VW ID. BUZZ: Ο Μίλτος Σουτζιής οδηγεί στη Δανία τον θρύλο της VW!

Με μεγάλη μου χαρά και φυσικά περιέργεια, βρέθηκα στην Κοπεγχάγη για να οδηγήσω την καινούργια εκδοχή του θρυλικού μοντέλου της Volkswagen, Microbus T1. Όμως, θεωρώ απαράδεκτο να ξεκινήσω να γράφω τις εντυπώσεις μου, χωρίς πρώτα να κάνω μια μικρή αναφορά για τον θρυλικό του προκάτοχο.

VW ID BUZZ TEST DRIVE MILTOS SOUTZIS DENMARK UNICARS VW CYPRUS ELECTRIC CARSΤο «βανάκι» της VW, ήταν, είναι και θα είναι, ένα σύμβολο αγάπης, ειρήνης και ελευθερίας. Από την δεκαετία του 50 όταν πρωτοεμφανίστηκε, αγαπήθηκε από τους «χίπηδες» της εποχής και με την πάροδο του χρόνου έγινε το δημοφιλέστερο βαν όλων των εποχών. Αερόψυκτο, με μοναδική εμφάνιση και μεγάλους χώρους, το οποίο αν είχες λίγη φαντασία, θα μπορούσες να το μετατρέψεις εύκολα και οικονομικά σε δεύτερο σπίτι με όλα τα ‘κομφόρ’. Ένα τέλειο μέσο για να εξερευνήσεις τον πλανήτη!VW ID BUZZ TEST DRIVE MILTOS SOUTZIS DENMARK UNICARS VW CYPRUS ELECTRIC CARS

Προσπάθησε να το κάνεις εικόνα…. Βρίσκεσαι στο 1969, έχεις μακρύ μαλλί, φοράς μπαντάνα, στο ραδιόφωνο παίζει το “Bad moon rising”, μόλις επέστρεψε το Apollo 11 από το φεγγάρι και κάνεις road trip με ανθρώπους που αγαπάς μέσα στο «βανάκι» σου. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι το Volkswagen, Microbus T1! Και κάπως έτσι, εν έτη 2022 βρέθηκα στην Δανία για να οδηγήσω τη νέα γενιά και συνάμα ηλεκτρική έκδοση του θρυλικού μοντέλου.

Στην Κοπεγχάγη είχα την ευκαιρία να οδηγήσω το ID. Buzz τόσο στην επιβατική όσο και στην επαγγελματική του έκδοση. Σχεδιαστικά, τα δύο μοντέλα ακολουθούν την ταυτότητα των αμιγώς ηλεκτρικών ID. της Volkswagen… και φυσικά με σαφή χαρακτήρα από το Τ1 του παρελθόντος.

Τα νέα ID. Buzz και ID. Buzz Cargo βασίζονται στην πλατφόρμα Modular Electric Drive Kit (MEB) του Ομίλου. Την πρώτη κλιμακούμενη πλατφόρμα μαζικής παραγωγής στον κόσμο για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πλατφόρμα που προσφέρει υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας ενώ οι καθαρές εξωτερικές γραμμές δίδουν στις δύο εκδόσεις εξαιρετική αεροδυναμική (ID Buzz 0,285 – ID. Buzz Cargo 0,29). Αριθμοί που συναντά κανείς σε μικρότερα μοντέλα της αγοράς. Κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση της εμβέλειας.VW ID BUZZ TEST DRIVE MILTOS SOUTZIS DENMARK UNICARS VW CYPRUS ELECTRIC CARS

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό της ταυτότητας των ID. Buzz και ID. Buzz Cargo είναι το μακρύ μεταξόνιο των 2.988 χλστ., περίπου το ίδιο με αυτό του σημερινού T6.1. Το μήκος και των δύο εκδόσεων φθάνει τα 4.712 χλστ. όπου, σε συνδυασμό με το μεταξόνιο, προσφέρει μια εντυπωσιακή εκμετάλλευση εσωτερικών χώρων για επιβάτες και εμπορεύματα.

