O «δικός μας» Άλκης Ιακωβίδης…

Ο χώρος του αυτοκινήτου στην Κύπρο έγινε φτωχότερος ύστερα από το χαμό του Άλκη Ιακωβίδη. Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας A.I. Motokinisi ήταν ένας άνθρωπος που ουσιαστικά αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο αυτοκίνητο.

Alkis Iacovides A.I MotokinisiΖούσε κυριολεκτικά για τους τέσσερις τροχούς και λάτρευε τους αγώνες ενώ αρκετές φορές βρέθηκε πίσω από το τιμόνι ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου. Τον γνώρισα στα πρώτα μου βήματα ως δημοσιογράφος, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80’ και μάλιστα μέσα στο service park ενός αγώνα ράλι για το Παγκύπριο πρωτάθλημα.

Alkis Iacovides A.I Motokinisi

Η απώλεια του μας φέρνει στο μυαλό αμέτρητες αναμνήσεις. Τι να πρωτοθυμηθούμε…

Τα ταξίδια μας στο εξωτερικό, τις ατελείωτες συζητήσεις για παντός είδους θέματα.

Ακόμα και το καθιερωμένο μας γεύμα στις συναντήσεις μας στις εκθέσεις αυτοκινήτου της Γενεύης ή της Φρανκφούρτης, που στις περισσότερες φορές «χανόμασταν» για ώρες στις συζητήσεις για τα προβλήματα του χώρου, τους αγώνες αυτοκινήτου, την Barcelona ή τον Walter Rohrl και το Βαχάν Τερζιάν.

Alkis Iacovides A.I MotokinisiΆκουγε προσεκτικά το συνομιλητή του και εκτιμούσε τη διαφορετική άποψη ενώ ήταν ο μόνος Κύπριος αντιπρόσωπος αυτοκινήτων που συναντούσαμε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε κάποια διεθνή έκθεση.

Δεν δίσταζε να φορέσει την αγωνιστική στολή και να βρεθεί σε μια πίστα για να οδηγήσει τα πανίσχυρα μοντέλα της Porsche. To κύπελλο όταν κερδίσαμε μαζί τον μίνι αγώνα Λε Μαν για τα 50 χρόνια της 911 στην πίστα Slovakia Ring βρίσκεται τόσο στο δικό μου γραφείο όσο και στο δικό του. Ανάμεσα στις εκατοντάδες μινιατούρες αυτοκινήτων που συνέλεγε.

Η αγάπη του για την εταιρεία, η εντιμότητα, και η συνεχής ανάγκη του για πρόοδο και εξέλιξη είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που αφήνει στα παιδιά του για να συνεχίσουν το έργο του. Παρέμεινε στο τιμόνι του Ομίλου μέχρι την τελευταία του στιγμή και δούλευε κάθε μέρα με τον ίδιο ενθουσιασμό που είχε στην αρχή της καριέρας του για να κρατήσει το όνομα της Α.Ι.Motokinisi ψηλά.

Στο καλό Άλκη Ιακωβίδη…

Άλκης Ιακωβίδης

Alkis Iacovides A.I MotokinisiΟ  Άλκης Ιακωβίδης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Alkis Iacovides A.I MotokinisiΤο 1976 επέστρεψε στην Κύπρο και ξεκίνησε να εργάζεται στη Fairways Motor Enterprises Ltd. Από το 1977 έως το 1984 διετέλεσε Διευθυντικό Στέλεχος της εταιρείας ενώ από το 1984 έως το 2006 διεύθυνε την Fairways Nicosia Ltd, επίσημη αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων της Mitsubishi. Παράλληλα ίδρυσε τη Reliable Motor Cars αντιπροσωπεύοντας τα αυτοκίνητα της Ssagyong, την Harley Davidson Motorcycles, την Porsche Center Cyprus (επίσημο εισαγωγέα της Porsche) και στη συνέχεια την A.I. Motokinisi Ltd. Από το 1997 τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Γενικού Πρόξενου της Κορέας στην Κύπρο έως και σήμερα.

 

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.