2.662 οδηγοί θετικοί σε νάρκοτεστ – Πρωτιά στην Πάφο

Απίστευτα νούμερα για τους οδηγούς που κάνουν χρήση ναρκωτικών και μετά πιάνουν τιμόνι. Τα τελευταία τρία χρόνια εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους της Τροχαίας στους δρόμους, 2.510 οδηγοί θετικοί στο νάρκοτεστ. Αν υπολογιστούν και οι 151 που εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο φέτος, τότε οι οδηγοί θετικοί σε χρήση ουσιών στο τιμόνι φτάνουν τους 2.662 σε μόλις 3.251 ελέγχους.

ναρκοτεστ narcotestναρκοτεστ narcotestΟι αριθμοί αυτοί εκτιμάται ότι δείχνουν και το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών που έχουν διεισδύσει ευρύτερα στην κοινωνία, κάτι που το δείχνουν και οι έρευνες που διενεργούνται κατά καιρούς. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, καταγράφεται μια σοβαρή αύξηση στη χρήση κάνναβης και αυξητική τάση στην κοκαΐνη. Επίσης η εικόνα με τους θετικούς στα ναρκωτικά οδηγούς, αντανακλάται και στις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που εντοπίζει η ΥΚΑΝ τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, τον Ιανουάριο που μόλις πέρασε, έγιναν 175 έλεγχοι σε οδηγούς με νάρκοτεστ και οι 139 εντοπίστηκαν θετικοί προκαταρκτικά, ενώ άλλοι 12 οδηγοί αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα για έλεγχο. Συνολικά η Αστυνομία θεωρεί ότι 151 οδηγοί φέτος ήταν κάτω από την επήρεια ναρκωτικών. Να σημειώσουμε ότι όταν ένας οδηγός αρνηθεί να δώσει δείγμα σάλιου για έλεγχο νάρκοτεστ, τότε η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο και σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπόκεινται στις ίδιες ποινές όπως ένας οδηγός που εντοπίζεται θετικός.top 10: Δέκα SUV μέχρι 20,000 στην Κύπρο

Το 2022 «πιάστηκαν» οι περισσότεροι οδηγοί θετικοί σε ουσίες. Έγιναν 1180 στοχευμένοι έλεγχοι οδηγών από τους οποίους οι 1064 βρέθηκαν θετικοί, ήτοι οι 1000 θετικοί σε προκαταρκτικό έλεγχο και οι 64 που αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα για έλεγχο. Οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν από το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, το οποίο κινείται σε όλους τους αυτοκινητόδρομους αλλά και στις πόλεις της Κύπρου. Συγκεκριμένα μέλη της Τροχαίας Αρχηγείου διενήργησαν πέρσι 634 ελέγχους οδηγών εκ των οποίων οι 576 βρέθηκαν θετικοί στα ναρκωτικά, άλλοι 49 αρνήθηκαν, σύνολο 625. Ακολουθεί η Τροχαία της Πάφου με 299 ελέγχους εκ των οποίων οι 257 ήταν θετικοί σε προκαταρκτικό νάρκοτεστ, 11 αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα, σύνολο 268. Ακολουθούν η Αμμόχωστος με 77 θετικούς οδηγούς στους 113 ελέγχους και ύστερα η Λεμεσός 47 θετικά δείγματα.

Για το 2021 έγιναν 884 έλεγχοι οδηγών εκ των οποίων οι 660 ήταν κατά το πρώτο δείγμα θετικοί, ενώ άλλοι 43 αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα για εξέταση, σύνολο 703. Οι περισσότεροι θετικοί εντοπίστηκαν από τον Κλάδο Τροχαίας Αρχηγείου (388) και ακολουθεί επίσης η Πάφος με 124 θετικούς οδηγούς και 55 η Αμμόχωστος.

Για το 2020 έγιναν 1012 έλεγχοι με 744 θετικούς σε ναρκωτικά οδηγούς, με την πλειοψηφία να εντοπίζονται από μέλη του Κλάδου Τροχαίας Αρχηγείου (457) και ακολουθεί η Λεμεσός με 87 και η Πάφος με 76.

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο στο Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας (Γραφείο Πρόληψης, Διαφώτισης & Μελετών) Τάσο Ασιήκκη, η αυξητική τάση οδηγοί να βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών, έχει ανησυχήσει σε αρκετό βαθμό την Τροχαία και είναι γι ́αυτό το λόγο που λαμβάνονται αυστηρά μέτρα με σκοπό την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. «Λόγω αυτής μας της ανησυχίας και κατόπιν αιτήματός μας, το Γενικό Χημείο του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) έχει αυξήσει σταδιακά τον αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες προβαίνει, στα πλαίσια εφαρμογής του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου (Ν.174/1986, όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα), σε σχέση με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, είμαστε σε θέση ως Αστυνομία να τους αποστέλλουμε περισσότερα δείγματα σάλιου, με σκοπό την ανίχνευση ναρκωτικών μέσω της εφαρμοζόμενης μεθόδου, από το επίσημο διαπιστευμένο εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους στον τομέα της τοξικολογίας. Ως εκ τούτου, διενεργούμε περισσότερους ελέγχους και συνεπεία αυτής της δυνατότητας, διαπιστώνουμε και μια αυξημένη διάπραξη αδικημάτων από οδηγούς μηχανοκινήτων οχημάτων στο οδικό δίκτυο. Είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση, λόγω ακριβώς αυτής της ανησυχίας μας από την αύξηση του αριθμού των παραβατών, με σκοπό να συμβάλουμε μέσω της σταθερής εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας στην πρόληψη και μείωση των οδικών συγκρούσεων και να προσάγουμε τους παραβάτες ενώπιον της δικαιοσύνης, μέσα από διαφανείς και επιστημονικά αποδεκτές διαδικασίες», πρόσθεσε.

Το αδίκημα δεν επιδέχεται εξώδικη ρύθμιση

Σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται, από την ώρα που ένας οδηγός διαπιστωθεί ότι είναι θετικός σε νάρκοτεστ, ο κ. Ασιήκκης ανέφερε ότι όταν κατά την προκαταρκτική εξέταση η ένδειξη της συσκευής είναι θετική, ζητείται από τον οδηγό να παράσχει επιτόπου πρόσθετο δείγμα σάλιου για σκοπούς εργαστηριακής εξέτασης, η οποία πραγματοποιείται από το επίσημο διαπιστευμένο εργαστήριο του Κρατικού Χημείου.

Εάν το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης (δηλ. το τελικό αποτέλεσμα που εξασφαλίζεται από το Γ.Χ.Κ.), είναι θετικό, τότε ο παραβάτης οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου. Διευκρινίζεται ότι το σχετικό αδίκημα δεν επιδέχεται εξώδικη ρύθμιση, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις είναι το Δικαστήριο που θα επιβάλει την οποιαδήποτε ποινή. Ο αξιωματικός της Τροχαίας σημειώνει επίσης ότι ο συνδυασμός αλκοόλ και ναρκωτικών είναι θανατηφόρος. Όπως επισημαίνει, σε ερευνητικό επίπεδο έχει αποδειχθεί ότι, τα ναρκωτικά μπορούν να επιδράσουν δυσμενώς στην ψυχολογική κατάσταση του οδηγού, με αρνητικές συνέπειες στην απόδοση του κατά την οδήγηση. Ιδίως, η χρήση πολλαπλών φαρμάκων / ναρκωτικών ταυτόχρονα ή σε συνδυασμό με το αλκοόλ αυξάνει ραγδαία τον κίνδυνο μιας οδικής σύγκρουσης.

Οι ψυχοτρόπες ουσίες έχουν διάφορες επιδράσεις, ενώ η βλάβη που μπορεί να προκληθεί διαφέρει ανάλογα με το είδος της ουσίας. Κάποιες έχουν κατασταλτικές ιδιότητες και οδηγούν σε υπνηλία και έλλειψη προσοχής (βενζοδιαζεπίνες / οπιούχα), ενώ άλλες (οι ψυχοδραστικές) ασκούν διεγερτικές επιδράσεις και προκαλούν εγρήγορση, ισχυρή αυτοπεποίθηση και αυθορμητικότητα. Ένεκα αυτών των δυσμενών συνεπειών, η Αστυνομία αποσκοπεί, μέσα από τους ελέγχους που διενεργεί, να απομακρύνει τους παραβάτες από τη δυνατότητα να οδηγούν μηχανοκίνητο όχημα στο οδικό δίκτυο, υπονομεύοντας τα επίπεδα οδικής ασφάλειας, με ένα άκρως επικίνδυνο τρόπο.

Όσον αφορά στο πώς τα μέλη της Τροχαίας αποφασίζουν να διενεργήσουν νάρκοτεστ σε έναν οδηγό, ο κ. Ασιήκκης ανέφερε ότι οι αστυνομικοί έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν ότι κατά πάσα πιθανότητα ένας οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα προς το ευρύ κοινό, οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι. Υφίστανται σε συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα που αποτελούν το αντικείμενο της εκπαίδευσης των μελών της Αστυνομίας και καταδεικνύουν μια αυξημένη πιθανότητα για ένα οδηγό ότι βρίσκεται υπό την επήρεια.

Πιάστηκε θετικός 37χρονος οδηγός

Μόλις προχθές, ένας 37χρονος που οδηγούσε στο Παραλίμνι, εντοπίστηκε να βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ενώ στην κατοχή του εντοπίστηκε ποσότητα ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β, δηλαδή κάνναβη. Ο 37χρονος από τη Λάρνακα, ανακόπηκε γύρω στις 8 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Παραλιμνίου και της Τροχαίας Αμμοχώστου που διενεργούσαν έλεγχο τροχαίας στο Παραλίμνι. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν να υπάρχει έντονη μυρωδιά κάνναβης και από έρευνα που ακολούθησε, εντοπίστηκε σε σακουλάκι βιομηχανοποιημένου καπνού, ένα αυγοειδές πλαστικό κουτί το οποίο περιείχε φυτική ύλη κάνναβη συνολικού βάρους 0.3049 γραμμάρια». Αυτός κατηγορήθηκε γραπτώς και η υπόθεση θα καταχωρηθε

Πηγή – philenews.com

top 10 - Δείτε τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα στην Κύπρο… σήμερα!

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK