Η απίστευτη ιστορία του Robert Benoist. Ένας ανάμεσα στους λίγους!

Robert BenoistΙδιαίτερες και ξεχωριστές ιστορίες υπάρχουν αμέτρητες από τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Άλλωστε η απειλή και ο κίνδυνος είναι συστατικά που δεν λείπουν ποτέ από μια ολοκληρωμένη συνταγή αγώνα ταχύτητας, οπόταν δεν πρέπει να ξαφνιαζόμαστε όταν ακούμε ιστορίες για οδηγούς οι οποίοι πολέμησαν σε χαρακώματα, και σε μαχητικά αεροσκάφη, στον πρώτο παγκόσμιο ή να ήταν μέρος της γαλλικής αντίστασης στον δεύτερο παγκόσμιο σαν μυστικοί πράκτορες. Και όμως, ο Robet Benoist έκανε και τα τρία. Γεννημένος κοντά στο δάσος  Rambouillet στο Île-de-France νότια του Παρισιού το 1895, ο Γάλλος σε κάθε του βήμα βρισκόταν σε κάθε επεισόδιο της ιστορίας, τόσο του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά και των πολέμων που άλλαξαν τον κόσμο. Ο Robert πήρε στα χέρια του όπλο για πρώτη φορά  όταν η Γαλλία καλέστηκε να αντιμετωπίσει τις Κεντρικές Δυνάμεις που προσπαθούσαν να κατακτήσουν όση περισσότερη γη μπορούσαν να χωρέσουν κάτω απ’ τα πόδια τους. Μετά από δική του πρωτοβουλία, μετατέθηκε στην αεροπορία, εκεί όπου ο κίνδυνος ήταν απίστευτα μεγαλύτερος, ακόμη και από τις μάχες των χαρακωμάτων. Εδώ είχε το πρώτο του σοβαρό ατύχημα ο Robert, όπου καταρρίφθηκε πάνω από εχθρικό έδαφος, καταφέρνοντας να συρθεί μακριά από τον εχθρό.
Robert Benoist
Το 1919, με τον μεγάλο πόλεμο να φθάνει στο τέλος του, ο ίδιος γύρισε την προσοχή του στην ταχύτητα, και το 1921 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στον αγώνα αντοχής Παρίσι-Νίκαια. Στην συνέχεια η Salmson απέσπασε τις υπηρεσίες του για δυο χρόνια, όπου ο Robert γεύτηκε επιτυχίες και μεγάλες μάχες. Όταν η ομάδα αποσύρθηκε, ο ίδιος βρήκε σπίτι αμέσως στην Delage όπου ξεκίνησαν οι μεγάλες επιτυχίες, όπως η πρώτη νίκη σε GP, με το Delage 2LCV, κάτι που η Γαλλία είχε να γευτεί από το 1913, στον αγώνα. Η νίκη αυτή μάλιστα ήρθε στον ίδιο αγώνα όπου, δυστυχώς, ο Antonio Ascari έχασε την ζωή του. Η λαμπρότερη χρονιά του Robert ήρθε το 1927, όπου με τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες, κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα GP για την Delage που παρόλη την επιτυχία της, βρέθηκε σε επικίνδυνα οικονομικά νερά και αναγκάστηκε και αυτή να αποσυρθεί. O Robert όμως δεν σταματάει εδώ, και φοράει τα χρώματα της Bugatti, βρίσκοντας απέναντι του τους παντοδύναμους Γερμανούς με της Mercedes και Auto Union, όπου τα πράγματα ήταν σκούρα.

Robert BenoistΗ Bugatti άφησε πίσω της τους αγώνες GP, και μεταφέρθηκε στα sports cars, σε μια πανέξυπνη κίνηση αφού ήταν εκεί όπου ο Robert Benoist κέρδισε τις 24 ώρες του Le Mans το 1937, δίπλα από τον Jean-Pierre Wimille με μια Bugatti Τ59G. Ο αγώνας αυτός, έμελλε να ήταν και ο τελευταίος του, καθώς ένα χρόνο μετά αναγκάστηκε να φορέσει και πάλι την στρατιωτική στολή καθώς ξημέρωνε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Όταν ο γερμανικός στρατός κατέλαβε την Γαλλία, το 1940 ο Benoist μαζί με τον φίλο, και επίσης οδηγό, William Grover-Williams, δραπέτευσαν από την Γαλλία, μετέβησαν στην Αγγλία και πλέον σαν μέλη της ομάδας ειδικών αποστολών, επέστρεψαν στην Γαλλία σαν πράκτορες όπου βοηθούσαν την αντίσταση, φέρνοντας όπλα κρυφά από την Βρετανία.

Robert Benoist
Το 1943, οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν την κρυψώνα τον πρακτόρων και έπειτα από έφοδο, συνελήφθη ο Williams και εκτελέστηκε. Ο Robert κατάφερε να δραπετεύσει, αρχικά, πριν τον μαζέψει η Gestapo λίγες μέρες αργότερα. Ωστόσο κατάφερε να πηδήξει από το αυτοκίνητο, να δραπετεύσει και να φύγει κρυφά για Αγγλία. Επέστρεψε για δεύτερη αποστολή στην Γαλλία όμως, συνελήφθη ξανά και η πορεία αυτού του τεράστιου ανθρώπου ήρθε στο τέλος της στις 9 Σεπτεμβρίου στο Buchenwald. Εκεί εκτελέστηκε, βάζοντας τίτλους τέλους σε μια απίστευτη ιστορία ζωής.

Robert Benoist

Αυτός ήταν ο πελώριος Robert Marcel Charles Benoist. Ένας ανάμεσα στους λίγους, και η ιστορία του θα ζει αιώνια.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.