Δεν αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στην Κύπρο

Δεν υπάρχει πρόθεση να ανοίξει συζήτηση για αλλαγές των ορίων ταχύτητας, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Το Τμήμα Τροχαίας θεωρεί ότι τα όρια στην Κύπρο βρίσκονται στα σωστά πλαίσια ανάλογα και με τους δρόμους, οπόταν κλείνει τη συζήτηση πριν καν ανοίξει.

elegxos police cyprusΤο θέμα ηγέρθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα απασχολήσει τους υπουργούς Μεταφορών, ώστε με την μείωση της ταχύτητας να επιτευχθεί και μείωση των ρύπων. Ωστόσο η Κύπρος βρίσκεται στον κατάλογο με τις χώρες με τα πιο χαμηλά όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους.

Όπως είναι σήμερα το όριο ταχύτητας στους μεγάλους υπεραστικούς δρόμους, φτάνει μόλις στα 100χλμ με ανοχή μέχρι τα 120χλμ, την ίδια ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το όριο φτάνει τα 150χλμ, ενώ στην Γερμανία υπάρχουν δρόμοι με απεριόριστο όριο.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο βοηθός υπεύθυνος του Τμήματος Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου, η συζήτηση που γίνεται είναι όπως σε χώρες που δεν υπάρχει περιορισμός στο όριο να τεθεί και αλλού να υπάρξει και μείωση.

Εμάς στην Κύπρο ανέφερε, οι αυτοκινητόδρομοί μας είναι ασφαλείς και αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία. Κάθε χρόνο έχουμε έναν ή κανέναν νεκρό σε αυτοκινητόδρομο και στην περίπτωση θανατηφόρου, δεν φαίνεται να φταίει η ταχύτητα, αλλά άλλοι παράγοντες. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, με τα δεδομένα αυτά, θεωρώ ότι δεν πρέπει ν’ αλλάξει κάτι.

Όσον αφορά στο δευτερεύων οδικό δίκτυο και τις πόλεις, ο κ. Ευριπίδου σημείωσε πως σχετική μείωση του ορίου ταχύτητας έγινε πριν λίγα χρόνια ώστε οι δρόμοι να γίνουν πιο ασφαλείς. Επίσης στις πόλεις πλέον το όριο ταχύτητας είναι το ίδιο παντού και καθορίζεται στα 50χλμ, με εξαίρεση εκεί που έγινε αναβάθμιση των δρόμων με προτεραιότητα στους πεζούς, όπου το όριο κατέβηκε στα 30χλμ (Στασικράτους, Μακαρίου κ.ά).

Ο ίδιος ανέφερε ότι τώρα με τη νομοθεσία με τα ηλεκτρικά σκούτερ, θα μπορούν Δήμοι και κοινότητες που το επιθυμούν να μειώσουν το όριο ταχύτητας εντός των ορίων τους από τα 50 χλμ στα 30, ώστε να δικαιούνται να κινούνται και αυτά μειώνοντας τους ρύπους με την μη χρήση οχημάτων.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, η Κύπρος βρίσκεται στο χαμηλότερο βάθρο στα όρια ταχύτητας σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τις πιο πρόσφατες μετρήσεις χωρίς όριο ταχύτητας βρίσκονται αυτοκινητόδρομοι στη Γερμανία, στα 150 χιλιόμετρα ανά ώρα η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Πολωνία στα 140χλμ ανά ώρα, στα 130 η Αυστρία, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, με 120 χιλιόμετρα ανά ώρα η Πορτογαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο και με 100 η Κύπρος.

Στο μεταξύ, έτοιμη μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου θα είναι η λεωφορειολωρίδα η οποία θα βοηθήσει στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού στην είσοδο της Λευκωσίας. Με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή από τις διακοπές, αναμένεται ότι στην είσοδο της Λευκωσίας θα παρατηρηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, γι’ αυτό και ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης έθεσε σε εφαρμογή τον σχεδιασμό park & ride από ΓΣΠ μέχρι τα φώτα Καλησπέρα. Τα έργα για την κατασκευή της λεωφορειολωρίδας βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτή θα συνδέει το ΓΣΠ με τη λεωφόρο Αθαλάσσας στο ύψος των φώτων Καλησπέρα.

Η λεωφορειολωρίδα θα προστεθεί σε αυτήν που υπάρχει κατά μήκος της λεωφόρου Μακαρίου και οδηγεί στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται όλα τα κυβερνητικά κτήρια.

Πηγή – philenews.com

top 10 - Ψάχνεις καινούριο SUV; Δείτε τα 10 φθηνότερα της Κυπριακής αγοράς

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Petros Soutzis has spent 39 years as a motoring journalist, driven by his passion, dedication, and extensive experience in everything related to cars. As a Cypriot journalist, he is the only representative from his country in the COTY committee (Car of the year). He is also a Vice President and a founding member of the Autobest Association, which elects the European Best Buy Car of the Year. These same qualities have been the cornerstone of autokinito.com.cy, which has become the go-to site for everyone who loves cars, motorsports, or anyone simply interested in purchasing a car in Cyprus.