«Όχι» στη μείωση των εξωδίκων από κάμερες, λέει η Τροχαία

Δεν συνηγορεί στη μείωση εξωδίκων από της κάμερες η Αστυνομία, αφού θεωρεί ότι καθορίστηκαν μετά που λήφθηκαν συγκεκριμένοι παράγοντες υπόψη, ύστερα και από έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου και κυρίως επειδή βλέπει ότι ο σκοπός επετεύχθη, δηλαδή μειώθηκαν οι θάνατοι στους δρόμους.

road cameras cyprusΤο θέμα αναμένεται ότι θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, κατά την οποία θα γίνει ενημέρωση για την πορεία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, τα προβλήματα που προέκυψαν, τις αλλαγές που έγιναν και τα αποτελέσματα από τον ενάμιση και πλέον χρόνο λειτουργίας του.

Πληροφορίες του «Φ» από την Αστυνομία, αναφέρουν ότι στην Τροχαία και γενικά στο σώμα, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συζήτηση που άνοιξε ο υπουργός Μεταφορών για μείωση των εξωδίκων και δη αυτού που αφορά στην παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη. Όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, για την ψήφιση των υφιστάμενων εξωδίκων, έγινε μεγάλη συζήτηση στη Βουλή και η σημερινή τους μορφή επιτεύχθηκε, μετά από έρευνα που είχε διενεργήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατά την έρευνα, λήφθηκαν υπόψη τα δεδομένα στο εξωτερικό, το πρόβλημα στην Κύπρο και γενικά όλοι οι παράγοντες που συμβάλουν στο να συμβεί ένα δυστύχημα.

Όσον αφορά στην παραβίαση του κόκκινου, οι πλείστοι βουλευτές συμφώνησαν στα 300 ευρώ, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που αναφέρονταν σε περισσότερα. Κι αυτό, όπως μας τονίστηκε, αφού λήφθηκε υπόψη η επικινδυνότητα του να περάσει κάποιος με κόκκινο αλλά και οι συχνές συγκρούσεις σε διασταυρώσεις που ελέγχονται από φώτα τροχαίας με ολέθρια αποτελέσματα.

Τώρα, τονίστηκε, αν μειωθεί το εξώδικο θα αποτελεί πισωγύρισμα, γιατί θα πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά, ώστε να μην αυξηθούν τα θύματα στην άσφαλτο. Η Τροχαία καταγράφει από πέρσι που έχουν αρχίσει να λειτουργούν οι κάμερες, σημαντική μείωση στα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη δήλωση του βοηθού διευθυντή Τροχαίας, Χάρη Ευριπίδου, σύμφωνα με την οποία, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από την εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης, έχουν μειωθεί κατά 39% οι θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις και πέραν του 50% οι σοβαρές. Η εφαρμογή του συστήματος, είπε, όπως φαίνεται και από τις έρευνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταδεικνύουν πως η μείωση είναι πέραν του 20% που παρουσιαζόταν σε όποιες χώρες τοποθετούνταν αυτά τα συστήματα.

Όσον αφορά στις φωνές οδηγών ότι παγιδεύονται από το τόξο που σου επιτρέπει να στρίψεις δεξιά, ο ίδιος αξιωματικός ανέφερε ότι ετοιμάζονται διαφωτιστικά σποτ για να εξηγούν στους οδηγούς πώς να κινούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Απέρριψε, μάλιστα, εισήγηση για κατάργηση της καταγραφής της παρανομίας αυτής από τις κάμερες, τονίζοντας ότι είναι σαν να κλείνεις τα μάτια σε μια παρανομία. Ωστόσο, η Αστυνομία δεν αποκλείεται στην περίπτωση αυτή να γίνει κάποια αλλαγή του εξωδίκου, όχι όμως για το κόκκινο γενικά.

Στη Βουλή αναμένεται να τεθεί και θέμα βαθμών ποινής αφού υπάρχουν σήμερα οδηγοί που έχουν 25 και 30 βαθμούς, πηγαίνουν στο δικαστήριο για νέες παραβάσεις, αλλά δεν τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης. Η Τροχαία θέλει με τη συμπλήρωση 12 βαθμών αυτόματα ο οδηγός να χάνει και την άδεια οδήγησής του, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες και όχι να χρειάζεται να πάει στο δικαστήριο για να του αφαιρέσει το δικαίωμα να οδηγεί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», το 2022 πρώτο χρόνο λειτουργίας των καμερών, από τις 84.000 καταγγελίες από το σύστημα μόνο οι 4.000 δεν πληρώθηκαν. Τα περίπου 50.000 εξώδικα πληρώθηκαν από τους παραβάτες οδηγούς, ενώ το πρόβλημα εστιάζεται στα εξώδικα που δεν έχουν επιδοθεί, δηλαδή αυτά που σκόπιμα οι επηρεαζόμενοι δεν προσέρχονται στα ταχυδρομεία για να τα παραλάβουν. Συγκεκριμένα, πέρσι 28.000 οδηγοί που καταγγέλθηκαν δεν παρέλαβαν το εξώδικό τους. Είναι γι’ αυτό που οι διαδικασίες ειδοποίησης θα αλλάξουν και με την ανανέωση της βάσης δεδομένων του ΤΟΜ και την αλλαγή της νομοθεσίας, θα θεωρείται πως κάποιος ειδοποιήθηκε για το ότι εκκρεμεί πρόστιμο από τις κάμερες, με τη λήψη sms στο κινητό του.

Πηγή – philenews.com

TOP 10: Τα 10 φθηνότερα αυτόματα μοντέλα στην Κύπρο!

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Petros Soutzis has spent 39 years as a motoring journalist, driven by his passion, dedication, and extensive experience in everything related to cars. As a Cypriot journalist, he is the only representative from his country in the COTY committee (Car of the year). He is also a Vice President and a founding member of the Autobest Association, which elects the European Best Buy Car of the Year. These same qualities have been the cornerstone of autokinito.com.cy, which has become the go-to site for everyone who loves cars, motorsports, or anyone simply interested in purchasing a car in Cyprus.