Τι ισχύει (με τις αποζημιώσεις) στην Κύπρο εάν το αυτοκίνητο σου πέσει σε λακκούβα;

Οι πιο πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν καν πως δικαιούνται να διεκδικήσουν κρατικές αποζημιώσεις σε μια τέτοια περίπτωση. Όταν πριν μερικά χρόνια φιλοξενούσα κάποιους φίλους -hardcore οδηγούς- από Ελλάδα στην Κύπρο, ένα από τα σχόλια που μου είχαν κάνει αφορούσε στο εξαιρετικό οδικό δίκτυο που διαθέτουμε και την πολύ κατάσταση της ασφάλτου.

Του Ανδρέα Κ

Και μπορεί το σχόλιο να ήταν βάσιμο -αν έχεις οδηγήσει στην Ελλάδα μπορείς να καταλάβεις τι εννοούν- ωστόσο, με εξαίρεση τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, οι εντός των πόλεων, οδικές αρτηρίες, δεν έχουν ακριβώς την όψη ενός παγοδρομίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tις έξι πιο «χωρκάτικες» συνήθειες των Κύπριων οδηγών

Από τη μία είναι τα κυρτώματα οδοστρώματος, που εξ αιτίας του λάθος σχεδιασμού τους, αποτελούν καταστροφικά όπλα για τις αναρτήσεις του αυτοκινήτου μας, και από την άλλη οι μικρές και μεγάλες λακκούβες κατά μήκος του δρόμου που θυμίζουν ανώμαλο roller coaster, για τους hardcore του είδους.

Συνήθως, εάν είσαι τυχερός, το αυτοκίνητό σου θα περάσει ανώδυνα αυτά τα εμπόδια και θα βγει σχετικά αλώβητο από τις ανώμαλες αναταράξεις. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις εκείνες που μια πτώση σε λακκούβα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη δομή του αυτοκινήτου μας προκαλώντας αρκετές ζημιές. Ή ακόμη, μία απότομη πτώση μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμό και σ’ εσένα τον ίδιο. Και ενώ όλοι απεύχονται ένα τέτοιο σενάριο, είναι μια πιθανότητα, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση

Ποια είναι η διαδικασία για ζημιές από ατυχήματα που συμβαίνουν σε δρόμους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Τμήματος Δημοσίων Έργων…

Σύμφωνα με σχετικό έντυπο που υπάρχει αναρτημένο στο διαδίκτυο, σε μία τέτοια περίπτωση ο παραπονούμενος/αιτητής οφείλει να ενημερώσει άμεσα την αστυνομία, ώστε να γίνει επιτόπια επιθεώρηση και καταγραφή/επιβεβαίωση του συμβάντος.

λακουβα - carholeΠαράλληλα, πρέπει να ενημερωθεί και το αρμόδιο Τμήμα Δημοσίων Έργων της εκάστοτε επαρχίας: Λευκωσία: 22-80680, Λεμεσός: 25-803430, 25-803403, Λάρνακα: 24-802100 Πάφος: 26-801500 Αμμόχωστος: 23-812335 (εργάσιμες ώρες: 8:00 – 15:00), για να αναφέρει το περιστατικό.

Έπειτα το όχημα μεταφέρετε στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για επιθεώρηση και εκτίμηση ζημιών και γίνεται επιστολή, από τον αιτητή, προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων, με ενημέρωση για το συμβάν. Η επιστολή πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία οδηγού, περιγραφή γεγονότων, φωτογραφικό υλικό και άλλα στοιχεία.

carholeΣε μεταγενέστερο στάδιο, το Τμήμα Δημοσίων Έργων – Ενέργειες Άλλων Κρατικών Υπηρεσιών ενημερώνει τον αιτητή για τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν. Πριν προχωρήσουν στην τελική εκτίμηση της ζημιάς, το Τμήμα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του τη σχετική έκθεση από την Αστυνομία, την έκθεση εκτίμησης ζημιάς από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, για το όχημα του παραπονούμενου. Έκθεση από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για την κατοχή Πιστοποιητικού που έχει το όχημα που εμπλέκεται στο δυστύχημα, άδεια κυκλοφορίας, Πιστοποιητικό Καταλληλότητας, άδεια ειδικής χρήσης (όπου απαιτείται) κ.ά.

Αφού εξασφαλιστούν όλα τα παραπάνω στοιχεία, και εφόσον θεωρηθεί δικαιολογημένη η απαίτηση του παραπονούμενου οδηγού για αποζημιώσεις, διαβιβάζεται εμπεριστατωμένη έκθεση στο Υπουργείων Οικονομικών για εξέταση και λήψη απόφασης.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.