Η BMW i παραμένει κορυφαία στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία στον τομέα της βιώσιμης καινοτομίας χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και την ολοκληρωμένη φιλοσοφία της. Tώρα, η μπαταρία υψηλής τάσης του i3 χρησιμοποιείται όχι μόνο σε αυτοκίνητα αλλά και σε σκάφη. Ο Όμιλος BMW προμηθεύει τη Γερμανική εταιρεία Torqeedo με μπαταρίες ιόντων λιθίου από το εργοστάσιο του Dingolfing. Η κατασκευάστρια εταιρεία μηχανών θαλάσσης τις χρησιμοποιεί για αποθήκευση ενέργειας στα ηλεκτρικά της συστήματα πρόωσης υψηλών επιδόσεων Deep Blue. Η Torqeedo ιδρύθηκε το 2005 στο Starnberg (Γερμανία) και είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως ως προμηθευτής ηλεκτρικών και υβριδικών κινητήρων ισχύος 1-160 HP για ιστιοπλοϊκά και επαγγελματικά σκάφη όπως ferries και θαλάσσια ταξί.

Οι μπαταρίες της BMW i θα αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα μιας περιβαλλοντικά συμβατής, οικονομικής και αθόρυβης εναλλακτικής λύσης έναντι των συμβατικών κινητήρων σκαφών. Το BMW Group εξελίσσει και κατασκευάζει εσωτερικά μπαταρίες υψηλής τάσης για ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα. Η μπαταρία ιόντων λιθίου του BMW i3 περιλαμβάνει οκτώ μονάδες, κάθε μία από τις οποίες περιέχει 12 κυψέλες. Οι φίσες, τα καλώδια, οι αισθητήρες παρακολούθησης και το σύστημα θέρμανσης και ψύξης έχουν εξελιχθεί ειδικά για τη BMW i. Η τεχνογνωσία εξέλιξης και παραγωγής του BMW Group αποτελεί βάση για συνεχή πρόοδο στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η μπαταρία υψηλής τάσης του τρέχοντος BMW i3. Αν και οι διαστάσεις και το βάρος της παρέμειναν ίδια με της προηγούμενης έκδοσης, η χωρητικότητά της αυξήθηκε πάνω από 50% στα 94 Ah/33 kWh.

Χάρη στα χαρακτηριστικά ‘plug-and-play’ που οι σχεδιαστές ενσωμάτωσαν από την αρχή στις μπαταρίες του BMW i3, η τεχνολογία προσφέρει ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών πέραν του αυτοκινητιστικού τομέα. Η κατασκευάστρια εταιρία θαλάσσιων συστημάτων κίνησης Torqeedo συνδυάζει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου της BMW i με την ισχυρότερη γκάμα μοτέρ που διαθέτει για εξωλέμβιες και εσωλέμβιες μηχανές και υβριδικά συστήματα ιπποδύναμης έως 160 hp. Η πρωτοποριακή χρήση μπαταριών ιόντων λιθίου της BMW i σε ηλεκτροκινητήρες θαλάσσης είναι ένα ακόμα παράδειγμα της ποικιλίας εφαρμογών που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή η ολοκληρωμένη φιλοσοφία βιωσιμότητας. Ένας ακόμα τομέας είναι η στατική αποθήκευση ενέργειας, όπου οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών και εμπορικών κτιρίων, παρέχοντας άμεση αποθήκευση της ανανεώσιμης ενέργειας που παράγεται από εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Επιπλέον, οι μπαταρίες υψηλής τάσης της BMW i μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό έχοντας ολοκληρώσει την ωφέλιμη ζωή τους σε ένα όχημα.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.