Jaguar I-Pace:

Jaguar I-PACE Global Drive, Portugal, 2018

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της βρετανικής μάρκας κατάφερε να εξασφαλίσει την ανώτατη διάκριση των πέντε αστεριών στην ασφάλεια από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP. Πιο συγκεκριμένα, στο θάλαμο επιβατών της I-Pace δεν καταγράφηκε κάποια παραμόρφωση κατά τη διάρκεια της μετωπικής πρόσκρουσης, ενώ καλή προστασία είχαν τα γόνατα και οι μηροί του οδηγού και του συνοδηγού. Στη μετωπική πρόσκρουση σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας η προστασία στο θώρακα του οδηγού και του συνοδηγού ήταν επαρκής, ενώ οι υπόλοιπες κρίσιμες περιοχές του σώματος έλαβαν καλή προστασία. Αρκετά καλά τα πήγε η I-Pace και στην πλευρική πρόσκρουση σε εμπόδιο αλλά και στην πλευρική πρόσκρουση σε στύλο. Τα εμπρός καθίσματα και προσκέφαλα παρείχαν καλή προστασία στον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση. Τόσο στις μετωπικές όσο και στις πλευρικές προσκρούσεις οι ανήλικοι επιβάτες ηλικίας 6 και 10 ετών είχαν καλή προστασία σε όλες τις κρίσιμες περιοχές των σωμάτων τους. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος, ενώ υπάρχει εμφανής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος.

Το «ενεργό» καπό της I-Pace ανασηκώνεται μόλις οι αισθητήρες εντοπίσουν επαφή με πεζό, ενώ ο προφυλακτήρας παρείχε καλή προστασία στα πόδια του πεζού αλλά και στην περιοχή της λεκάνης. Παράλληλα, το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης της I-Pace μπορεί να αναγνωρίζει πεζούς και ποδηλάτες, ενώ τα καταφέρνει ακόμα και σε υψηλότερες ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο. Στη λίστα με τα βοηθητικά συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνεται επίσης υπενθύμιση για την πρόσδεση των ζωνών ασφαλείας, περιοριστής ταχύτητας και υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας.

H ολοκαίνουρια I-Pace τοποθετεί και επίσημα την εταιρεία στη νέα εποχή της αυτοκίνησης. Πρόκειται για ένα δυναμικό τύπου coupe SUV που ξεχωρίζει στο δρόμο. Είναι εφοδιασμένο με ηλεκτροκινητήρες σε κάθε άξονα με τη συνδυαστική τους απόδοση να φθάνει τους 400 ίππους και τα 696 Nm. Το τετρακίνητο μοντέλο της Jaguar, παρά τα 2.100 κιλά του, φτάνει τα εκατό χιλιόμετρα από στάση σε μόλις 4,8 δευτερόλεπτα ενώ μπορεί να διανύσει μέχρι και 480 χιλιόμετρα. Οι μπαταρίες φορτίζουν στο 80% της χωρητικότητας τους μέσα σε μόλις 40 λεπτά. Και αυτό χάρη στις μεγάλες μπαταρίες των 90 kWh. Μάλιστα, μόλις σε 15 λεπτά μπορούν να αποθηκεύσουν τόση ενέργεια που αρκεί προκειμένου να καλυφθούν 100 χιλιόμετρα. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το I-Pace, που αναμένεται στους εκθεσιακούς χώρους του Ομίλου Πηλακούτα τους επόμενους μήνες.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.