Τουλάχιστον κάθε 60 χιλιόμετρα στο κύριο οδικό δίκτυο της Δημοκρατίας, που περιλαμβάνεται στον χάρτη Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, μέχρι το 2026 πρέπει να εγκατασταθούν σημεία ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων με ελάχιστη ισχύ 400 kW.
Το όλο έργο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω της ανάπτυξης ενός εκτεταμένου δικτύου σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η Δημοκρατία να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εγκατάσταση προσβάσιμων σημείων ταχείας φόρτισης σε δημόσια κτήρια. Με βάση τον προγραμματισμό θα εγκατασταθούν στην Πάφο, στην Πόλη, στη Λάρνακα, στη Χοιροκοιτία, στη Λεμεσό, στην Κυπερούντα, στην Αμμόχωστο και στη Λευκωσία. Σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα για την εγκατάσταση 1000 δημόσιων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι και το 2026.
Στην Κύπρο, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 50% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.
Σύμφωνα με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, η Κύπρος μπορεί να υποβάλει στην Επιτροπή αιτιολογημένη αίτηση για την έγκριση εφαρμογής χαμηλότερων απαιτήσεων όσον αφορά το επίπεδο συνολικής ισχύος εξόδου για βαρέα επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα ή για την εφαρμογή μεγαλύτερης μέγιστης απόστασης, έως 100 χλμ., μεταξύ των εν λόγω χώρων σταθμών επαναφόρτισης, ή και των δύο.
Για φορτηγά και λεωφορεία, θα πρέπει να παρέχονται σταθμοί φόρτισης ανά 120 χλμ. Οι σταθμοί αυτοί θα πρέπει να εγκατασταθούν στις μισές κύριες οδούς της ΕΕ μέχρι το 2028 και με ισχύ 1400 kW έως 2800 kW, ανάλογα με την εκάστοτε οδό. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι μέχρι το 2031 θα εγκατασταθούν σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο κατά μήκος του κεντρικού δικτύου ΔΕΔ-Μ ανά τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα.
Υποχρεωτικά θα πρέπει να εγκατασταθεί τουλάχιστον ένας σταθμός ανεφοδιασμού προσβάσιμος για το κοινό σε κάθε αστικό κόμβο. Οι υποδομές πρέπει να είναι σχεδιασμένες ώστε να έχουν την ικανότητα να παρέχουν ένα τόνο υδρογόνου ημερησίως, υπό πίεση 700 bar.
Οι χρήστες οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων θα πρέπει να μπορούν να πληρώνουν εύκολα στα σημεία επαναφόρτισης (με κάρτες πληρωμής ή συσκευές ανέπαφων συναλλαγών και χωρίς να χρειάζεται να έχουν συνδρομή), ενώ η τιμή αυτών των «καυσίμων» θα πρέπει να εμφανίζεται ανά κιλοβατώρα, ανά κιλό ή ανά λεπτό/συνεδρία.
Πηγή – philenews.com