Η ψηφιακή εξέλιξη της Pirelli, που επιτρέπει στα ελαστικά τη συλλογή και μεταφορά δεδομένων, κάνει το επόμενο βήμα. Στην 88ή Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, η Pirelli παρουσιάζει την τεχνολογία Cyber Car, που έχει εξελίξει για τον τομέα Original Equipment (ΟΕ) σε συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Χάρη στο Cyber Car, το ελαστικό συνεργάζεται άμεσα με τη μονάδα ελέγχου και ειδικότερα με τα συστήματα υποστήριξης οδηγού, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία του αυτοκινήτου, βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια και τις επιδόσεις. Το νέο σύστημα της Pirelli θα κυκλοφορήσει στην αγορά στα τέλη της χρονιάς και θα συνοδεύει τα πιο καινοτόμα μοντέλα – ηλεκτρικά και παραδοσιακά – μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Το Cyber Car είναι η τελευταία εφαρμογή της πλατφόρμας Cyber Technologies της Pirelli, που λανσαρίστηκε το 2002 με σκοπό να προσφέρει μέγιστη ενσωμάτωση ελαστικών, αυτοκινήτων και οδηγών. Ουσιαστικά, το Cyber Car ακολουθεί το σύστημα  Cyber Fleet, που σχεδιάστηκε για στόλους, και το Pirelli Connesso, που προορίζεται για καθημερινούς οδηγούς. Ειδικότερα, το Pirelli Connesso, που λανσαρίστηκε πέρσι στην Αμερικανική αγορά, θα κάνει ντεμπούτο σε κύριες Ευρωπαϊκές αγορές.

Η τοποθέτηση αισθητήρων στα ελαστικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής Perfect fit της Pirelli, η οποία επικεντρώνεται στην εξέλιξη προϊόντων και υπηρεσιών ‘made to measure’ που ικανοποιούν τις προσωπικές απαιτήσεις των οδηγών και ειδικών μοντέλων των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Οι λύσεις Perfect fit της Pirelli περιλαμβάνουν επίσης το P Zero Color Edition και την εξέλιξη ειδικών ελαστικών για ατομικά μοντέλα, τα οποία φέρουν ειδικές σημάνσεις στο πλευρό τους (με διαφορετικές σημάνσεις για κάθε κατασκευαστή).

Το ελαστικό είναι το μοναδικό σημείο επαφής με το δρόμο, επομένως μπορεί να συλλέγει μεγάλο αριθμό πληροφοριών κρίσιμων για την οδηγική ασφάλεια και την απόδοση, σε επίπεδο περιβαλλοντικής συμβατότητας αλλά και οικονομίας. Από τεχνικής απόψεως, όλα τα συστήματα Cyber της Pirelli, βασίζονται σε έναν αισθητήρα τοποθετημένο στο εσωτερικό του ελαστικού συνδεδεμένο με το Pirelli Cloud. Ο αισθητήρας ζυγίζει μόλις μερικά γραμμάρια, παρακολουθεί τη λειτουργική κατάσταση κάθε ελαστικού και μεταφέρει τα δεδομένα σε μία ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μεταφέρονται σε μία εφαρμογή, στην περίπτωση του Pirelli Connesso, ή στα συστήματα του αυτοκινήτου καθώς και σε μία εφαρμογή, στην περίπτωση του Cyber Car. Οι Cyber Technologies της Pirelli χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα για να συνομιλούν απευθείας με τον οδηγό (με το Pirelli Connesso), ή με διαχειριστές στόλων (με το Cyber Fleet), ή με κατασκευαστές αυτοκινήτων και οδηγούς ταυτόχρονα (με το Cyber Car). Τα συστήματα αυτά έχουν εφαρμογή τόσο σε οχήματα με παραδοσιακά συστήματα κίνησης όσο και σε ηλεκτρικά. Η ίδια βασική τεχνολογία, αλλά διαφορετικές, εξειδικευμένες εφαρμογές.

 

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.