Κράνος σε ποδηλάτες από σήμερα αλλιώς πρόστιμο

Τίθεται σε ισχύ από σήμερα η νέα νομοθεσία που υποχρεώνει τους ποδηλάτες και επιβάτες ποδηλάτων να χρησιμοποιούν προστατευτικό κράνος.

Επίσης, καθορίζεται ότι εναλλακτικά, για μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 14 χρόνων, ο τύπος του προστατευτικού κράνους για τους ποδηλάτες και επιβάτες ποδηλάτων, θα πρέπει να τηρεί το πρότυπο CYS ΕΝ 1080:2013 και να φέρει σήμανση Δήλωσης Συμμόρφωσης: CE. Από σήμερα η Αστυνομία θα πραγματοποιεί τροχονομικούς ελέγχους, καθώς και καταγγελίες των σχετικών παραβάσεων, με στόχο την εφαρμογή και τήρηση των προνοιών της νομοθεσίας για τη χρήση προστατευτικού κράνους από ποδηλάτες και επιβάτες ποδηλάτων. Σε περίπτωση διάπραξης του αδικήματος και καταδίκης, ο παραβάτης θα υπόκειται σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €500. Το αδίκημα, ωστόσο, ρυθμίζεται εξωδίκως με το ποσό των €50.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Αστυνομία τουλάχιστον για ένα διάστημα, εκεί και όπου εντοπίζει ποδηλάτη να μην φέρει το κράνος του, θα τον συμβουλεύει να το πράξει, αφού αποδεδειγμένα μπορεί να του σώσει τη ζωή σε περίπτωση ατυχήματος. Όπως μας αναφέρθηκε από την Τροχαία, σε περίπτωση πτώσης του ποδηλατιστή είναι εύκολο αυτός να τραυματιστεί στο κεφάλι. Αν όμως φέρει το κράνος του, τότε αυτό θα τον προστατεύσει. Ιδιαίτερα με τον τρόπο που οδηγούμε στην Κύπρο ανάμεσα σε οχήματα, είναι πιο εύκολο να υπάρξει σύγκρουση με αποτέλεσμα ο ποδηλατιστής να κινδυνεύει περισσότερο να τραυματιστεί.  Πέρσι έχασαν τη ζωή τους τέσσερις ποδηλάτες και ένας οδηγός e-scooter. Ουδείς έφερε το κράνος του.

Για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας υπήρξαν και αντιδράσεις εκ μέρους των μοτοποδηλατιστών, επειδή θεωρούν ότι η χρήση κράνους θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη χρήση ποδηλάτου, γιατί κάποιοι θ’ αποφύγουν να μετακινηθούν ή να αθληθούν με αυτό το μέσο.

Η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική και για τους οδηγούς ηλεκτρικών σκούτερ, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που έχουν συμμορφωθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί αρκετά εξώδικα στους παραβάτες.

Πηγή – philenews.com

top 10: Δέκα SUV μέχρι 20,000 στην Κύπρο

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.