ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 22 Αυγούστου

Pauli Toivonen 1929

Pauli ToivonenΟ Pauli Toivonen, πατέρας του αείμνηστου Henry και Harri Toivonen, γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1929 στην πόλη Jyväskylä της Φινλανδίας. Ήταν ένας επιτυχημένος οδηγός αγώνων τη δεκατία του 60΄ οδηγόντας για ομάδες όπως Citroën, Lancia και Porsche. Κέρδισε αγώνες όπως τις 1000 Λίμνες, Σαν Ρέμο και Μόντε Κάρλο ενώ τερμάτισε και τρίτος στο Ράλι Ακρόπολις του 1968. Χρονιά που κέρδισε και τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης.

Η νίκη του Pauli στο Μόντε Κάρλο το 1966 προήλθε ύστερα από τον αποκλεισμό των Mini των Timo Mäkinen, Rauno Aaltonen και Paddy Hopkirk αλλά και του Ford Cortinna του Roger Clark. Οι αξιωματούχοι του αγώνα διαπίστωσαν ότι οι λαμπτήρες των προβολέων δεν ήταν βάση του homologation ύστερα από μια αλλαγή κανονισμού την τελευταία στιγμή. Με αυτό τον τρόπο ο Pauli με το Citroën DS πήρε τη νίκη. Μια νίκη που ποτέ δεν δέχθηκε αφού ένιωθε ότι δεν του άξιζε με τον τρόπο που ήρθε.Ωστόσο, ο γιος του, Henry, κατάφερε να κερδίσει το Μόντε είκοσι χρόνια αργότερα, δηλώνοντας, «Τώρα το όνομα του Toivonen έχει καθαρίσει».

Ενώ ο Pauli Toivonen ήταν γνωστός κυρίως για τις επιτυχίες του στους αγώνες ράλι, εντούτης οδήγησε για την Porsche σε αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportscar και για τη Renault στις 24 ώρες του Le Mans.

Απεβίωσε στις 14 Φεβρουαρίου του 2005.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.