Η BMW M ξεκινά δοκιμές πρωτοτύπου για ηλεκτρικά μοντέλα υψηλών επιδόσεων

Η BMW M GmbH εγκαινιάζει το επόμενο κεφάλαιο στον μετασχηματισμό της προς την ηλεκτροκίνηση. Με τα πρώτα test drives ενός πρωτοτύπου για την αξιολόγηση καινοτόμων συστημάτων ελέγχου κίνησης και πλαισίου, μία διεπιστημονική ομάδα προγραμματιστών δοκιμάζει τώρα τις λύσεις hardware και software που προορίζονται για μελλοντικά, αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. BMW M electric cars char pillakoutas bmw cyprus

Οι δοκιμές του πρωτοτύπου εστιάζουν σε ένα σύστημα τετρακίνησης που αποτελείται από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες και ένα ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου δυναμικής συμπεριφοράς, τα οποία παρέχουν σε συνδυασμό, ένα πρωτόγνωρο επίπεδο απόδοσης και εμπειρίας.

Ακριβώς 50 χρόνια από την ίδρυσή της, η BMW M GmbH βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας μετασχηματισμού προς την ηλεκτρική κινητικότητα, που όχι μόνο διατηρεί τα αναμφισβήτητα χαρακτηριστικά απόδοσης των μοντέλων της, αλλά παράλληλα τα εμπλουτίζει με νέες πτυχές. Κατά τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς έχει ήδη λανσαριστεί στην αγορά η αμιγώς ηλεκτρική BMW i4 M50 υψηλών και η BMW iX M60. Τέλος, του χρόνου θα ακολουθήσει η BMW i7 M70, που θα αποτελέσει την πρώτη BMW M που βασίζεται σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό πολυτελές sedan.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλες τις τιμές και εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων της BMW

Προκειμένου να δοκιμάσουν τώρα στο δρόμο και να βελτιώσουν την τεχνολογία μετάδοσης κίνησης και πλαισίου που προορίζεται για μελλοντικά, αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, οι μηχανικοί της BMW M GmbH δημιούργησαν ένα όχημα δοκιμών με τα κατάλληλα γονίδια – τόσο σε επίπεδο τυπικών δυναμικών χαρακτηριστικών M, όσο και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο coupe, βασισμένο στην BMW i4 M50, με τροποποιημένο αμάξωμα και χαρακτηριστικό στυλ BMW M GmbH.

Η καρδιά του επαναστατικού συστήματος μετάδοσης κίνησης υψηλών επιδόσεων που κάνει τώρα το ντεμπούτο του στο δρόμο με το συγκεκριμένο όχημα δοκιμών, είναι ένα ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης M xDrive με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες. Το γεγονός ότι και οι τέσσερις τροχοί κινούνται ο καθένας από έναν ηλεκτροκινητήρα, ανοίγει εντελώς νέες δυνατότητες για διαρκώς μεταβαλλόμενη, εξαιρετικά ακριβή και ταυτόχρονα ταχύτατη κατανομή της ροπής μετάδοσης κίνησης. Μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, η ισχύς και η ροπή από τους ηλεκτροκινητήρες άμεσης απόκρισης μπορεί να κατανέμεται με τέτοια ακρίβεια, ώστε οι απαιτήσεις φορτίου που επικοινωνούνται μέσω του πεντάλ του γκαζιού να ικανοποιούνται σε ένα επίπεδο δυναμικής που είναι ανέφικτο με συμβατικά συστήματα μετάδοσης κίνησης.

Η ακρίβεια κατά τη μεταφορά της ροπής κίνησης επωφελείται ιδιαίτερα από το ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης M xDrive. Οι τέσσερις κινητήρες συνδέονται με μία κεντρική, ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου που παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση οδήγησης και τις επιθυμίες του οδηγού. Η ιδανική μετάδοση ισχύος στο δρόμο υπολογίζεται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου από τις τιμές που αφορούν τη θέση του πεντάλ του γκαζιού, τη γωνία διεύθυνσης, τη διαμήκη και πλευρική επιτάχυνση, τις ταχύτητες των τροχών και άλλες παραμέτρους. Τα σήματα γι’ αυτό μεταφέρονται γρήγορα και άμεσα μέσω ενός πολύδισκου συμπλέκτη και διαφορικών στα τέσσερα μοτέρ, τα οποία μπορούν να τα υλοποιούν άμεσα και με ακρίβεια.

QUIZ- Πόσα ξέρεις από BMW m

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.