VW ID.4: Οδηγούμε το μέλλον… στην Κύπρο!

Μέχρι στιγμής, οδήγησα από 45 ίππους αυτοκίνητα μέχρι και 900 ίππους αγωνιστικά τέρατα. Όλα είχαν την χάρη τους, είτε ήταν δύναμη, ο ήχος, οι μυρωδιές, η ακόμη και οι ανέσεις. Τώρα βρέθηκα πίσω από τιμόνι ενός αμιγώς ηλεκτρικού Volkswagen ID-4, και πραγματικά νιώθω σαν να προδίδω το «είναι» μου.

Να σας εξηγήσω γιατί. Μεγάλωσα μέσα στα αυτοκίνητα και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ήμουν ο μικρός που άνοιγε το παράθυρο την ώρα που ο πατέρας του έβαζε βενζίνη στο αυτοκίνητο για πάρει μια «τζούρα»! Έμαθα να αγαπώ τον ήχο ενός διπλού Weber, το «ρομάνισμα» των ταχυτήτων, τις άκαες βενζίνες στο ξεπάτημα και το “left foot braking”. Τώρα, πως ένας “hardcore petrolhead” μπορεί να αγαπήσει ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Απαντώ με ένα quote του πολύ αγαπημένου μου παππού, που μου έλεγε από μικρός «Γιε μου, το μάθημα και το ξεμάθημα είναι κοντά».

“Συνολικα, διενυσα 400 χιλιομετρα με μια φορτιση και η μπαταρια ηταν στο 18% οταν το πηγα πισω στο γκαραζ της Unicars.”

VW ID.4 MILTOS SOUTZIS TEST DRIVE AUTOKINITO.COM.CY - UNICARS VW CYPRUSΓια ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο είχαμε στην διάθεση μας το ID4, ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV, που δίνει συνέχεια στο πλάνο εξηλεκτρισμού της Volkswagen. Στη Κύπρο προσφέρεται με δύο διαφορετικά μεγέθη μπαταριών με ωφέλιμη ενεργειακή χωρητικότητα στις 52 kWh (148 και 170 PS) για την έκδοση Pure αλλά και στις 77 kWh για την έκδοση Pro με 204 PS. Η κορυφαία έκδοση με τον κωδικό GTX (επίσης 77kWh) αποδίδει συνολικά 299 ίππους! Παράλληλα, οι εκδόσεις αυτές παρέχουν διαφορετική αυτονομία ανάλογα με την επιλογή ενεργειακής χωρητικότητα της μπαταρίας και εξοπλισμού, από 343 μέχρι και 516 χιλιόμετρα! Όσον αφορά τη μπαταρία, η VW εγγυάται πως μετά από οκτώ χρόνια ή 160.000 km χρήσης, θα διατηρεί τουλάχιστον το 70% της απόδοση.

VW ID.4 MILTOS SOUTZIS TEST DRIVE AUTOKINITO.COM.CY - UNICARS VW CYPRUSΗ έκδοση που οδηγήσαμε ήταν η Pure με 170PS και με αυτονομία στα 343 χιλιόμετρα. Συνολικά, διένυσα 400 χιλιόμετρα με μια φόρτιση και η μπαταρία ήταν στο 18% όταν το πήγα πίσω στο γκαράζ της Unicars. Τα περισσότερα χιλιόμετρα που διένυσα ήταν στα βουνά της Κύπρου αλλά και στην πόλη, κάτι που «βοήθησε» το ID4 να ανακτά ενέργεια κατά την οδήγηση, έχοντας φυσικά ενεργοποιημένο το σύστημα “Eco Assistance”. Όταν σηκώσεις το πόδι σου από το δεξί πεντάλ ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική για να φορτίσει τις μπαταρίες. Επίσης, όταν ο οδηγός πατά το πεντάλ του φρένου ενεργοποιεί την ανάκτηση ενέργειας των φρένων. To ID.4, αλλά και το ID.3, είναι εφοδιασμένα με το σύστημα Eco Assistance, όπου με απλά λόγια το αυτοκίνητο αναλύει δεδομένα με την βοήθεια των αισθητήρων και το σύστημα πλοήγησης και παρέχει στον οδηγό υποστήριξη για μια πιο αποδοτική και ήρεμη οδήγηση. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι σε μια κατοικημένη περιοχή, το σύστημα προγνωστικής υποστήριξης Eco Assistance θα σε ειδοποίηση να σηκώσεις το πόδι σου από το πεντάλ του γκαζιού και το αυτοκίνητο θα σταματήσει μόνο του, ανακτώντας ενέργεια χωρίς να παρέμβει ο οδηγός. Ένα εντυπωσιακό σύστημα και πολύ βοηθητικό για καθημερινή χρήση.

Επίσης, όταν το Adaptive Cruise Control (ACC) ή το Travel Assist (προαιρετικό) είναι ενεργό, το όχημα μπροστά από το ID.4 εμφανίζεται με φωτεινή σήμανση στην οθόνη για να μπορεί να διατηρήσει την απαιτούμενη απόσταση. Είναι σχεδόν αδύνατο να τρακάρεις με προπορευόμενο όχημα! Το ID.4 θα σταματήσει από μόνο του, θα σε προστατέψει εάν αφαιρεθείς ενώ θα ανακτήσει ενέργεια για να φορτίσει την μπαταρία του! Το δοκίμασα αρκετές φορές, και όντως, δουλεύει (ευτυχώς!).

