Σκηνές που όλοι έχουμε ζήσει σε συνεργεία αυτοκινήτων στην Κύπρο

Όποιος τα έβγαλε πέρα με τον μηχανικό του να σηκώσει το χέρι ψηλά!

Το ελέγχεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και φροντίζεις για τα βασικά: Αλλαγή λαδιών, νερό, φρένα και φυσικά το προγραμματισμένο σέρβις. Παρόλα αυτά έρχεται εκείνη η στιγμή που όπως οδηγείς αμέριμνα στο δρόμο, πετάγεται μια άγνωστη σήμανση (πορτοκαλί ή κόκκινη) και σου κόβονται τα πόδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Πέντε από τα πιο περίεργα Cabrio που φτιάχτηκαν ποτέ

Όσο και αν κατέχεις το άθλημα με τις μηχανές των αυτοκινήτων και τα πιθανά προβλήματά που μπορεί να παρουσιάσουν κατά καιρούς, μέσα σου βαθιά γνωρίζεις πως εν τέλει πρέπει να οδηγήσεις μέχρι τον μηχανικό σου για να επιδιορθώσει. Και όλοι όσοι έχουν δικό τους αμάξι και έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε αυτή τη θέση, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να πας για επισκευή σε συνεργείο αυτοκινήτων.

Με ξεκάθαρη χιουμοριστική διάθεση και χωρίς πρόθεση να θίξουμε κανέναν επαγγελματία, ζητήσαμε από φίλους και γνωστούς να μας περιγράψουν μερικές από τις πιο τραγελαφικές εμπειρίες που έζησαν σε συνεργεία αυτοκινήτων.

Κώστας, 40 – Είχα πάει το αυτοκίνητο μου για επιδιόρθωση, μετά από κάποια επαναλαμβανόμενα προβλήματα που είχε παρουσιάσει. Ο μηχανικός κλασσικά, γνωστός γνωστού, με συστάσεις και περγαμηνές. Μου είπε τι χρειαζόταν, έδωσα το οκ για να προχωρήσει και λίγο καιρό μετά με παίρνει τηλέφωνο πως είναι έτοιμο λέγοντάς μου συγκεκριμένα: «Εν έτοιμο! Μεν το φοάσαι τζαι εν θηρίο, αντέχει ακόμα 5 χρόνια». Δύο εβδομάδες αργότερα με άφησε στο δρόμο, ξανά, και του το πήγα πίσω. Φυσικά η πιο σοβαρή δικαιολογία που άκουσα ήταν: «Εν μπορώ να καταλάβω τι εγίνηκεν».

Παναγιώτης, 33 – Πάω μηχανικό με το αυτοκίνητο. Λαλεί μου εν σοβαρό το πρόβλημα τζαι πως το κόστος θα εν ψηλό, αλλά να του δώκω 1-2 μέρες να το κοιτάξει τζαι να μου πει. Αφήνω το τζαι περιμένω το σημαντικό τηλεφώνημα. Ούτε σε γιατρό τέτοια αγωνία. Να μην τα πολυλογώ, με παίρνει την επόμενη ημέρα για να μου πει πως επειδή γνωριζούμαστε θα μου κάμει πιο καλή τιμή, τζαι θα μου χρεώσει τη δουλειά μόνον 700 ευρώ. Εννοείται πως επήα, έπιασα το αυτοκίνητο και μου εκάμαν την ίδια δουλειά αλλού, με μόλις 120 ευρώ.

Νικόλας, 42 – Ήταν πριν αρκετά χρόνια, επήεαιννα δουλειά -σε άλλη πόλη που την πόλη διαμονής μου- οπότε σε κάποια φάση το αυτοκινητάκι μου ξεκινά να κυλά μόνο του, χωρίς να μπορώ να ανακτήσω τον έλεγχο. Είχαν κοπεί οι ταχύτητες οπότε έπρεπε να το αφήσω κάπου, να το παραλάβει η πλατφόρμα και να το πάρει σε κάποιο συνεργείο. Επειδή ήμουν σε άλλη πόλη, όπως είπα, πήρα φίλους και γνωστούς να μου δώσουν όνομα συνεργείου που ξέρουν για να πάει το αυτοκίνητο να σαστεί. Βρίσκω μηχανικό, ενημερώνω την πλατφόρμα και μεταφέρεται το αυτοκίνητο στο συνεργείο. Ως δαμαί όλα καλά. Στο μεταξύ, λλίες μέρες αργότερα εγώ έφευγα ταξίδι, οπότε ευτυχώς δεν επειγόμουν το μεταφορικό. Στο συνεργείο ηθέλαν χρόνο να δουν τη ζημιά, οπότε είπα θα περιμένω. Αποτέλεσμα: Χτυπά το τηλέφωνο μου 3 μέρες μετά, την ώρα που έκαμνα check in στο αεροδρόμιο για να μου πουν πως το αυτοκίνητο είναι έτοιμο, και πως κατά τον έλεγχο ανακάλυψαν 4-5 ακόμα θέματα τα οποία έπρεπε να επιδιορθωθούν, χωρίς φυσικά να με ενημερώσουν προηγουμένως για τα προβλήματα και αν δίνω το οκ. Στην ανακοίνωση του συνολικού ποσού, ακόμη θυμάμαι να παγώνω καταμεσής του αεροδρομίου και να κοιτάω γύρω σαν παλαβωμένος.

Αντρέας, 29 – Εμάχουμουν να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Τότε ήμουν εντελώς πρωτάρης, δεν είχα ιδέα ούτε που συνεργεία ούτε που αυτοκίνητα. Βρίσκω έναν οικονομικό αυτοκίνητο, μιλώ με ιδιοκτήτη και φυσικά ζητώ του αν είναι εντάξει να το πάρω στον «μηχανικό μου» για έλεγχο. Όπως είπα ήμουν πρωτάρης, οπότε ρωτώντας δικά μου άτομα, συστήνουν μου ένα συνεργείο «πολλά καλό» στο οποίο μάλιστα θα επήαιννα τζαι συστημένος. Όπως και έγινε, παίρνω το αυτοκίνητο στο συνεργείο, βλέπει το ο παρέας. Εξετάζει το δήθεν εξονυχιστικά. Βλέπει μηχανές, gear box, σέρβις, γδαρσίματα: Να μην τα πολυλογώ είχεν το μιαν ώρα και το εξέταζε. Στο τέλος γυρίζει πάνω μου με ένα περισπούδαστον ύφος και λέει μου:  Φίλε, μια χαρά εν το αυτοκινητούι, να το πιάσεις. Ειδικά για τα λεφτά του εν ευκαιρία. Μεν σε αγχώνει η μάρκα, εν φήμες όσα λαλούν. Δύο εβδομάδες μετά επήρα του το για να τσεκάρει το λόγο που εμούγκριζεν έτσι πολλά τζαι εννοείται πως του ήβρεν 4 διαφορετικά προβλήματα!

Του Ανδρέα Κάτσιη

 

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.