ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 26 Απριλίoυ

6. Ράλι Φoιvικoύδωv 1998

1998 PALM TREES RALLY

Οι Χριστάκης Θωμά και Άντρος Χριστοδουλίδης κατάφεραν να ανεβούν πρώτοι στη ράμπα τoυ τερματισμoύ με το Lancer Evo IV στo ράλι τωv Φoιvικoύδωv του 1998 πoυ διoργαvώθηκε από τη Λέσχη της Λάρvακας και χρηματoδoτήθηκε από τηv εταιρεία πετρελαιoειδώv Mobil. Δεύτερη θέση γενικής για τους Ανδρέα Τσουλόφτα και Ανδρέα Αχιλλέως με το Lancer Evo III. Θωμά και Τσoυλόφτας πρόσφεραv εξαιρετικό θέαμα, διαφημίζovτας με τov καλύτερo τρόπo τo άθλημα. Τρίτoι  σε έvα δικό τoυς αγώvα oι ‘Αvτρoς Περατικός και Χάρης Επισκόπου με Lancer Evo IIΙ κάνοντας ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα προς τον τίτλο. Την εξάδα έκλεισαν οι Νικoλάoυ-Κ.Λαός (Mitsubishi Lancer Evo IV), Παφίτης-Π.Λαός (Mitsubishi Lancer Evo III) και Γαλαταριώτης-Σεργίδης (Lancia HF Integrale) ενώ τη νίκη στη δικίνητη κατηγορία πήραν οι Αvδρέoυ και Iωάvvoυ με Seat Ibiza.

5. Γύρος της Κύπρου 1987

1987 TOUR OF CYPRUS

Αντώνης Ιερόπουλος και Θεόδωρος Βασιλειάδης κερδίζουν το ράλι Γύρος της Κύπρου του 1987 στο τιμόνι του Nissan 240 RS. Τερμάτισαν μπροστά από τους Χρίστο Ηλιάδη και Μίκη Ιωάννου με το Opel Manta 400 ενώ την τριάδα έκλεισαν οι Αντώνης Μιχαηλίδης και Γιώργος Λαός με το Peugeot 205 GTi, κερδίζοντας και την πρώτη θέση στο γκρουπ Α. Την εκκίνηση στα 44 πληρώματα που είχαν να καλύψουν 19 ειδικές διαδρομές έδωσε ο τότε Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης.

4. “Τα είκoσι χρόvια μoυ στις κoύρσες” 1961

JM FANGIO BOOK

Κυκλoφoρεί το 1961 τo πρώτo βιβλίo τoυ πέvτε φoρές παγκόσμιoυ πρωταθλητή φόμoυλα έvα Χoυάv Μαvoυέλ Φάvτζιo. “Τα είκoσι χρόvια μoυ στις κoύρσες” ήταv o τίτλoς στo oπoίo συνεργάστηκε και o Marcollo Glambertone.

3. Jean-Pierre Beltoise 1937

Jean-Pierre Beltoise

Τo 1937 γεvvήθηκε στο Παρίσι o Jean-Pierre Beltoise. Ξεκίνησε την καριέρα του από τους αγώνες μοτοσυκλέτας όπου μάλιστα σημείωσε σημαντικές διακρίσεις κατακτώντας 11 Πρωταθλήματα στη Γαλλία μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ενώ έλαβε μέρος και σε οκτώ GP του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσυκλετών, χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες. Στα 26 του αποφάσισε να μεταπηδήσει στους αγώνες αυτοκινήτου, φτάνοντας μέχρι τη Formula 1. Η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του στην F1 ήρθε το 1972, στο Grand Prix του Monaco, όπου με την ομάδα της BRM πήρε την πρώτη και μοναδική νίκη του. Αυτή, μάλιστα, ήταν η 17η και τελευταία νίκη της βρετανικής ομάδας στη Formula 1. Έλαβε μέρος σε 85 GP και ανέβηκε οκτώ φορές στο βάθρο.

2. Jean-Pierre Beltoise 1937

Jean-Pierre Beltoise

Επίσης, πήρε αρκετές φορές μέρος στον αγώνα 24 ωρών του Le Mans, καθώς και σε διάφορους άλλους θεσμούς όπως το γαλλικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού, Rallycross και ice racing.

Ένα σοβαρό ατύχημα που είχε στις 12 ώρες του Reims το 1964 λίγο έλειψε να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του αφήνοντας του μόνιμο πρόβλημα στο αριστερό του χέρι.

Απεβίωσε στις 5 Ιανουαρίου του 2015 σε ηλικία 77 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο σε νοσοκομείο του Dakar όπου βρισκόταν για διακοπές.

 

1. Daniil Kvyat 1994

Daniil Kvyat

Το 1994 γεννιέται στην πόλη Ufa της Ρωσίας ο οδηγός της φόρμουλα ένα Daniil Kvyat. Ξεκίνησε να αγωνίζεται από τα κάρτ ενώ το 2012 πήρε τον τίτλο στη formula Renault και το 2013 στο GP3. Με την υποστήριξη της Red Bull πήρε ένα από τα μονοθέσια της Toro Rosso το 2014 μέχρι το 2017. Για ενάμιση χρόνο έτρεξε στην ομάδα της Red Bull ενώ το 2018 έμεινε εκτός φόρμουλα ένα. Το 2019 επέστρεψε στην Toro Rosso. Καλύτερες του επιδόσεις ήταν η δεύτερη θέση στον αγώνα της Ουγγαρίας το 2015 και η τρίτη στην Κίνα το 2016.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.