Μόνο το 50% ανανέωσαν άδεια κυκλοφορίας – Η προθεσμία

Την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι αναμένουν και φέτος οι πολίτες ώστε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το 50% των αυτοκινήτων της Κύπρου, ενώ στα κρατικά ταμεία, το ποσό που κατατέθηκε από τις εισπράξεις ανήλθε στα €43 εκατομμύρια.

highway αυτοκινητόδρομοςΌπως ανέφερε στον «Φ» λειτουργός του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, δεν θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία που έχει δοθεί και λήγει στις 11 Μαρτίου 2023 και κάλεσε τους πολίτες, «να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στην ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας τους».

Όπως διευκρινίστηκε στον «Φ», με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φέτος αναμένεται να ανανεωθούν οι άδειες για περισσότερα από 700.000 οχήματα. «Πέρα από αυτές που ήταν σε ισχύ την προηγούμενη χρονιά, υπάρχουν τα οχήματα που ακινητοποιούνται, εκείνα που επανακυκλοφορούν μετά από ακινητοποίηση, καθώς και οι νέες εγγραφές. Πάντως, μέχρι αυτή τη στιγμή έχει γίνει ανανέωση για 383.000 αυτοκίνητα. Βρισκόμαστε περίπου στο 50%». Αυτό σημαίνει, είπε ο λειτουργός, ότι μέχρι χθες είχαν εισπραχθεί γύρω στα €43 εκατ.top 10: Δέκα SUV μέχρι 20,000 στην Κύπρο

Όσοι προχωρήσουν σε ανανέωση της άδειας τους μετά τη λήξη της προθεσμίας, στις 11 Μαρτίου, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο, τόνισε. Σε περίπτωση καθυστέρησης, ο πολίτης επιβαρύνεται με εφάπαξ ποσό, το οποίο αναλογεί σε €10 συν 10% της αξίας της άδειας. «Επί παραδείγματι, αν κάποιος καθυστερήσει να πληρώσει και η αξία της άδειας του είναι €100, τότε θα κληθεί να πληρώσει €120 για την ανανέωση», είπε.

Σχετικά με διευκολύνσεις, σημειώθηκε ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν είτε σε  ετήσια ανανέωση της άδειας, είτε σε ενιαμηνιαία, εξαμηνιαία και τριμηνιαία ανανέωση. Ωστόσο, το τελικό πόσο που θα κληθεί να πληρώσει ο πολίτης που επιλέγει μικρότερη χρονική περίοδο από εκείνη των 12 μηνών, θα είναι υψηλότερο καθώς, στις βραχυβιότερες άδειες επιβάλλεται οικονομική επιβάρυνση. Πάντως, με βάση τα περσινά στοιχεία, το 85% των αδειών που ανανεώθηκαν αφορούσε 12μηνη περίοδο, το 10% αφορούσε 6μηνη περίοδο και το 5% τις άλλες δύο διαθέσιμες επιλογές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανανεώσεων άδειας κυκλοφορίας, ανέφερε ο λειτουργός, γίνεται ψηφιακά μέσω της διαδικτυακής πύλης του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. «Πρόκειται για το 92% των ανανεώσεων που έγινα μέσω διαδικτύου». Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν για την ανανέωση τους στα ΚΕΠ ή στα ΚΕΠΟ των ταχυδρομικών γραφείων, καθώς και στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Από τη διαδικασία της πληρωμής έχουν εξαιρεθεί τα τραπεζικά καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι, για να προχωρήσει κάποιος στην ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό καταλληλότητας (ΜΟΤ) καθώς και ασφάλεια σε ισχύ.

Πηγή – philenews.com

top 10 - Δείτε τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα στην Κύπρο… σήμερα!

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.