Αρχικά προσφέρεται σε έκδοση με καθίσματα για πέντε επιβάτες. Δύο πλευρικές συρόμενες πόρτες με πολύ μεγάλα ανοίγματα (προαιρετικά με ηλεκτρική υποβοήθηση), επιτρέπουν την άνετη πρόσβαση. Η δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορεί να ρυθμιστεί και η κλίση της πλάτης. Οι εξαθέσιες και επταθέσιες εκδόσεις θα ακολουθήσουν αργότερα. Ο χώρος αποσκευών ξεκινά από τα 1.121 λίτρα και μπορεί να φθάσει στα 2.205 λίτρα ως μέγιστη χωρητικότητα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

VW ID BUZZ TEST DRIVE MILTOS SOUTZIS DENMARK UNICARS VW CYPRUS ELECTRIC CARSΗ ψηφιακή εποχή κυριαρχεί στο σαλόνι του ID. Buzz που προσφέρει την καλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα χάρη στην πλήρως ψηφιακή φιλοσοφία της σχεδίασης του, αλλά και το πρωτοποριακό σύστημα infotainment. Τα χειριστήρια αφής στο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, το Digital Cockpit με οθόνη 5,3 ιντσών, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η κεντρική οθόνη αφής 10 ιντσών (προαιρετικά 12 ιντσών) είναι τα μέσα που φιλοξενούν δεκάδες συστήματα άνεσης, ασφάλειας και συνδεσιμότητας για ένα αυτοκίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα ψηφιακό σαλόνι ή ακόμα και σαν κινητό γραφείο.

Το ID. Buzz διαθέτει το σύστημα φωνητικού ελέγχου Hello ID. που αναγνωρίζει ερωτήσεις και εντολές ενώ κατανοεί σύνθετες προτάσεις ενώ το εξελιγμένο σύστημα διαισθητικού φωτισμού ID. Light προσφέρει εντυπωσιακά μοτίβα από διαφορετικούς φωτισμούς μέσα στην καμπίνα… ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί κατά την οδήγηση (πρέπει να το ζήσεις για να το αντιληφθείς!).VW ID BUZZ TEST DRIVE MILTOS SOUTZIS DENMARK UNICARS VW CYPRUS ELECTRIC CARS

Κορυφαία είναι και η άνεση στα καθίσματα για οδηγό και συνοδηγό με αυτά να είναι τοποθετημένα πιο ψηλά. Κάτι που σε συνδυασμό με τα μεγάλα παράθυρα εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το κράτημα του. Μπορεί τα εμπρός καθίσματα να είναι τοποθετημένα ψηλά, αλλά σου δίνει την αίσθηση ότι οδηγείς ένα SUV με χαμηλό κέντρο βάρους!

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες We Connect και We Connect Plus ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό για όλες τις εκδόσεις του ID. Buzz, οι οποίες συνδέουν το όχημα με τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες και όλα αυτά με τον έξω κόσμο. Εκτός από το Online Voice Control, οι πιο σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν πλοήγηση με Online Traffic Information, Ψηφιακό Ραδιόφωνο, ροή πολυμέσων με ενσωματωμένο Wi-Fi hotspot και Spotify και πολλά άλλα.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή We Connect ID., οι ιδιοκτήτες του ID. Buzz μπορούν μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να ελέγχουν από απόσταση τη φόρτιση ή να ενεργοποιούν τον ηλεκτρικό κλιματισμό εν στάσει ή επίσης να ελέγχουν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.VW ID BUZZ TEST DRIVE MILTOS SOUTZIS DENMARK UNICARS VW CYPRUS ELECTRIC CARS

Επίσης, το App-Connect Wirless (2) ανήκει στον βασικό εξοπλισμό για την ενσωμάτωση και σύνδεση των smartphones. Επιτρέπει σε συγκεκριμένα smartphοnes να συνδέονται ασύρματα στο εργοστασιακό ψηφιακό περιβάλλον του ID. Buzz και στη συνέχεια να χρησιμοποιούνται εύκολα μέσα από το σύστημα infotainment ή τον φωνητικό έλεγχο. Η Volkswagen προσφέρει στους χρήστες την επιλογή ανάμεσα στις πλατφόρμες Android Auto και Apple CarPlay.

Τα ID. Buzz και ID. Buzz Cargo θα κυκλοφορήσουν σε όλη την Ευρώπη με μπαταρία 77 kWh, τροφοδοτώντας έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW (204PS) με μέγιστη ροπή 310 Nm οποίος στέλνει κίνηση στον πίσω άξονα, όπως και στο παρελθόν. Με σύρμα CCS σε έναν σταθμό ταχείας φόρτισης DC (συνεχές ρεύμα) η ισχύς φόρτισης αυξάνεται έως και 170 kW, κάτι που επιτρέπει στην μπαταρία να φορτιστεί από το 5% σε 80% σε περίπου 30 λεπτά. Χρησιμοποιώντας το πιο πρόσφατο λογισμικό ID., η σειρά μοντέλων θα προσφέρει επίσης τη λειτουργία «Plug & Charge» στο μέλλον. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μέγιστη αυτονομία του μοντέλου φθάνει τα 423 χιλιόμετρα.

Αναμένεται στη Κύπρο στα τέλη του 2022.

Extra Content!

top 10 - Δείτε τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα στην Κύπρο… σήμερα!

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.