Σύστημα φωτοεπισήμανσης: Πόσα εξώδικα αναμένεται να σταλούν

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης ήρθε για να μείνει, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, μετά το τέλος σύσκεψης για το θέμα, η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τετάρτη.

kathimerini cameres asfalias cameras cyprusΟ κ. Καρούσος ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων παραβιάσεων ανέρχεται στις 62.752, εκ των οποίων οι 47.192 είτε έχουν σταλεί είτε θα ταχυδρομηθούν τις επόμενες ημέρες. Οι 9.198 θα σταλούν τις επόμενες πέντε ημέρες, ενώ άλλες 15.560 τυγχάνουν επεξεργασίας για να προταθούν λύσεις και να αποσταλούν τα εξώδικα στους παραβάτες.

Ακόμη, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σημείωσε ότι πριν από το τέλος του μηνός θα υπάρξει νέα σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή των Υπουργών Μεταφορών και Δικαιοσύνης και της εταιρείας του συστήματος φωτοεπισήμανσης, καθώς τελειώνει η πιλοτική περίοδος.

Πρόσθεσε ότι θα σταλεί προειδοποιητική επιστολή προς την εταιρεία με το αίτημα να τηρήσει ακριβώς τους όρους της σύμβασής της και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα μέχρι το τέλος του μηνός. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, δεν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της πρώτης φάσης του συστήματος.

Αναφερόμενος στις 11.000 εξώδικα, τα οποία όπως έχει διαρρεύσει στον Τύπο δεν μπορούν να σταλούν και έχουν διαγραφεί, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διευκρίνισε ότι αυτά δεν αφορούν εξώδικα, αλλά καταγραφές και στις καταγραφές περιλαμβάνονται οι φωτογραφίες που κάνει ως δοκιμή η εταιρεία με τις κινητές κάμερες πριν τις θέσει σε λειτουργία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση διακοπής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, ο κ. Καρούσος είπε πως «εάν σε μια σύμβαση ένα από τα δύο μέρη δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης, τότε αυτή διακόπτεται. Αλλά οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση. Αρχίσαμε από πολύ χαμηλές επεξεργασίες, έχουμε φτάσει σήμερα περίπου το 70% των εξωδίκων να έχουν αποσταλεί, για το υπόλοιπο 30% των εξωδίκων υπάρχουν κάποια θέματα, για τα οποία εμείς απαντήσαμε στην εταιρεία για τον τρόπο που θέλουμε να το χειριστεί και πλέον είναι στα χέρια της εταιρείας να το χειριστεί και να επεξεργαστεί αυτά τα εξώδικα».

Κληθείς να πει τι γίνεται στις περιπτώσεις που τα οχήματα δεν έχουν αριθμούς εγγραφής, δεδομένου ότι και αυτό αποτελεί παρανομία, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι τυγχάνουν χειρισμού όπως γίνεται σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οχημάτων χωρίς αριθμούς εγγραφής στους ελέγχους της Αστυνομίας. Σημείωσε ότι η διαφορά με τις παραβιάσεις που καταγράφουν οι κάμερες, είναι ότι δεν υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας την ώρα που καταγράφεται η παρανομία.top 10 - Δείτε τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα στην Κύπρο… σήμερα!

Ερωτηθείς κατά πόσον προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι υπάρχουν τροποποιήσεις που θα προωθηθούν στη νομοθεσία για τη φωτοεπισήμανση, όπως για παράδειγμα η αποστολή ειδοποίησης μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ή μέσω κινητού στον παραβάτη ότι έχει καταγγελθεί, το οποίο θα βοηθήσει στην ενημέρωση και στην έγκαιρη πληρωμή των εξωδίκων.

Επιπλέον, είπε, προωθείται μέσω του Υφυπουργείου Καινοτομίας η επικαιροποίηση των βάσεων δεδομένων, έτσι ώστε να υπάρχουν τα σωστά δεδομένα των πολιτών.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καταγράφονται ήδη προβλήματα στην πιλοτική φάση και σε ερώτηση εάν αυτά θα πολλαπλασιαστούν με την αύξηση των εξωδίκων λόγω της λειτουργίας περισσότερων καμερών, ο κ. Καρούσος επανέλαβε ότι αυτός είναι ο σκοπός της πιλοτικής φάσης, «για να ελέγξεις το σύστημα, για να βεβαιωθούμε ότι οι προδιαγραφές που έχουμε θέσει στην προσφορά, τηρούνται και ότι λειτουργεί το σύστημα». «Υπάρχουν δείκτες μέσα στην προσφορά που αναμένουμε να τους τηρεί η εταιρεία. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε δώσει κάποιες λύσεις και απαντήσεις σε οποιαδήποτε θέματα υπάρχουν, ούτως ώστε να μειωθεί σημαντικά αυτός ο αριθμός των 15.000 εξωδίκων και να αποσταλεί -θεωρούμε ότι σημαντικός αριθμός θα αποσταλεί και θα μειωθεί ο αριθμός σημαντικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις της εταιρείας που μας έχει διαβεβαιώσει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη και θα πράξει αυτά που πρέπει», επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών.

Συνεχίζοντας δήλωσε πως «η φωτοεπισήμανση ήρθε για να μείνει. Είναι ένα εργαλείο, το οποίο βοηθά να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια, να μειώσουμε τα θανατηφόρα». Σύμφωνα με τα στατιστικά, επεσήμανε, σε όλο τον κόσμο μειώνονται οι οδικές συγκρούσεις τουλάχιστον κατά 50% στα σημεία όπου υπάρχει φωτοεπισήμανση και σε μια ακτίνα κάποιων μέτρων. «Στην Κύπρο εκεί που δοκιμάστηκε το 2007, είχαμε μια μείωση των οδικών συγκρούσεων κατά 56%. Δηλαδή είναι αποτελεσματική η φωτοεπισήμανση στο θέμα οδικής ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Καρούσος.

Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι τα περίπου 47.000εξώδικα που έχουν σταλεί ξεκινούν με χρονολογική σειρά, δηλαδή από τον Ιανουάριο προς τον Μάιο.

Πηγή – kathimerini.com.cy

top 10 «Καταλάβει ο Ιάπωνας;» Οκτώ κορυφαίοι κινητήρες που έμειναν στην ιστορία

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Petros Soutzis has spent 39 years as a motoring journalist, driven by his passion, dedication, and extensive experience in everything related to cars. As a Cypriot journalist, he is the only representative from his country in the COTY committee (Car of the year). He is also a Vice President and a founding member of the Autobest Association, which elects the European Best Buy Car of the Year. These same qualities have been the cornerstone of autokinito.com.cy, which has become the go-to site for everyone who loves cars, motorsports, or anyone simply interested in purchasing a car in Cyprus.