Καταρρέουν οι πωλήσεις ρωσικών αυτοκινήτων

Οι πωλήσεις ρωσικών αυτοκινήτων μειώθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία έπληξαν το ρούβλι και πολλές παγκόσμιες εταιρείες αυτοκινήτων συμφώνησαν με το μποϊκοτάζ της χώρας, αφήνοντας τους αγοραστές αντιμέτωπους με άδειους εκθεσιακούς χώρους.

LADA XCODE MOSCOWΟι πωλήσεις νέων οχημάτων μειώθηκαν κατά 60% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στη Rolf, τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία της Ρωσίας, σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο Svetlana Vinogradova, η οποία προβλέπει ότι η ζήτηση θα μειωθεί κατά το ήμισυ φέτος στο ίδιο επίπεδο με την Ισπανία, η οποία έχει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ρωσίας.

LADA GRANTA RUSSIAΗ κατάρρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων έρχεται με τους καταναλωτές να μετατοπίζουν τις δαπάνες τους σε βασικά προϊόντα καθώς προετοιμάζονται για μια ύφεση που προκάλεσε ο πόλεμος. Οι τιμές των οχημάτων αυξήθηκαν 40% τον Μάρτιο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες από την Toyota έως τη Volkswagen σταμάτησαν την παραγωγή τους στη Ρωσία ως μέρος ενός άνευ προηγουμένου διεθνούς μποϊκοτάζ. Με τους αγοραστές να αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές και λιγότερες επιλογές, η κυβέρνηση επιδιώκει να τονώσει την εγχώρια παραγωγή. Τα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Ευρώπη και την Ιαπωνία ενδέχεται να αντικατασταθούν με κινεζικά και ινδικά μοντέλα, σύμφωνα με τον Anton Shaparin, αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αυτοκινήτων της Ρωσία. «Πολλοί άνθρωποι λένε ότι οι Κινέζοι σύντροφοί μας δεν θα φύγουν από την αγορά μας», είπε ο Shaparin, σημειώνοντας ότι οι τιμές για τα αυτοκίνητα Haval της Great Wall Motor που συναρμολογούνται στη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατά 50% από την εισβολή. «Φυσικά και δεν θα το κάνουν, θα αρμέξουν την αγορά μέχρι το τελευταίο ρούβλι».

Αντίθετα με τα πιο πάνω, από τη Ford Motor έως τη Honda δεν αποστέλλουν πλέον οχήματα ή ανταλλακτικά στη Ρωσία. Ο Όμιλος Renault ανέστειλε τις δραστηριότητές του στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποτιμήσει την αξία της επιχείρησής του. Η μεγάλη εξάρτηση των τοπικών αυτοκινητοβιομηχανιών από εισαγόμενα εξαρτήματα έχει επίσης οδηγήσει σε σοκ τιμών. Ο μεγαλύτερος εγχώριος παραγωγός, η AvtoVAZ που ανήκει στη Renault, αύξησε τις τιμές τρεις φορές μέχρι στιγμής φέτος. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές των ξένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 29% από την αρχή του έτους. Με νέα αυτοκίνητα που είναι δύσκολο να βρεθούν στη Ρωσία και τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό που απειλεί να υποτιμήσει τις αποταμιεύσεις τους, ορισμένοι Ρώσοι έχουν στραφεί σε γειτονικές αγορές που παρέμειναν ανοιχτές σε αυτούς.

VAZ CATALOGUE RUSSIAΟι Ρώσοι πελάτες αντιπροσώπευαν περίπου το 10% των πωλήσεων στο Autodom στην πόλη Kostanay του Καζακστάν, 180 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σύμφωνα με τον Yevgeniy Biber, τον επικεφαλής πωλήσεων της αντιπροσωπείας. Προηγουμένως, αποτελούσαν περίπου το 1% των αγοραστών, είπε.

Ακόμη και πριν από την κρίση, η Ρωσία αντιμετώπιζε ήδη έλλειμμα νέων αυτοκινήτων λόγω διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και καθυστερήσεων διανομής με τις οποίες αντιμετώπισε η αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.

Οι πωλήσεις νέων ρωσικών αυτοκινήτων πέρυσι μειώθηκαν σχεδόν κατά 50 τοις εκατό από την κορύφωσή τους το 2012, καθώς η οικονομία παρέμεινε στάσιμη από την εισβολή της Κριμαίας το 2014 από την Ρωσία, με τον Μάρτιο να σημειώνει τις χειρότερες πωλήσεις των τελευταίων 15 ετών.

top 10 - Δείτε τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα στην Κύπρο… σήμερα!

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.