«Καίνε» οι ρύποι, φουσκωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος

Το κόστος αγοράς αερίων του θερμοκηπίου που καλείται να αγοράζει η ΑΗΚ συνεχίζει να ακολουθεί ανοδική πορεία και κατά το 2023, γεγονός το οποίο απειλεί να επεφέρει και άλλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Βεβαίως, το κόστος για τους ρύπους συνεχίζουν να φορτώνονται οι καταναλωτές.

fossil fuels cyprus electricityΗ επιβάρυνση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων για τους ρύπους είναι αποτέλεσμα των τριών ρυπογόνων ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της ΑΗΚ. Χρόνο με το χρόνο ολοένα και αυξάνεται το κόστος αγοράς των ρύπων και εκτοξεύεται στα ύψη η τιμή των δικαιωμάτων και εν τέλει οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια που μετακυλίονται στους καταναλωτές.

Εκτιμάται, μάλιστα ότι με τις τρέχουσες τιμές άνθρακα, η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής αντιστοιχεί στο 29% του κόστους παραγωγής της ΑΗΚ. Μέσα σε ένα δίμηνο η αναπροσαρμογή τιμής για δικαιώματα αερίων θερμοκηπίου εκτοξεύτηκε στα 7,8 σεντ την κιλοβατώρα από 5,8 σεντ.

Την ίδια ώρα η αναπροσαρμογή τιμής καυσίμων βρίσκεται στα 16,7 σεντ ανά κιλοβατώρα. Με βάση τα δεδομένα αυτά η ΑΗΚ εκτιμάται ότι θα πληρώσει σχεδόν €300 εκατ. το 2023 για την εκπομπή 3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Το 2022 πλήρωσε €248 εκατ. με μέση τιμή αγοράς δικαιωμάτων €80 τον τόνο, το 2021 €165 εκατ. με μέση τιμή €54, ενώ το 2020 €74 εκατ. με μέση τιμή €25 τον τόνο. Σημειώνεται ότι από το 2013 μέχρι και το 2019 η Κύπρος είχε παρέκκλιση και τις κατανεμήθηκαν ορισμένα δωρεάν δικαιώματα εκπομπής με το κόστος που πλήρωνε η ΑΗΚ να κυμαίνεται από €336.000€67 εκατ.

Τα πιο πάνω προκύπτουν στη βάση επίσημων στοιχείων του υπουργείου Περιβάλλοντος ως αρμόδια Αρχή για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Λύσεις υπάρχουν, θα τις εφαρμόσουμε;

Για να αλλάξει η προδιαγραφόμενη αρνητική κατάσταση απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές που συζητούνται για χρόνια όπως:

1) Η έλευση του φυσικού αερίου και η αντικατάσταση του μαζούτ που χρησιμοποιείται σήμερα με άμεσο όφελος μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 30%.

2) Η περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό, ειδικότερα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια, όσο και η ένταξη μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στο δίκτυο.

3) Η ωφέλιμη αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ μέσω ενίσχυσης του δικτύου μεταφοράς με την ταυτόχρονη δυνατότητα αποθήκευσης.

4) Η αποτελεσματική λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

5) Η προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα του ηλεκτρισμού και

6) η προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή – philenews.com

top 10: Δέκα SUV μέχρι 20,000 στην Κύπρο

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.