10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στο τρίτο τετράμηνο του 2020, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 121% στις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές, βάσει του Συνδέσμου Αυτοκινητοβιομηχανιών Ευρώπης (ACEA).

Μαζί με την άνοδο αυτή, ωστόσο, ξεκινούν και τα πολλά ερωτήματα, μιας και όσο περνάνε τα χρόνια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνονται μέρος της καθημερινότητας μας. Αυτές είναι 10 ερωτήσεις που ο κόσμος ρώτησε περισσότερο από άλλες στο διαδίκτυο την φετινή χρονιά, και τις οποίες απάντησε ο Antonio Salinas, Υπεύθυνος στο Κέντρο Ενημέρωσης Ηλεκτρικής Κινητικότητας της SEAT.

Είναι αυτόματα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

CUPRA EL BORN Ναι, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν χρειάζονται κιβώτιο ταχυτήτων. Ο λόγος είναι πως ο ηλεκτρικός κινητήρας μπορεί να μεταδώσει άμεσα την ισχύ και την ροπή στους τροχούς.

Τα plug-in υβριδικά είναι αποκλειστικά αυτόματα;

SEATΣε plug-in υβριδικά οχήματα, ειδικά στην περίπτωση της οικογένειας Leon e-HYBRID, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία κινητήρα καυσίμου μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ αυτόματης οδήγησης ή χειροκίνητης επιλογής της κατάλληλης ταχύτητας. Η οδήγηση είναι πάντα αυτόματη σε ηλεκτρική λειτουργία.

Έχουν εξάτμιση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

SEAT ELECTRIC ENGINEΤα ηλεκτρικά οχήματα δεν χρειάζονται σωλήνα εξάτμισης, καθώς δεν έχουν κανένα τύπο καύσης. Ωστόσο, σε plug-in υβριδικά οχήματα, ο κινητήρας καυσίμου χρειάζεται εξάτμιση.

Μπορώ να αγγίξω έναν ηλεκτρικό κινητήρα;

SEAT ELECTRIC ENGINEΌχι. Δεν είναι ούτε απαραίτητο αλλά ούτε και πρέπει. Το ηλεκτρικό σύστημα φέρει συνήθως ένα συγκεκριμένο πορτοκαλί χρώμα και πρέπει να το χειρίζεται μόνο ένας ειδικός.

Η χρήση της θέρμανσης και των φώτων επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας;

ELECTRIC ENGINEΣε ένα ηλεκτρικό όχημα όλα λειτουργούν με την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία, από τον κινητήρα έως τη θέρμανση, τα φώτα ή τη μουσική. Επομένως, επηρεάζει την κατανάλωση μπαταρίας. Σε ένα plug-in υβριδικό όχημα, σε ηλεκτρική λειτουργία, οι συνθήκες είναι οι ίδιες και σε λειτουργία καυσίμου λειτουργεί με βενζίνη, οπότε το επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tα δέκα πιο φθηνά SUV της Κυπριακής αγοράς

Δείτε τα επόμενα 5

SEAT Leon e HYBRID

1
2
Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.