autokinito.com.cy by Petros Soutzis

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 2 Μαίoυ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΜΑΙΟΥ

Henri Toivonen 1986

Το 1986 χάνει τη ζωή του σε ηλικία 29 χρόνων ο Φιλανδός Henri Toivonen αλλά και ο συνοδηγός του Sergio Cresto. H Lancia Delta S4 έφυγε από το δρόμο κατά τη διάρκεια του ράλι της Κορσικής με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες και να ανατιναχτεί. Την προηγούμενη χρονιά και μάλιστα την ίδια μέρα (2 Μάιου) στον ίδιο αγώνα έχασε τη ζωή του ένας άλλος εργοστασιακός οδηγός της Lancia, o Attilio Bettega. Ο εργοστασιακός οδηγός της Lancia είχε σαράντα συνολικά συμμετοχές στους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι με τις ομάδες της Talbot, Opel, Porsche και Lancia πετυχαίνοντας 3 νίκες. Στο RAC του 1980 με Talbot Lotus, στην πρώτη εμφάνιση της S4 στο RAC του 1985 και στον πρώτο αγώνα του 1986 στο Μόντε Κάρλο. Μετά το θάνατο τους, το Group B κρίθηκε πολύ επικίνδυνο για τους αγώνες ράλι και καταργήθηκε την επόμενη χρονιά.

Δείτε το επόμενο

Attilio Bettega 1985

Στις 2 Μαϊου του 1985 χάνει τη ζωή του στο ράλι της Κορσικής ο Ιταλός Attilio Bettega, εργοστασιακός οδηγός της Lancia. Ο Bettega γεννήθηκε στο Molveno στις 19 Φεβρουαρίου του 1953. Ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα με τη Fiat και στη συνέχεια με τη Lancia oδηγώντας τη 037. Με το αυτοκίνητο αυτό ανέβηκε έξι φορές στο βάθρο κερδίζοντας συνολικά 130 βαθμούς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. Στη τέταρτη ειδική διαδρομή του Ράλι της Κορσικής η 037 φεύγει από το δρόμο και κτυπά σε δέντρο. Ο οδηγός χάνει τη ζωή του ακαριαία ενώ ο συνοδηγός του Maurizio Perissinot δεν έπαθε τίποτα. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στον ίδιο αγώνα, το 1982, είχε ένα σοβαρό ατύχημα με αποτέλεσμα να σπάσει και τα δύο του πόδια και να μείνει εκτός αγώνων για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο γιος του Bettega, Alessandro Bettega, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του συμμετέχοντας σε αρκετούς αγώνες ράλι.

Δείτε το επόμενο

Dany Snobeck 1946

Στις 2 Μαϊου του 1946 γεννιέται ο Γάλλος οδηγός Dany Snobeck. Πρόκειται για ένα οδηγό που έχει οδηγήσει σχεδόν τα πάντα στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Πήρε νίκες και τίτλους στο Γαλλικό πρωτάθλημα ράλι στις αρχές της δεκαετίας του 70 ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στη ευρωπαϊκή φόρμουλα Renault. Διακρίθηκε στο πρωτάθλημα τουρισμού ενώ έλαβε μέρος τόσο στις 24 Ώρες του Le Mans όσο και σε άλλους αγώνες για το ίδιο πρωτάθλημα. Πήρε επίσης μια έκτη και μια έβδομη θέση στο ράλι του Μόντε Κάρλο ενώ από το 1993 μέχρι το 2001 έτρεχε παράλληλα στους αγώνες στον πάγο του Andros Trophy. Πήρε αρκετές νίκες αλλά και τίτλους είτε σαν οδηγός είτε σαν ιδιοκτήτης ομάδας.

Δείτε το επόμενο

Wilhelm von Opel 1948

Το 1948 πεθαίνει σε ηλικία 76 χρόνων ο Wilhelm von Opel γιος του ιδρυτή της Opel, Adam Opel. O Wilhelm μαζί με τον αδελφό του Fritz ξεκίνησαν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα το 1898 τοποθετώντας την εταιρεία στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Άξιο αναφοράς ήταν και το ότι ο Wilhelm ήταν αυτός που πρώτος εφάρμοσε τη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων στη Γερμανία. Κάτι που ξεκίνησε πρώτος ο Henry Ford στην Αμερική.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Exit mobile version