Έρχεται ΜΟΤ και για μοτοσικλέτες

Μετά τα οχήματα σειρά παίρνουν και οι μοτοσικλέτες για να περνούν από τεχνικό έλεγχο. Οι διεργασίες για τα συνεργεία, την αδειοδότηση τους και τους τεχνικούς που θα διενεργούν τους ελέγχους, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα υπάρξουν εξελίξεις.

μοτοσυκλετα μοτ motorbike tomΗ απόφαση για να υποβάλλονται και τα δίκυκλα μηχανοκίνητα τροχοφόρα σε τεχνικό έλεγχο αποφασίστηκε μετά που διαπιστώθηκε ότι μηχανές μεγάλου κυβισμού υπόκεινται σε μετατροπές με αποτέλεσμα να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ την ίδια ώρα τα συστήματα φρεναρίσματος δεν είναι τα κατάλληλα.

Επίσης έχει διαπιστωθεί στη βάση ανάλυσης ότι οι οδηγοί μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων συγκαταλέγονται στις ευάλωτες ομάδες χρηστών του οδικού δικτύου,  γι’ αυτό αποφασίστηκε  να ληφθούν μέτρα  για να αποφευχθούν θανατηφόρα δυστυχήματα λόγω κακής μηχανικής κατάστασης μιας μοτοσικλέτας.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) πέραν των 120 αιτήσεων από μηχανικούς μοτοσικλετών και άλλες 20 από κέντρα τεχνικού ελέγχου. Οι τεχνικοί που θα αναλάβουν τον μηχανικό έλεγχο των δικύκλων έχουν παρακαθίσει σε εξετάσεις και όσοι πέτυχαν θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση όσον αφορά τον τρόπο που θα διενεργείται το ΜΟΤ.

Όσον αφορά στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου, αυτά θα ελεγχθούν από ειδικούς του ΤΟΜ για να διαπιστωθεί κατά πόσον πληρούνται οι προδιαγραφές και εάν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για μοτοσικλέτες. Όπως ξεκαθαρίστηκε, ένα κέντρο τεχνικού ελέγχου για οχήματα θα μπορεί να προβαίνει και σε ελέγχους μοτοσικλετών.

Όσες μοτοσικλέτες περνούν από επιτυχή έλεγχο θα καταχωρούνται στα συστήματα του ΤΟΜ και της Τροχαίας ώστε να γίνεται αυτόματα ο έλεγχος στους δρόμους.

Πηγή – philenews.com

top 10 - Ψάχνεις καινούριο SUV; Δείτε τα 10 φθηνότερα της Κυπριακής αγοράς

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK