BMW:

BMW MOTORRAD CONCEPT R18Η BMW Motorrad πέτυχε τέλειο πάντρεμα της παράδοσης και του μέλλοντος στις γραμμές μιας Custom Μοτοσικλέτας.H BMW Motorrad παρουσίασε μία ελκυστική εναλλακτική πρόταση σε μία εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία επιστροφή στις ρίζες της μάρκας, αλλά μέσα από μια σύγχρονη ματιά: το BMW Motorrad Concept R18 μεταφέρει την ουσία των μεγάλων κλασικών μοτοσικλετών στη σύγχρονη εποχή, ή με άλλα λόγια, μεταμορφώνει τη σχεδίαση μιας ιστορικής μοτοσικλέτας σε μία μοντέρνα, custom πρόταση. Το BMW Motorrad Concept R18 είναι η ουσία της μοτοσικλέτας, στην original φυσική μορφή της. Σε γνήσιο custom στυλ, καταφέρνει να ξεφορτωθεί κάθε τι περιττό και προσηλώνεται στην ουσία. Οι ισορροπημένες αναλογίες θυμίζουν κλασικές μοτοσικλέτες όπως η BMW R5, και αποπνέουν – ακόμα και από απόσταση – τη διαχρονική γοητεία του απέριττου στυλ. Το πλαίσιο και το ρεζερβουάρ αποτελούν μία ευθεία γραμμή που συνδέει το ‘λαιμό’ μέχρι την πλήμνη του πίσω τροχού και χαρίζουν μία ρέουσα κομψότητα στην πλαϊνή όψη. Οι μεγάλοι ακτινωτοί τροχοί (μπροστά 21”, πίσω 18”) παρέχουν ασφαλή συμπεριφορά και εξισορροπούν τέλεια τον κινητήρα. Τα ελαστικά είναι ένα ακόμα στοιχείο που παραπέμπει στο παρελθόν: όπως στην εποχή της, αυτή η μοτοσικλέτα εφοδιάζεται με ελαστικά Metzeler.

BMW MOTORRAD CONCEPT R18Στην καρδιά του BMW Motorrad Concept R18 χτυπά ο μεγάλος, νέας σχεδίασης, δικύλινδρος, 1800 cc boxer κινητήρας. Η εξωτερική του εμφάνιση συνειδητά θυμίζει τους flat twin κινητήρες που η BMW Motorrad συνήθιζε να κατασκευάζει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 – αλλά με πολύ μεγαλύτερο κυβισμό και σύγχρονη αερο/ελαιόψυξη αέρα/λαδιού. Ο μεγάλος πρωτότυπος boxer έχει σχεδιαστεί με προσοχή στη λεπτομέρεια: το μπλοκ του κινητήρα και η μετάδοση αποτελούνται από αλουμίνιο που έχει περάσει από διαδικασία υαλοβολής, αναδεικνύοντας τα γυαλισμένα στο χέρι αλουμινένια εξαρτήματα και το προστατευτικό του ιμάντα και τα καπάκια βαλβίδων. Το λογότυπο του κινητήρα φέρει το όνομα της πρωτότυπης μοτοσικλέτας και τονίζει τη συνολική ποιότητα. Επιπλέον, δύο καρμπυρατέρ της Solex – παρόμοια με αυτά των BMW 2002 – παραπέμπουν στην ιστορία της εταιρίας και προσθέτουν την τελική πινελιά στην αυθεντικότητα της μοτοσικλέτας.

BMW MOTORRAD CONCEPT R18Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο εκτεθειμένος άξονας τελικής μετάδοσης με επικάλυψη χρωμίου, που συνδέει τον πίσω τροχό με το σύστημα κίνησης. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κάλυμμα στη μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα το μηχανικό σύνολο να είναι πλήρως ορατό. Στην ίδια φιλοσοφία, τα ηλεκτρονικά του concept έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, όπως η μίζα και τα φώτα, υπογραμμίζοντας την ‘καθαρή’ αισθητική του.

Το BMW Motorrad Concept R18 είναι η τρίτη εκδοχή του μεγάλου boxer της BMW Motorrad. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το μοντέλο που δημιουργήθηκε από τους Ιάπωνες ειδικούς στην εξατομίκευση της CUSTOM WORKS ZON παρουσιάστηκε στο Yokohama Hot Rod Show, βασισμένο σε αυτό το νέο, πρωτότυπο κινητήρα. Το ‘Departed’ απέσπασε τη μεγαλύτερη διάκριση της διοργάνωσης, το βραβείο ’Best of Show Motorcycle’ εντυπωσιάζοντας τους φίλους της μοτοσικλέτας με τις κλασικές φόρμες, τις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής και τη χειροποίητη ποιότητα στις λεπτομέρειες. Ο επόμενος γύρος ήταν η εκδοχή των Revival Cycles. Οι ειδικοί από το Austin, Τέξας δημιούργησαν μία εντυπωσιακή μοτοσικλέτα με το μοντέλο τους ‘Revival Birdcage’, ιδανική πλατφόρμα παρουσίασης του Big Boxer. Το ειδικά εξελιγμένο πλαίσιο από τιτάνιο αφήνει τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης ακάλυπτα σε κοινή θέα από όλες τις γωνίες. Αυτή η Αμερικανική σχεδίαση έκανε πάταγο στο Handbuilt Show τον περασμένο μήνα στο Τέξας.

BMW MOTORRAD CONCEPT R18Η σχεδίαση του δερμάτινου μονόσελου είναι εμπνευσμένη από τις κλασικές μοτοσικλέτες τη δεκαετίας του 1950. Νέας φιλοσοφίας και ελαφρώς πιο άνετο, με ποιότητα που συνάδει με την αυθεντική, premium σχεδίαση. Το γόνατο ελατηρίου της cantilever ανάρτησης είναι ενσωματωμένο κάτω από τη σέλα. Η σχεδίαση του προβολέα παραπέμπει επίσης στη δεκαετία του 1950.

 

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.