Ιστορίες γυναικών: Σεξιστικές στιγμές που βίωσαν πίσω από το τιμόνι

5 Κύπριες οδηγοί θυμούνται τις πιο σεξιστικές συμπεριφορές που δέχτηκαν επειδή ήταν… γυναίκες.

Σε μία εποχή που το κίνημα #metoo πέτυχε να αποκαθηλώσει κραταιά ονόματα παγκόσμιας εμβέλειας και να αποκαλύψει τη γύμνια ενός σαθρού συστήματος που δρούσε εγκληματικά -κυρίως- εις βάρος γυναικών, είναι τουλάχιστον αστείο και τραγικό να πρέπει καθημερινά να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις έμφυλης βίας, κάθε μορφής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Σκηνές που όλοι έχουμε ζήσει σε συνεργεία αυτοκινήτων στην Κύπρο

Το χειρότερο δε, είναι αυτή η βία, λεκτική, σωματική και ψυχολογική, να μην αναγνωρίζεται ή να ξεπλένετε με ένα «σιγά, αστειεύκω». Κι όμως, το να υποβιβάζεις, υποτιμάς και να ακυρώνεις έναν άνθρωπο εξ αιτίας  του φύλου του θα έπρεπε να αποτελεί αδίκημα ως γεγονός.

Top 10: Τα 10 πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα του 2021

Συζητώντας με φίλους και περισσότερο φίλες, καταλήξαμε πως ένα από τα μέρη που συναντάται σε μεγάλο βαθμό έμφυλη βία και σεξισμός, είναι οι δρόμοι. Στον 21 αιώνα, ουκ ολίγοι θεωρούν πως η οδήγηση -κάθε μορφής- αποτελεί ανδρικό σπορ και πως οι γυναίκες κυκλοφορούν καταχρηστικά στο δρόμο οδηγώντας. Πολλοί δε, όταν εντοπίσουν γυναίκα στο τιμόνι θεωρούν πως παίζουν μπάλα σε δικό τους γήπεδο, οπότε πλησιάζουν ως άλλοι γυπαετοί για να χτυπήσουν το θήραμά του. Η κορύφωση εντοπίζεται σε περιπτώσεις που το αμάξι έχει πρόβλημα, οπότε και θεωρείται αυτονόητο πως μια γυναίκα δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ιδέα από μηχανικές βλάβες και λοιπά.

Δια του λόγου το αληθές ρωτήσαμε 5 γυναίκες οδηγούς να θυμηθούν εκείνες τις φορές που κάποιος τους συμπεριφέρθηκε σαν κάφρος στο δρόμο γιατί απλώς ήταν γυναίκες.

«Ο άντρας σου ξέρει το πως πιάννεις το αυτοκίνητο» – Έλενα Μυριάνθους

Σεξιστικές στιγμές γυναικών πίσω από το τιμόνι - Andreas KΕίχα μπει σε roundabout με κατεύθυνση προς την πόλη. Από την είσοδο στα αριστερά μου μπαίνει με ταχύτητα ένα αυτοκίνητο, σε απόσταση αναπνοής από το δικό μου. Πρόλαβα να σταματήσω ελάχιστα πριν συγκρουστούμε. Φυσικά κόρναρα, αλλά ο κύριος ούτε που νοιάστηκε. Βγαίνω από τον κυκλικό κόμβο, και όπως προχωρούσα έρχεται στη λωρίδα δίπλα μου, μου γνέφει να κατεβάσω το παράθυρο και μου λέει με ύφος υπεροψίας: «Ο άντρας σου ξέρει ότι πιάννεις το αυτοκίνητο;». Παρότι είχα ανεβάσει πίεση 200, συγκρατήθηκα και δεν του απάντησα, παρότι το μετανιώνω μέχρι σήμερα.

«Ήντα πράμα είσαι εσύ μάνα μου»!

