Η TOYOTA GAZOO Racing κέρδισε το 86ο Le Mans 24 Hours, όπου έλαβε μια ιστορική πρώτη νίκη στην 20ή της προσπάθεια. Οι Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima και Fernando Alonso στο # 8 TS050 HYBRID εκκίνησαν δυναμικά και πήραν την καρό σημαία μετά από 388 έντονους και αγωνιώδεις γύρους στο Circuit de la Sarthe για να επεκτείνουν το προβάδισμα στο FIA World Endurance Championship (WEC).

Οι Mike Conway, Kamui Kobayashi και José María López, που είχαν το προβάδισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα με το # 7 TS050 HYBRID, τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, κάνοντας την ΤΟΥΟΤΑ περήφανη μπροστά στους 256.900 οπαδούς της διοργάνωσης.

Η Toyota, η οποία συμμετείχε στο Le Mans με 47 αυτοκίνητα και ανέβηκε στο βάθρο έξι φορές, (πριν τον αγώνα του Σαββατοκύριακου), γίνεται ο δεύτερος ιαπωνικός κατασκευαστής που κερδίζει στο La Sarthe, ενώ ο Kazuki είναι ο πρώτος Ιάπωνας οδηγός ο οποίος κατακτά τη νίκη με ένα ιαπωνικό αυτοκίνητο.

Το αποτέλεσμα αναδεικνύει το αποκορύφωμα των έντονων και αποφασιστικών προσπαθειών της ομάδας της TOYOTA GAZOO Racing στη Κολωνία, στη συνεχή ενίσχυση της υβριδικής-ηλεκτρικής τεχνολογίας, η οποία κέρδισε τον αγώνα αυτού του Σαββατοκύριακου με 35% λιγότερα καύσιμα σε σύγκριση με το 2012, όταν επέστρεψε στους αγώνες αντοχής.

Τα δύο TS050 HYBRID διένυσαν μαζί 5.286km και άλλαξαν θέσεις αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα. Με τα δύο stop-go πέναλτι για το αυτοκίνητο με τον αριθμό # 8, ο Fernando, χρειάστηκε μια εντυπωσιακή προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύκτας, σε έναν πολύ ανταγωνιστικό αγώνα, όπου όλοι οι οδηγοί οδηγούσαν άψογα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και υψηλών πιέσεων περιβάλλον.

Ένα πρόβλημα στα καύσιμα, είχε ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο #7 να χάσει το προβάδισμα, έτσι ο Kazuki πήρε την καρό σημαία για το # 8 με προβάδισμα δύο γύρων. Το #3 Rebellion τερμάτισε τρίτο, με 12 γύρους διαφορά από τον δεύτερο TS050 HYBRID . Μετά από μια διακοπή εννέα εβδομάδων, η TOYOTA GAZOO Racing θα επιστρέψει στη δράση στις 17-19 Αυγούστου με τις 6 Ώρες του Silverstone, τον τρίτο γύρο της σεζόν 2018-19 WEC.

Ο Akio Toyoda πρόεδρος της Toyota Motor Corporation, αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘ Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οδηγούς μας, που οδήγησαν τα αυτοκίνητά μας στην πιο εκτενή διαδρομή στο Le Mans,. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να πω το ίδιο για τα αυτοκίνητα μας, που συμπλήρωσαν 388 γύρους, περίπου 5.300 χλμ.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους οπαδούς που μας έχουν υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές μας που έχουν παλέψει μαζί μας και όλα τα μέλη της ομάδας και τους ανθρώπους που σχετίζονται με την ομάδα μας. Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση σε όλους.’

 

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.