Συγκινητικές στιγμές, σε μια αλλιώτικη Γιορτή των κορυφαίων του αθλητισμού

«Let’s Restart! Ο Αθλητισμός, όχημα για επανεκκίνηση της κοινωνίας». Αυτό ήταν το ισχυρό μήνυμα που έστειλε η 48η Γιορτή των Αρίστων που διοργανώνει από τη δεκαετία του ’70 η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) και η οποία βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) 2021Μία διαφορετική Γιορτή από τα προηγούμενα χρόνια, ελέω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πανδημία του COVID-19. Παρόλα αυτά, γι’ ακόμη μία χρονιά η ΕΑΚ, πιστή στο καθήκον της, τίμησε όσους είχαν επιτυχίες και διακρίθηκαν μέσα στην πολύ δύσκολη χρονιά 2020. Οι πλείστες βραβεύσεις έγιναν από προηγουμένως και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ δια ζώσης έγιναν οι βραβεύσεις των κορυφαίων στις τέσσερις κατηγορίες (αθλητές, αθλήτριες και ομάδες ανδρών και γυναικών) καθώς και οι δύο ειδικές βραβεύσεις, σε Ντίνο Μιχαηλίδη και Άντρη Ελευθερίου.

Επιπλέον, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, όπου έλαβε χώρα και η φετινή εκδήλωση, παρευρέθηκαν μόλις 50 άτομα, στα καθίσματα κρατήθηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις και όλοι οι συντελεστές της Γιορτής υποβλήθηκαν σε rapid test. Όλοι οι βραβευόμενοι, αλλά και όσοι κλήθηκαν να παραδώσουν τα έπαθλα στους νικητές τόνισαν την αναγκαιότητα αυτής της γιορτής και τη σημαντικότητα να αναδεικνύονται οι κορυφαίοι, μέσω της ψήφου των αρμόδιων στο είδος, του αθλητικούς συντάκτες. Με την ανάδειξη των νικητών για το 2020, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για τη 49η Γιορτή των Αρίστων, με την αισιοδοξία και την ελπίδα να πραγματοποιηθεί κανονικά τον Ιανουάριο του 2022, μακριά από περιορισμούς, που θα σημαίνει ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα με τον κορονοϊό.

Τι είπαν οι κορυφαίοι

Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) 2021Ως γνωστό, κορυφαίοι για το 2020 αναδείχθηκαν  ο σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως, η τζουντόκα Σοφία Ασβεστά, η Ομόνοια και οι Απόλλων Ladies. Παραλαμβάνοντας το τρίτο έπαθλο του κορυφαίου (σ.σ. προηγήθηκαν άλλα δύο, το 2007 και το 2010) ο Γιώργος Αχιλλέως δήλωσε: Είμαι πολύ χαρούμενος κι ευγνώμων, ευχαριστώ την ΕΑΚ για την τιμή, την πολιτεία και τον ΚΟΑ για τη στήριξη, χρόνια δίπλα μου ο πρόεδρος Ανδρέας Μιχαηλίδης. Ευχαριστώ την ΚΟΕ. Τη δεύτερη μου οικογένεια, την εταιρεία που υιοθέτησε όλους τους αθλητές, η ΟΠΑΠ Κύπρου. Αφιερώνω το βραβείο στην οικογένειά μου, τη σύζυγο και τα παιδιά μου που είναι δίπλα μου και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα».

Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) 2021Από την πλευρά της, η Σοφία Ασβεστά, είπε ότι «είμαι  πολύ ευγνώμων για το βραβείο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήταν πάντα δίπλα μου και με βοήθησαν. Τον ΚΟΑ, την Ομοσπονδία, τον κ. Σώτο Τρικωμίτη. Τον προπονητή μου κ. Χρίστο Χριστοδουλίδη,  τους συναθλητές μου και την οικογένεια μου που είναι πάντα δίπλα μου».

Οι συγκινητικές βραβεύσεις

Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) 2021Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν οι τιμητικές βραβεύσεις προς δύο άτομα με σημαντική κοινωνική συνεισφορά. Την Άντρη Ελευθερίου για τη δράση της σε δύο κοινωνικά θέματα και τον κ. Ντίνο Μιχαηλίδη για την πολύχρονη και πολυσχιδή προσφορά του. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης, εμφανώς συγκινημένος, επεσήμανε: «Η τιμή αυτή είναι ιδιαίτερη. Θέλω να ξέρετε ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που προσφέρει στον αθλητισμό. Από τον αθλητισμό, όσους ασχολούμαστε, παίρνουμε. Είτε χρήματα, είτε αξιώματα, είτε γνωριμίες, είτε οτιδήποτε άλλο». Ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε την οικογένεια του, τη σύζυγο του Τασούλα και τα δύο του παιδιά Νικολέττα και Γιώργο, που ήταν πάντα δίπλα του.

