Σχέδια ηλεκτροκίνησης: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και η έναρξη αιτήσεων

Πρόκειται για την πρώτη φάση των σχεδίων ύψους 12 εκατ. ευρώ που αφορούν το 2021.

car charging EV ELECTRIC VEHICLESΤριακόσιες εξήντα χορηγίες των 9 χιλιάδων ευρώ θα δοθούν για αγορά καινούργιου ηλεκτρικού ιδιωτικού οχήματος στο πλαίσιο του σχεδίου επιχορήγησης για την αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων». Άλλα χίλια ευρώ θα δίνονται μαζί με απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου, για αγορά είτε ιδιωτικών οχημάτων, είτε ταξί, οχήματα πολύτεκνης οικογένειας και αναπηρικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο αφορά την αγορά καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων. Όπως τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, με αυτό τον τρόπο θα έχουν όλα τα εισοδηματικά στρώματα πρόσβαση στην αγορά αυτού του είδους οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων – Αγορά ηλεκτρικού: Αυτές είναι οι πρόνοιες

Πιο κάτω τα ποσά και ο αριθμός χορηγιών ανά είδος οχήματος:

Σχεδίο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών ΟχημάτωνΣχεδίο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών ΟχημάτωνΕπίσης, 360 χορηγίες των 7μιση χιλιάδων ευρώ, θα δοθούν για απόσυρση και αντικατάσταση με καινούργιο όχημα ιδιωτικής χρήσης, εφόρον το όχημα έχει μάζα εκπομπών ≤50 gr/km – CO2. Σημειώνεται ότι θα δίνεται προτεραιότητα έγκρισης σε οχήματα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αναλυτικά τα ποσά και ο αριθμός χορηγιών ανά τύπο οχήματος:

Σχεδίο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών ΟχημάτωνΣυνολικά, στο πλαίσιο της α’ φάσης του σχεδίου χορηγίας ηλεκτρικών οχημάτων θα δοθούν 1375 χορηγίες συνολικής δαπάνης 8 εκατ. ευρώ. Για την α’ φάση σχεδίων απόσυρσης ρυπογόνων παλαιών οχημάτων, θα δοθούν 1067 χορηγίες ύψους 4 εκατ. ευρώ. Οι χορηγίες αφορούν αυτοκίνητα σαλούν, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες, εμπορικά, ταξί, λεωφορεία και ηλεκτρικά ποδήλατα. Δικαιούχοι είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα.

Δύο εβδομάδες προθεσμία

Δύο εβδομάδες προθεσμία έχουν οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι για να υποβάλουν την αίτηση τους για τα προγράμματα, και οι εγκρίσεις θα δοθούν κατά σειρά προτεραιότητας. Συγκεκριμένα, για το σχέδιο επιχορήγησης αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, οι αιτήσεις ξεκινούν από 20 Δεκεμβρίου (11:00) μέχρι τις 3 Ιανουαρίου (10:00). Για το ηλεκτρικό ποδήλατο, οι αιτήσεις ξεκινούν από τις 17 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί.

TOP 10 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνηταΟι αιτήσεις για το σχέδιο απόσυρση παλαιού οχήματος και αντικατάστασης του με καινούργιο ξεκινούν από τις 6 Δεκεμβρίου(11:00) και ολοκληρώνονται στις 20 Δεκεμβρίου (10:00).

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://www.ev.gov.cy η οποία έχει δημιουργηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την α φάση των σχεδίων για προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο. Για το 2021 το ποσό των σχεδίων ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ. ενώ συνολικά το εγκεκριμένο ποσό στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ (30 εκατ. για ηλεκτροκίνητα οχήματα και 15 εκατ. ευρώ για απόσυρση).

Κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων στο προεδρικό, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου πολιτικής, μέχρι το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Σημειώνεται ότι το 50% των εκπομπών ρύπων στην Κύπρο προέρχεται από τις μεταφορές.

Top 10: Τα 10 πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα του 2021

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Πηγή – kathimerini.com.cy

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.