Covid-19:

interior car cleaningΤο πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών που αγγίζεται αρκετά καθημερινά, είναι δύο από τους καλύτερους τρόπους για την άμυνα κατά της εξάπλωσης του κορονωϊού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Καθώς ο COVID-19 εξαπλώνεται, πιθανότατα έχετε ήδη μάθει την κατάλληλη τεχνική για το πλύσιμο των χεριών σας και ποια οικιακά καθαριστικά μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του.

Αλλά τι γίνεται με το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας;

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος που βρισκόταν στο αυτοκίνητό σας παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας, γνωρίζεται πως όλες η επιφάνειες που αγγίζονται συχνά πρέπει να καθαρίζονται, όπως τιμόνι, χειρολαβές θυρών, μοχλός ταχυτήτων, οθόνες αφής, κουμπιά στις πόρτες, μοχλών τιμονιού (δείκτες, καθαριστήρες κλπ.), μοχλούς ρυθμίσεων καθισμάτων και γενικά όλες τις επιφάνειες που αγγίζουμε, σύμφωνα με την Jennifer Stockburger, διευθυντή επιχειρήσεων στο Auto Test Center του Consumer Reports.

Αν είστε οδηγός ταξί, ο οποίος μεταφέρει πολλούς επιβάτες, οδηγώντας ένα νοικιασμένο ή κοινόχρηστο αυτοκίνητο ή εάν ζείτε κάπου με πολλές περιπτώσεις COVID-19, ο τακτικός καθαρισμός αυτών των επιφανειών είναι απαραίτητο.

Το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου είναι λιγότερο ανθεκτικό από, για παράδειγμα, ένα πάγκο κουζίνας ή νεροχύτης, οπόταν πως προστατεύετε αυτές τις επιφάνειες χωρίς να τις καταστρέφετε; Με λίγες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, πολλά από τα ίδια οικιακά καθαριστικά που σκοτώνουν τον ιό σε σκληρές επιφάνειες στο σπίτι μπορούν επίσης να καθαρίσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς να βλάψουν το εσωτερικό του. Οι πιθανότητες είναι ότι μπορεί να έχετε ήδη κάποια από αυτά τα προϊόντα στο σπίτι. Τα διαλύματα αλκοόλης που περιέχουν τουλάχιστον 70 τοις εκατό αλκοόλ είναι αποτελεσματικά κατά του ιού, σύμφωνα με το CDC. Ως επί το πλείστο, σχεδόν κάθε εσωτερική επιφάνεια ενός οχήματος μπορεί να καθαριστεί με ισοπροπυλική αλκοόλη, λέει ο Jeff Stout, εκτελεστικός διευθυντής παγκόσμιας καινοτομίας στην Yanfeng Automotive Interiors.

interior car cleaningΌ, τι κι αν κάνετε, μην χρησιμοποιείτε λευκαντικό ή υπεροξείδιο του υδρογόνου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Ενώ είναι αποτελεσματικά κατά του ιού μπορούν να καταστρέψουν και τις επιφάνειες. Και δεν χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση την αμμωνία στις οθόνες αφής αυτοκινήτων, καθώς μπορεί να βλάψουν τις μεμβράνες τους.

Το σαπούνι, ως γνωστόν, είναι επίσης αποτελεσματικό. «Οι τριβές από τον καθαρισμό συμμετέχουν επίσης στην καταστροφή», λέει ο Stephen Thomas, επικεφαλής των μολυσματικών ασθενειών και διευθυντής της παγκόσμιας υγείας στο Upstate Medical University στην Syracuse . «Θέλετε να κάνετε το καλύτερο με αυτό που έχετε, έτσι και σαπούνι και νερό μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο.»

Το σαπούνι και το νερό είναι επίσης ασφαλή για τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων – ειδικά υφάσματα και παλαιότερο δέρμα που μπορεί να έχει αρχίσει να σπάει. Απλά φροντίστε να μην τρίβετε πάρα πολύ σκληρά, λέει ο Larry Kosilla, πρόεδρος της εταιρίας AMMO NYC και φιλοξενεί ένα δημοφιλές αυτοκινητιστικό κανάλι στο YouTube.

Τα περισσότερα δέρματα αυτοκινήτων και δερμάτινες έχουν επιχρίσματα ουρεθάνης για προστασία, τα οποία είναι ασφαλή για καθαρισμό με αλκοόλ. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ο καθαρισμός του δέρματος με αλκοόλ μπορεί να τον αφήσει να υποστεί βλάβη και αποχρωματισμό, λέει ο Dara Ward, ανώτερος διευθυντής μάρκετινγκ στο Katzkin, ο οποίος κατασκευάζει δερμάτινους εσωτερικούς χώρους για οχήματα. «Σας προτείνουμε απλό σαπούνι και νερό για να καθαρίσετε τα σημεία και τις διαρροές στους εσωτερικούς χώρους που είναι διακοσμημένοι με δέρμα», λέει.

Πρέπει ωστόσο να μην τρίβετε υπερβολικά τα δέρματα καθώς υπάρχει περίπτωση να προκληθεί ζημιά στην βαφή τους, ενώ βοηθάει η χρήση του conditioner επάνω στα δέρματα μετά τον καθαρισμό.

 

Εάν το αυτοκίνητό σας έχει ταπετσαρία υφάσματος, η Kosilla προειδοποιεί να μην καθαρίζεται με πολύ νερό ή πολύ σαπούνι. «Ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθούν πάρα πολλά αφροί», λέει. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο νερό και λίγο απορρυπαντικό.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.