Το Honda FCX Clarity, το επαναστατικό μηδενικών εκπομπών ρύπων αυτοκίνητο της Honda που συνδυάζει τρεις τεχνολογίες σε ένα (ηλεκτροκίνηση, plug-in hybrid και κινητήρα κυψελών καυσίμου), ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Πράσινο Αυτοκίνητο (World Green Car). Η διάκριση ήρθε από το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες όπου το μοντέλο της Honda κατάφερε να αφήσει πίσω του τα Honda Accord, Hyundai Ioniq, Nissan Leaf και Toyota Camry. Το Clarity Fuel Cell είναι η πεμπτουσία της τεχνολογίας των «πράσινων» οχημάτων Honda και υπογραμμίζει τη δέσμευση που πρόσφατα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Takahiro Hachigo, ότι τα δύο τρία του παγκόσμιου στόλου της θα περιλαμβάνουν ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030.

Το νέο Clarity Fuel Cell ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της Honda στον τομέα αυτό. Είναι το πρώτο sedan κυψελών καυσίμου που φέρει ολόκληρη τη συστοιχία της μπαταρίας κάτω από το καπό,  απελευθερώνοντας άφθονο χώρο στην καμπίνα τη μεταφορά πέντε επιβατών. Μία πρόσφατη δοκιμή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος – US Environment Protection Agency (EPA) μέτρησε ωφέλιμη αυτονομία 589km, τη μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου οχήματος παραγωγής μηδενικών ρύπων. Οι κριτές δήλωσαν ότι: «Το FCX Clarity είναι ένα απόλυτα πραγματικό, υδρογονοκίνητο πολυτελές sedan, το οποίο διαθέτει όλες τις ανέσεις που περιμένει ο κόσμος περιμένει από ένα premium μοντέλο».

Με τη σειρά του ο Steven Center, υπεύθυνος για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Honda στις ΗΠΑ, δήλωσε. «Το Clarity Fuel Cell, Clarity Electric και Hybrid Plug-in Hybrid αυτοκίνητο προσφέρουν τη δυνατότητα επιλογής στους καταναλωτές – που θέλουν να περάσουν στην καθαρή μετακίνηση – να μην κάνουν συμβιβασμούς».

Για να διεκδικήσει μία υποψηφιότητα για το βραβείο 2009 World Green Car*, ένα όχημα έπρεπε να έχει κυκλοφορήσει σε μία τουλάχιστον σημαντική αγορά. Το όχημα ή η πράσινη τεχνολογία μπορεί να είναι ήδη στην παραγωγή ή να πρόκειται για πειραματικό πρωτότυπο με πιθανή εφαρμογή στο άμεσο μέλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση της υποψηφιότητας είναι επίσης η παροχή τουλάχιστον 10 αυτοκινήτων για ατομικές ή δημοσιογραφικές αξιολογήσεις. Στοιχεία που λήφθησαν υπόψη ήταν οι εκπομπές ρύπων, η κατανάλωση καυσίμου, και η χρήση μιας πολύ προηγμένης τεχνολογίας παραγωγής / μετάδοσης ισχύος (πέρα από τα εξαρτήματα των κινητήρων), με στόχο την αύξηση της περιβαλλοντικής συμβατότητας του οχήματος.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.