Από την πλευρά της η Άντρη Ελευθερίου έστειλε το μήνυμά της, όσον αφορά τα δύο κοινωνικά θέματα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και της μάχης κατά της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό. «Η ειδική βράβευση από την ΕΑΚ με τιμά ιδιαίτερα και μου δίνει το μήνυμα και την ελπίδα ότι η κοινωνία μας άρχισε, επιτέλους, να ευαισθητοποιείται, να σέβεται το διαφορετικό χωρίς διακρίσεις, χωρίς ρατσισμό, χωρίς ομοφοβία. Στο θέμα της σεξουαλικής βίας είμαι περήφανη που βρήκα το θάρρος να σπάσω τη σιωπή μου δίνοντας τη δύναμη σε άλλα άτομα που έχουν βιώσει παρόμοιες τραυματικές εμπειρίες να βγουν μπροστά και να μιλήσουν χωρίς φόβο».

 «Αγωνιζόμενοι με αλληλεγγύη θα βγούμε νικητές»

Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) 2021Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, μέσω βίντεο, συγχάρηκε την ΕΑΚ για τη διοργάνωση και εξήρε την προσπάθεια των αθλητών και αθλητριών, εν μέσω των δύσκολων καταστάσεων λόγω της πανδημίας και έστειλε το μήνυμα ότι στο τέλος θα βγούμε νικητές. «To πείσμα, ο ζήλος και η ευρηματικότητα που επιδείξατε, τόσο εσείς όσο και οι προπονητές σας, για τη συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων σας, δίνει στον καθένα μας ένα ξεχωριστό μήνυμα αισιοδοξίας. Το μήνυμα ότι, παρά τις όποιες αντιξοότητες, αγωνιζόμενοι με αλληλεγγύη στο τέλος θα βγούμε νικητές». Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο κυβερνητικό έργο προς όφελος του αθλητισμού.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμος Αδάμου, ο οποίος παρέδωσε τα βραβεία στους κορυφαίους της κατηγορίας των Αθλητών. Στις δηλώσεις του ανάφερε ότι για πρώτη φορά έδωσε το παρών του σε τέτοια εκδήλωση, τονίζοντας τη σημασία για τη βράβευση αυτών που κάνουν περήφανη την Κύπρο, και συμπλήρωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την ΟΠΑΠ Κύπρου είναι ένας γενναίος υποστηρικτής, όχι μόνο στο πεδίο του αθλητισμού, αλλά και με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι καθήκον και υποχρέωση μας να αναδεικνύουμε τους ανθρώπους που αναδεικνύουν τον τόπο μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Αυτός είναι ο αθλητισμός».

Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) 2021Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδομος Προδρόμου, που παρέδωσε τα βραβεία για τις κορυφαίες αθλήτριες, τόνισε: «Συγχαρητήρια στην ΕΑΚ γι’ αυτή την εκδήλωση. Σίγουρα να ξεχωρίσουμε και να βραβεύουμε αυτούς και αυτές που διακρίνονται, δίνει μία ώθηση αλλά και ανταποδίδει την αξία στα ευγενή ιδεώδη του αθλητισμού. Συγχαρητήρια σε όλους όσους βραβεύονται, αλλά και όλους τους άλλους που συνεχίζουν για το ευ αγωνίζεται».

Οι χορηγοί και υποστηρικτές

Η Γιορτή των Αρίστων της ΕΑΚ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης και της ΕΑΚ είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου. Χρυσοί Χορηγοί της ΕΑΚ είναι η Cytavision, η UNICARS και η Τράπεζα Κύπρου.

Αθλοθέτης των επάθλων είναι η εταιρεία HERCULES. Χορηγός Ζωντανής Μετάδοσης της 48ης Γιορτής Αρίστων η Cytavision. Χορηγός φιλοξενίας το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Χορηγοί της ΕΑΚ είναι οι CNP CYPRIALIFE και Psaltis Auto Parts και Eneos Motor Oil. Την καταμέτρηση των ψήφων των Αρίστων πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Την τεχνική υποστήριξη παρείχε η EVENTPRO.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.