VW ID.4 MILTOS SOUTZIS TEST DRIVE AUTOKINITO.COM.CY - UNICARS VW CYPRUSΌσον αφορά τη φόρτιση, μπορεί να υποστηρίξει Wallbox με εναλλασσόμενο ρεύμα μέχρι και 11 kW, κάτι που σημαίνει πλήρη φόρτιση σε περίπου επτά ώρες και τριάντα λεπτά για την μπαταρία με ωφέλιμη ενεργειακή χωρητικότητα 77 kWh, ενώ υπάρχει και συμβατότητα με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος έως 125 kW, κάτι που ισοδυναμεί με πλήρωση από το 5% στο 80% σε μόλις 38 λεπτά της ώρας. Οι μπαταρίες βρίσκονται στο πάτωμα του αυτοκινήτου, εξού και οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι και η εξαιρετική κατανομή βάρους (50:50 ανάμεσα στους δύο άξονες). Χαμηλό κέντρο βάρους οδηγοκεντρικός χαρακτήρας με το κλασσικό 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε μόλις 9.0 δευτερόλεπτα. Σημειώστε ότι μιλάμε για ένα SUV των 2,124 κιλών, που στις στροφές θα σε εκπλήξει ευχάριστα!

Το εσωτερικό είναι η προσωποποίηση του high-tech μινιμαλισμού, ένα λυτό, μοντέρνο εσωτερικό! Για παράδειγμα, η πρωτοποριακή οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας είναι προαιρετικά διαθέσιμη, και μπορεί να προβάλλει σημαντικές πληροφορίες στον ανεμοθώρακα. Ο οδηγός βλέπει αυτές τις πληροφορίες τρισδιάστατα, σε προφανή απόσταση τριών έως δέκα μέτρων μπροστά από το όχημα. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη είναι τέλεια ενσωματωμένη στον πραγματικό κόσμο. Επιπλέον, το ID.4 καθορίζει τα πρότυπα στην ψηφιοποίηση, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα στο αυτοκίνητο να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις και νέες λειτουργίες «over the air». Με αυτό τον τρόπο το όχημα παραμένει πάντα ενημερωμένο, χαρακτηριστικό υψίστης σημασίας που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες γενιές μοντέλων.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ID.4 κατάφερε να πάρει και τον τίτλου του «Παγκόσμιου Αυτοκινήτου της Χρονιάς» για το 2021, με τους κριτές να το επαινούν για τη φιλικότητα προς το περιβάλλον καθώς και για τα καινοτόμα συστήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένο.

VW ID.4 MILTOS SOUTZIS TEST DRIVE AUTOKINITO.COM.CY - UNICARS VW CYPRUS

Προς “hardcore petrolheads”.

Με τα σημερινά δεδομένα, το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό. Δεν υπάρχει ο ήχος ούτε η μυρωδιά της βενζίνης και αν πάθει κάτι, δεν θα ανοίξεις καπό να κοιτάξεις τον κινητήρα. Θα πάρεις απευθείας την Unicars, και που ξέρεις… μπορεί να φτιαχτεί και εξ αποστάσεως!. Στο νησί μας δεν υπάρχει ακόμη η απαραίτητη υποδομή (σταθμοί φόρτισης) για να υποστήριξη την ηλεκτροκίνηση. Ρεαλιστικά μιλώντας, με 343 χιλιόμετρα αυτονομίας δεν χρειάζεσαι και πολλούς σταθμούς φόρτισης για να κάνεις την δουλειά σου. Στην Κύπρο ζούμε! Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο είναι τα κίνητρα από μέρους της κυβέρνησης για την αγορά ενός ηλεκτρικού/καθαρού αυτοκινήτου. Και αυτό, αφού η τιμή ενός ηλεκτρικού οχήματος σήμερα – σε σύγκριση με ένα ίδιο συμβατικό – είναι σχεδόν αποτρεπτική για το μέσο αγοραστή. Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνονται πολλά κίνητρα όπως επιχορηγήσεις, δωρεάν στάθμευση, μηδενική άδεια κυκλοφορίας και πολλά άλλα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Έκδοση: VW ID.4
Επίπεδο εξοπλισμού: Pure
Τιμή: €41,500
Ισχύς (Ίπποι/στροφές): 170ps
Ροπή (Nm/στροφές): 310Nm
Επιτάχυνση (0-100/δεύτ.): 9,0
Αυτονομία: 343 km
Εκπομπές Cο2: 0 gr/km
Κιβώτιο: Αυτόματο 1 σχέσεων
Euro NCAP: 5

H γκάμα:

Το γρηγορότερο
VW ID.4 GTX – 1-speed automatic – 77kWh – 299 PS – €56.900

Το φθηνότερο
VW ID.4 Pure 1-speed automatic – 53kWh – 148  PS -€39,900

Το ακριβότερο
VW ID. 4 GTX 1-speed automatic – 77kWh – 299 PS – €56.900

Δείτε την τιμή και τον εξοπλισμό εδώ:

Έξτρα content! 

group b audi quattro

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.