Η ΚIA κάνει μια δυναμική είσοδο στην κατηγορία των μικρών SUV της αγοράς. Το ολοκαίνουριο Kia Stonic διαθέτει όλα τα προσόντα για να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο της κατηγορίας. Μια δυναμικά αναπτυσσόμενη κατηγορία με τις πωλήσεις στην Ευρώπη το 2017 να φτάνουν το 1,1 εκατομμύριο οχήματα και τις προβλέψεις να μιλάνε για περαιτέρω άνοδο τα επόμενα χρόνια.

Το Stonic είναι βασισμένο πάνω σε μία εξελιγμένη πλατφόρμα του Rio και παρά τις compact εξωτερικές του διαστάσεις, το εσωτερικό προσφέρει εξαιρετικούς χώρους με τους πίσω επιβάτες να έχουν στην διάθεσή τους αρκετό ελεύθερο χώρο για τα γόνατα και το κεφάλι. Παράλληλα, ο χώρος αποσκευών είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του Rio και φτάνει τα 352 λίτρα.

Το σχεδιασμό του νέου SUV της Kia, επιμελήθηκε το ευρωπαϊκό κέντρο σχεδιασμού της εταιρείας που βρίσκεται στη Γερμανία, σε συνεργασία πάντα με το αντίστοιχο τμήμα της Ν. Κορέας. Το μοντέλο υιοθετεί τη σχεδιαστική ταυτότητα της εταιρείας με τη χαρακτηριστική «tiger nose» μάσκα να κλέβει την παράσταση στο μπροστινό μέρος. Ο συνολικός του σχεδιασμός είναι τολμηρός και νεανικός, απευθυνόμενος σε κοινό που ψάχνει κάτι το διαφορετικό στην κατηγορία, θυμίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το Rio. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, υιοθετώντας ένα αρκετά σπορ χαρακτήρα για την κατηγορία του.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Stonic θα διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά σε 20 διαφορετικά χρώματα, καθώς και την δυνατότητα διχρωμίας, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στον υποψήφιο αγοραστή να διαμορφώσει το αυτοκινήτου σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Η εργονομία, τα ποιοτικά υλικά και η άψογη συναρμολόγηση είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα μοντέλα της ΚΙΑ. Το Stonic δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, προσφέροντας έτσι ένα όμορφο εσωτερικό χώρο με πολλές ομοιότητες με το Rio. Χώρος όπου δεσπόζει η οθόνη αφής των 7-ιντσών στο κέντρο του ταμπλό ενώ στο  βασικό εξοπλισμό του θα περιλαμβάνει το Apple CarPlay και το Android Auto, ενώ προαιρετικά ο οδηγός θα έχει στη διάθεσή του όλες τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές ανέσεις που συναντούμε στη γκάμα της εταιρείας.

Στον τομέα της ασφάλειας, το μικρό SUV θα εξοπλίζεται στο βασικό εξοπλισμό με ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (Electronic Stability Control, ESC) και Vehicle Stability Management (VSM), που διαθέτει Torque Vectoring στο φρενάρισμα, έλεγχο της πέδησης στις στροφές και έλεγχο της ευστάθειας στις ευθείες. Προαιρετικά, ο υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να προσθέσει στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου και κάποια άλλα προηγμένα συστήματα ασφαλείας όπως, το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος για αποφυγή σύγκρουσης, με αναγνώριση πεζών, ανίχνευση τυφλού σημείου και σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας.

Τέλος, το Kia Stronic θα κάνει την εμφάνιση τους στις αγορές με μια γκάμα τεσσάρων κινητήρων. Τρεις βενζινοκινητήρες και έναν πετρελαιοκινητήρα. Συγκεκριμένα, στους βενζινοκινητήρες θα υπάρχει ένας 1,25-λίτρων και 1,4-λίτρων MPI ατμοσφαιρικός κινητήρας με απόδοση 84 και 100 ίππους αντίστοιχα, ενώ στην κορυφή της γκάμας θα βρίσκεται ο νέος 1.0 λίτρων τρικύλινδρος turbo κινητήρας T-GDi, απόδοσης 120 ίππων. Στους κινητήρες πετρελαίου θα υπάρχει ένας 1,6-λίτρων, απόδοσης 136 ίππων.

????????????????????????????????????
Petros Soutzis has spent 39 years as a motoring journalist, driven by his passion, dedication, and extensive experience in everything related to cars. As a Cypriot journalist, he is the only representative from his country in the COTY committee (Car of the year). He is also a Vice President and a founding member of the Autobest Association, which elects the European Best Buy Car of the Year. These same qualities have been the cornerstone of autokinito.com.cy, which has become the go-to site for everyone who loves cars, motorsports, or anyone simply interested in purchasing a car in Cyprus.