Αν ήμασταν στη δεκαετία του 80’ ίσως αυτή η ατάκα να είχε πέραση και να γοήτευε μια γυναίκα, αλλά στον 21ο αιώνα, μόνο αποστροφή μπορεί να προκαλέσει. Ειδικά όταν παίζει από έναν άγνωστο στη δίπλα λωρίδα. Θυμάμαι είχα μόλις φύγει από το κομμωτήριο και ένιωθα όμορφα με τον εαυτό μου. Κατηφορίζοντας κεντρική λεωφόρο της Λεμεσού και ενώ περίμενα το πράσινο για να προχωρήσω, σταματά ένας άντρας οδηγός δίπλα μου, με το αυτοκίνητό του, κατεβάζει το παράθυρο και μου λέει «Ήντα ΠΡΑΜΑ είσαι εσύ μάνα μου!». ΠΡΑΜΑ!!! – Μαρία Κυριάκου

Κυπραία vs Ρωσίδα 

Σεξιστικές στιγμές γυναικών πίσω από το τιμόνι - Andreas KΠριν μερικά χρόνια είχα ένα ατύχημα στο δρόμο, από αυτά που ακουμπούν οι προφυλακτήρες δύο αμαξιών και ξαφνικά δημιουργείται ολόκληρο κομφούζιο λες και έχουμε νικητή εκλογών. Η μία οδηγός ήμουν εγώ, κλασσική Κύπρια στο 1,63 cm και η άλλη οδηγός ήταν μία πανύψηλη Ρωσίδα. Ενόσω περιμέναμε τις ασφάλειες να έρθουν στο σημείο, γυρνάω και βλέπω 4-5 άντρες που είχαν δει τη σκηνή, να τρέχουν κατά πάνω της για να δουν αν είναι καλά, αν χρειάζεται κάτι, να της προσφέρουν νερό, μια καρέκλα να καθίσει. Εμένα ούτε που γύρισαν να δουν εάν είμαι καλά και αν αναπνέω. Ιωάννα Μιχαήλ

Γυναίκα μόνη σε συνεργείο αυτοκινήτων – Αννίτα Χατζηιωάννου

Λίγο μετά που είχα χωρίσει με τον τότε σύζυγό μου, είχε προκύψει ένα θέμα με το αυτοκίνητό μου και έπρεπε να το πάω στον μηχανικό. Η αλήθεια είναι πως τότε δεν ήμουν ιδιαίτερα καλά και επίσης, μέχρι τότε, δεν είχε χρειαστεί να ξαναπάω σε συνεργείο αυτοκινήτων. Οπότε φαινόταν στο πρόσωπό μου ότι ήμουν κάπως ψαρωμένη με την όλη φάση. Φτάνοντας στο συνεργείο και αφού το έλεγξε για να δει τι έχει, άρχισε να μου λέει ασυναρτησίες, πράγματα άσχετα. Να μην τα πολυλογώ κατέληξε πως το αυτοκίνητό μου χρειαζόταν ολική μεταμόρφωση και φυσικά αυτό θα μου κόστιζε ένα εξωφρενικό ποσό. Εννοείται πως δεν έφαγα το παραμύθι του και όταν ζήτησα από έναν άντρα φίλο μου να αναλάβει, η εικόνα άλλαξε εντελώς. Ο μηχανικός του παρουσίασε διαφορετικά τα πράγματα, η βλάβη ξαφνικά δεν ήταν τίποτα σπουδαίο και εννοείται πως το κόστος επιδιόρθωσης ήταν κατά πολύ χαμηλότερο. Είναι περιττό να αναφέρω πως όλο αυτό έγινε επειδή ήμουν γυναίκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tις έξι πιο «χωρκάτικες» συνήθειες των Κύπριων οδηγών

Γυναίκα μόνη αναζητά αυτοκίνητο – Άντρια Κυριάκου

Σεξιστικές στιγμές γυναικών πίσω από το τιμόνι - Andreas KΉταν πριν από περίπου 5 χρόνια, όταν έψαχνα να αγοράσω αυτοκίνητο. Η αλήθεια πήγαινα για καινούργιο, αλλά μετά και από συμβουλές φίλων μου έψαξα και σε διάφορες μάντρες για μεταχειρισμένο. Έχω να σας πω ότι στις περισσότερες που είχα πάει τότε και τους έλεγα πως ενδιαφέρομαι για αυτοκίνητο, η πρώτη ατάκα που άκουγα ήταν «φαντάζομαι θέλεις κάτι μικρό για την πόλη, να μπορείς να παρκάρεις εύκολα τζαι να μπορείς να το οδηγείς». Μεν τα πολυλογώ, τελικά αγόρασα καινούργιο, τύπου τζιπ και ακόμα απολαμβάνω το!

 Του Ανδρέα Κάτσιη