Σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα κάθε 60 χλμ στους αυτοκινητόδρομους

Τουλάχιστον κάθε 60 χιλιόμετρα στο κύριο οδικό δίκτυο της Δημοκρατίας, που περιλαμβάνεται στον χάρτη Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, μέχρι το 2026 πρέπει να εγκατασταθούν σημεία ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων με ελάχιστη ισχύ 400 kW.

ELECTRIC CARS CHARGIING STATIONISΤο όλο έργο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω της ανάπτυξης ενός εκτεταμένου δικτύου σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η Δημοκρατία να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εγκατάσταση προσβάσιμων σημείων ταχείας φόρτισης σε δημόσια κτήρια. Με βάση τον προγραμματισμό θα εγκατασταθούν στην Πάφο, στην Πόλη, στη Λάρνακα, στη Χοιροκοιτία, στη Λεμεσό, στην Κυπερούντα, στην Αμμόχωστο και στη Λευκωσία. Σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα για την εγκατάσταση 1000 δημόσιων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι και το 2026.

Στην Κύπρο, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 50% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Σημειώνεται ότι εθνικός στόχος της Κύπρου είναι όπως το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα με το ποσοστό αυτό να φθάνει στο 100% μέχρι το 2035. Μετά και τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει νέους κανόνες για περισσότερα πρατήρια εναλλακτικών καυσίμων για οχήματα με απλή και εύκολη επαναφόρτιση, αλλά και καθαρότερα καύσιμα στις θαλάσσιες μεταφορές, τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να εγκαθιστούν σημεία φόρτισης και ανεφοδιασμού καυσίμων ανά τακτά διαστήματα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους: Kάθε 60 χιλιόμετρα για ηλεκτρική φόρτιση και κάθε 200 χιλιόμετρα για ανεφοδιασμό με υδρογόνο.
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Κοινοβούλιο εντάσσονται στο πλαίσιο του πακέτου για την προσαρμογή στον στόχο του 55% «Fit for 55». Στόχος του πακέτου είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και να απαλλάξει τις μεταφορές από τις εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, η Κύπρος μπορεί να υποβάλει στην Επιτροπή αιτιολογημένη αίτηση για την έγκριση εφαρμογής χαμηλότερων απαιτήσεων όσον αφορά το επίπεδο συνολικής ισχύος εξόδου για βαρέα επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα ή για την εφαρμογή μεγαλύτερης μέγιστης απόστασης, έως 100 χλμ., μεταξύ των εν λόγω χώρων σταθμών επαναφόρτισης, ή και των δύο.

Οι ευρωβουλευτές διαπραγματεύτηκαν με επιτυχία ότι μέχρι το 2026 θα πρέπει να εγκατασταθούν σημεία ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων με ελάχιστη ισχύ 400 kW ανά τουλάχιστον 60 χλμ. κατά μήκος του κεντρικού δικτύου Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), με την ισχύ του δικτύου να αυξάνεται στα 600 kW μέχρι το 2028.

Για φορτηγά και λεωφορεία, θα πρέπει να παρέχονται σταθμοί φόρτισης ανά 120 χλμ. Οι σταθμοί αυτοί θα πρέπει να εγκατασταθούν στις μισές κύριες οδούς της ΕΕ μέχρι το 2028 και με ισχύ 1400 kW έως 2800 kW, ανάλογα με την εκάστοτε οδό. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι μέχρι το 2031 θα εγκατασταθούν σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο κατά μήκος του κεντρικού δικτύου ΔΕΔ-Μ ανά τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα.

Υποχρεωτικά θα πρέπει να εγκατασταθεί τουλάχιστον ένας σταθμός ανεφοδιασμού προσβάσιμος για το κοινό σε κάθε αστικό κόμβο. Οι υποδομές πρέπει να είναι σχεδιασμένες ώστε να έχουν την ικανότητα να παρέχουν ένα τόνο υδρογόνου ημερησίως, υπό πίεση 700 bar.

Οι χρήστες οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων θα πρέπει να μπορούν να πληρώνουν εύκολα στα σημεία επαναφόρτισης (με κάρτες πληρωμής ή συσκευές ανέπαφων συναλλαγών και χωρίς να χρειάζεται να έχουν συνδρομή), ενώ η τιμή αυτών των «καυσίμων» θα πρέπει να εμφανίζεται ανά κιλοβατώρα, ανά κιλό ή ανά λεπτό/συνεδρία.

Πηγή – philenews.com

miltos soutzis toyota corolla dickran ouzounian test drive toyota cyprus

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK