Ο AUTOBEST ελέγχει και επικυρώνει την πραγματική απόσταση που μπορούν να καλύψουν όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Πρώτη ανεξάρτητη δοκιμή Αληθινών Συνθηκών για ευρωπαϊκά ηλεκτρικά οχήματα
AUTOBEST, η μεγαλύτερη κριτική επιτροπή Ευρωπαϊκής αυτοκίνησης, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι και η Κύπρος με το δημοσιογράφο Πέτρο Σουτζιή, σε συνεργασία με την μεγαλύτερη σελίδα αυτοκινήτου της Ισπανίας (coches.net), πραγματοποίησαν την πρώτη ανεξάρτητη και πραγματική δοκιμή απόστασης που μπορούν να καλύψουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Ευρωπαϊκής αγοράς στην πίστα της Καταλονίας. Η ερώτηση που ήθελαν να απαντήσουν ήταν: Ποια είναι η πραγματική απόσταση χρήσης που μπορεί να περιμένει κάποιος που θα αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
«Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτή της συγκριτικής δοκιμής είναι πόσο πέραν τον 200 km μπορούν να καλύψουν τα δέκα αυτοκίνητα που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή αγορά αυτή την στιγμή. Σαν απόσταση είναι σίγουρα μεγαλύτερη των αναγκών της καθημερινής οδήγησης στην Ευρώπη, οπόταν οτιδήποτε πέραν αυτής της απόστασης καθιστά το κάθε ένα από αυτά τα αυτοκίνητα σαν κατάλληλο. Ταυτόχρονα, σηματοδοτείτε επίσης και το τέλος του άγχους αποστάσεως που υπήρχε στην αγορά τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Dan Vardie, Ιδρυτής και Πρόεδρος του AUTOBEST.

«Τέσσερα από αυτά τα αυτοκίνητα ξεπέρασαν και τα 300 χιλιόμετρα – τα δυο Tesla, Model S και Model X, το Opel Ampera-e και το Jaguar I –Pace. Στις δοκιμές του χρόνου θα δοκιμάσουμε ποια αυτοκίνητα μπορούν να ξεπεράσουν με άνεση τα 300 χιλιόμετρα» πρόσθεσε ο Vardie. Δυο επιτηρητές από το Bureau Veritas βρίσκονταν εκεί για να δώσουν επίσημη βεβαίωση για το κύρος των δοκιμών. Τα Hyundai Ioniq, BMW i3, Kia Soul EV, Volkswagen e-Golf και Opel Ampera-e ξεπέρασαν την απαιτούμενη απόσταση ενώ τα Renault Zoe και Model S και Model X της Tesla ξεπέρασαν κατά 90% την απόσταση αυτή αφήνοντας τα Nissan Leaf και το νέο Jaguar i-Pace σε χαμηλή βαθμολογία. Στην δοκιμή αυτή, το AUTOBEST παρουσίασε δυο νέες κατηγορίες αφιερωμένες στα ηλεκτρικά οχήματα. Την ‘AUTOBEST EV Index 1’ όπου συγκρίνονται οι πραγματικές αποστάσεις των αυτοκινήτων με τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Η δεύτερη είναι η ‘AUTOBEST EV Index 2’ όπου επικεντρώνεται η προσοχή πάνω στην αποδοτικότητα της μπαταρίας, φανερώνοντας την πραγματική απόσταση που μπορεί να καλύψει για κάθε kWh της μπαταρίας. Τα Kia Soul, Volkswagen e-Golf και Hyundai Ioniq αποτέλεσαν τα τρία καλύτερα οχήματα της κατηγορίας AUTOBEST EV Index 1, ξεπερνώντας κατά πολύ την απόσταση που δηλώνει ο καταναλωτής. Για την κατηγορία ‘AUTOBEST EV Index 2’, τα τρία καλύτερα οχήματα ήταν τα BMW i3, Hyundai Ioniq και Renault Zoe. Όλα τα οχήματα ταξίδεψαν την ίδια απόσταση 180 km σε δρόμο, αυτοκινητόδρομο και σε αστικό περιβάλλον. Όλα τα οχήματα βρίσκονταν σε κανονική λειτουργία (όχι σε Eco ή Sport), και έφεραν όλα την συσκευή μέτρησης της Blunik. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιείτε σε ράλι regularity και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για ακριβή μέτρηση αποστάσεων. Όλοι οι οδηγοί αντάλλαξαν αυτοκίνητα μετά από 30- 40 km για να μην παίξει ρόλο ο τρόπος οδήγησης του κάθε οδηγού στο τελικό αποτέλεσμα. Όλα τα αυτοκίνητα οδηγήθηκαν σε σειρά πίσω από ένα αυτοκίνητο που υποδείκνυε τον σωστό δρόμο στα υπόλοιπα και κρατούσε ένα μέσο όρο ταχύτητας. Το AUTOBEST και coches.net πραγματοποίησε την δοκιμή δυο φορές για να παρθεί ο μέσος όρος αποτελεσμάτων των δυο δοκιμών. Όλα τα οχήματα μπήκαν στην πίστα της Καταλονίας με λιγότερα των 50 km να απομένουν στην μπαταρία και έτρεξαν με μέσο όρο 70 km/h μέχρι ο δείκτης της μπαταρίας να γράψει 0%. Στην συνέχεια, τα αυτοκίνητα πήγαν στα γκαράζ όπου σταμάτησαν.

Συμπεράσματα Πραγματικής Απόστασης:
– Τα αυτοκίνητα της Tesla (Model S και Model X) αποτελούν τα ΗΟ της αγοράς με τις μεγαλύτερες αποστάσεις (+400 km και για τα δυο μοντέλα). Και τα δυο μοντέλα της δοκιμής είχαν μπαταρίες των 100 kW/h. Και τα δυο μοντέλα προσφέρονται και με μπαταρίες των 75 kW/h.
– Τα μισά αυτοκίνητα κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά πολύ την απαιτούμενη απόσταση, κάτι που απαιτείτε πλέον για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα που πωλούνται από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.
– Τα Jaguar i-Pace και Nissan Leaf είναι τα μοναδικά μοντέλα που δεν ξεπέρασαν την απαιτούμενη απόσταση. Το Jaguar ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο που δεν ήταν σε παραγωγή την περίοδο της δοκιμής. Το μοντέλο που δοκιμάστηκε ήταν πρωτότυπο, χωρίς τα τελευταία προγράμματα που εξέλιξε η εταιρεία.
– Τα Hyundai Ioniq και Volkswagen e-Golf είχαν την καλύτερη κατανάλωση σε απόσταση πέραν των 200 KM, με κατανάλωση λίγο πέραν των 12 kW/h.
Η δοκιμή ξεκίνησε και τελείωσε στην πίστα της Καταλονίας όπου επαναφορτίστηκαν τα αυτοκίνητα. Όλα τα αυτοκίνητα ήταν σε παραγωγή (με εξαίρεση το Jaguar, που ήταν πρωτότυπο) και δοκιμάστηκαν με μόνο τον οδηγό στην καμπίνα, το σύστημα κλιματισμού ενεργοποιημένο και την πίεση των ελαστικών ακριβώς εκεί που απαιτούσε η κάθε εταιρεία.

Σχετικά με το AUTOBEST
Η οργάνωση AUTOBEST ιδρύθηκε το 2001 με την επαναστατική ιδέα «best buy car» στην Ευρωπαϊκή αγορά. Για να γίνει ένα αυτοκίνητο νικητής του AUTOBEST πρέπει να προσφέρει τα μέγιστα στον Ευρωπαίο καταναλωτή λαμβάνοντας υπόψη την τιμή, το δίκτυο υπηρεσιών της εταιρείας, διανομή ανταλλακτικών και ευελιξία είναι μερικά από τα σημαντικότερα σημεία που μελετώνται κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας. Σχεδιασμός και τεχνολογία είναι κάποια από τα καινούργια σημεία που θα προστεθούν στην μελέτη μιας και είναι πολύ σημαντικά στην σημερινή αγορά. Η AUTOBEST τηρεί πλήρης διαφάνεια στην ψηφοφορία με ένα πολύπλοκο σύστημα 13 κριτηρίων μέσω των οποίων ψηφίζεται ο νικητής.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.