Ένα γιγάντιο ρομπότ στο εργοστάσιο της SEAT S.A

Με ύψος δυόμιση μέτρα και βάρος τριών τόνων, το νέο ρομπότ της SEAT S.A είναι το νέο μέλος των 2.200 εργαζομένων της ισπανικής μάρκας στο εργοστάσιο της στο Martorell. Το μεγαλύτερο ρομπότ στην ιστορία της μάρκας είναι ικανό να σηκώσει βάρος έως 400 κιλών και αρχικός του σκοπός είναι η συναρμολόγηση του πλαισίου των αυτοκινήτων. Λόγω του ότι είναι απαραίτητη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού εξαρτημάτων, η SEAT. S.A αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το μεγάλο αυτό ρομπότ, που στέκεται σχεδόν στα 3 μέτρα.

SEAT FACTORYΚαι η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής; Η πλήρης συναρμολόγηση του αμαξώματος ενός μοντέλου γίνεται μέσα σε 68 δευτερόλεπτα. «Τα ρομπότ αυτά συναρμολογούν συγκεκριμένα μέρη του αυτοκινήτου, όπως τα πλαϊνά. Λόγω του ότι μπορούν να κουβαλήσουν πολύ περισσότερο βάρος από εμάς, εργάζονται πάνω σε δύο μέρη του αυτοκινήτου ταυτόχρονα, ανεβάζοντας έτσι και την ποιότητα των εξαρτημάτων» δήλωσε ο Επικεφαλής Ρομποτικής στο Martorell για την SEAT S.A, Miguel Pozanco.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλες τις τιμές και εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων της SEAT

SEAT FACTORYΗ SEAT S.A. διαθέτει και άλλα ρομπότ που μπορούν να μεταφέρουν έως και 700 κιλά, αλλά σε αυτή την περίπτωση, επέλεξαν την ακρίβεια των νέων ρομπότ αντί απλά καθαρή μία μηχανική δύναμη. «Υπάρχει μια σχέση μεταξύ του βάρους που μπορεί να κουβαλήσει το ρομπότ και το πόσο μακριά φτάνουν τα άκρα του, η εμβέλεια λειτουργίας του. Με άλλα λόγια, το να κρατάς ένα κουβά νερό με το χέρι δίπλα στο σώμα σου δεν είναι το ίδιο με το να το κρατάς με τεντωμένο το χέρι. Αυτός ο γίγαντας μπορεί να μεταφέρει 400 κιλά σε σχεδόν τέσσερα μέτρα από τον κεντρικό του άξονα» εξηγεί ο Pozanco.

SEAT Factory choreographyΑυτό είναι μια μεγάλη καινοτομία, καθώς το ίδιο ρομπότ μπορεί να ενώσει τα τρία πλευρικά μέρη αμαξώματος και να τα μεταφέρει στον χώρο συγκόλλησης χωρίς την βοήθεια άλλου μηχανήματος. Αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στην ενσωμάτωση ενός γραμμικού άξονα που του επιτρέπει να κινείται έως και τέσσερα μέτρα.

group b audi quattro

Τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με λογισμικό που επιτρέπει την παρακολούθηση εξ αποστάσεως όλων των δεδομένων λειτουργίας τους, όπως κατανάλωση κινητήρα, θερμοκρασία, ροπή και επιτάχυνση. «Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να προβλέψουμε τυχόν απρόβλεπτα γεγονότα. Με άλλα λόγια, πραγματοποιείται προγνωστική συντήρηση, η οποία εξασφαλίζει ποιότητα και ακρίβεια σε συνεχή βάση» καταλήγει ο Miguel Pozanco. Μπορείτε να δείτε τον νέο ρομποτικό γίγαντα της SEAT S.A εν ώρα εργασίας στο πιο κάτω βίντεο.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK