Το Πανεπιστήμιο Frederick έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των πανεπιστημιακών ομάδων Formula

Με μεγάλη χαρά το Πανεπιστήμιο Frederick ανακοινώνει την επιτυχία της ομάδας Frederick University Formula Racing Team (FUF Racing Team) στον διεθνή πανεπιστημιακό διαγωνισμό Formula Student, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία την περίοδο 10-12 Ιουλίου 2023. Η ομάδα Φόρμουλα του Πανεπιστημίου κατέλαβε την 4η θέση στον απαιτητικό αγώνα δρόμου, αντοχής και κατανάλωσης καυσίμου, κατακτώντας την 7η θέση στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού, απέναντι σε 30 ομάδες Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο στην κατηγορία των αυτοκινήτων με μηχανή εσωτερικής καύσης.

Πανεπιστήμιο Frederick FUF RACING TEAM Frederick University Formula Racing TeamΑποστολή 12 φοιτητών και φοιτητριών – μελών της FUF Racing Team ταξίδεψε στην Ιταλία όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο ο διεθνής διαγωνισμός. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Καθηγητής Αντώνης Λόντος, επιβλέπων της ομάδας και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου.

miltos soutzis toyota corolla dickran ouzounian test drive toyota cyprus

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το πρώτο κυπριακό Πανεπιστήμιο που σχεδίασε και κατασκεύασε αγωνιστικό αυτοκίνητο τύπου formula, ενώ αυτή είναι η τρίτη συμμετοχή σε παγκόσμιο διαγωνισμό formula student, με πρώτο αυτοκίνητο και συμμετοχή το 2017. Οι πανεπιστημιακές ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό καλούνται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν από την αρχή ένα αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο τύπου formula με το οποίο αγωνίζονται σε πίστα και αξιολογούνται με βάση μια σειρά από κριτήρια όπως είναι το επιχειρηματικό πλάνο, η κοστολόγηση και ο σχεδιασμός και κατασκευή (Business Plan, Engineering and Manufacturing Design, Cost Analysis), ως μια πραγματική εταιρεία. Τα μέλη της ομάδας FUF Racing Team δημιούργησαν το δικό τους μονοθέσιο από το μηδέν, σχεδιάζοντας, μελετώντας και κατασκευάζοντας σχεδόν όλα τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, κα Άντρεα Αθανασίου, υποδέχτηκαν τα μέλη της ομάδας στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία αμέσως μετά την άφιξή τους στην Κύπρο. «Η FUF Racing Team επιδίωξε ένα φιλόδοξο στόχο και τον πέτυχε. Είμαστε πολύ περήφανοι για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα γιατί όχι μόνο κατάφεραν μέσα από την αφοσίωσή τους να υπερβούν τα όριά τους, να εξερευνήσουν νέους ορίζοντες και να σημειώσουν μια σημαντική επιτυχία η οποία υπογραμμίζει τις προοπτικές που έχουν τόσο οι ίδιοι αλλά και η νέα γενιά της Κύπρου, όταν της δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά και γιατί η συγκεκριμένη ομάδα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν παράδειγμα υπέροχου ομαδικού πνεύματος, ήθους και  αποφασιστικότητας. Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα και στον επιβλέποντα καθηγητή τους, Καθ. Αντώνη Λόντο, η εμπειρία και η εμπειρογνωμοσύνη του οποίου είχαν καθοριστικό ρόλο στη σημαντική αυτή διάκριση!», αναφέρει η κα Φρειδερίκου.Πανεπιστήμιο Frederick FUF RACING TEAM Frederick University Formula Racing Team

Ο Καθηγητής Λόντος, αναφέρει: «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Frederick έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό παγκόσμιας εμβέλειας και μέσω της συμμετοχής τους να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και μοναδικές εμπειρίες. Είμαι περήφανος για την αφοσίωση, το πείσμα και την ομαδικότητα που επέδειξαν αυτά τα παιδιά, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά και πριν, με τις αμέτρητες ώρες που αφιέρωσαν στο εργαστήριο για το τελικό αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ομάδας, σε αυτούς/ές που ήταν στον παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ιταλία αλλά και σε αυτούς/ές που βοήθησαν κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής του τρίτου κατά σειρά αγωνιστικού αυτοκινήτου. Η τελική κατάταξη που πετύχαμε δικαιώνει την σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν τα μέλη της ομάδας και φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Frederick. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει και στις δύο προηγούμενες ομάδες που συμμετείχαν σε αντίστοιχους προηγούμενους παγκόσμιους διαγωνισμούς. Χωρίς αυτούς, δεν θα ήταν δυνατό να πετύχουμε τα εκπληκτικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς. Επιφυλασσόμαστε για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίας του χρόνου με νέο αγωνιστικό αυτοκίνητο».

Η FUF Racing Team είναι μία από τις συν-διδακτικές δραστηριότητες (co-curricular activities) που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Frederick, μέσα από τις οποίες οι φοιτητές/τριες έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις που αποκτούν στα μαθήματα και να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες. Μέσα από την έντονη βιωματική εμπειρία του σχεδιασμού, της κατασκευής και της προώθησης ενός μονοθέσιου αγωνιστικού οχήματος, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν καινοτόμες ιδέες, να έρθουν σε επαφή με εταιρείες και οργανισμούς, να πειραματιστούν, να εξασκήσουν τις ικανότητες τους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK