Οι εισαγγελείς στο Τόκιο απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες σε βάρος του Carlos Ghosn, του αποπεμφθέντος προέδρου της Nissan, διότι απέκρυψε στοιχεία για τα εισοδήματά του από μισθούς και παρέτειναν την κράτησή του καθώς είναι ύποπτος και για άλλες οικονομικές ατασθαλίες.

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν επίσης κατηγορίες σε βάρος της ίδιας της Nissan για την καταχώριση ψευδών οικονομικών εκθέσεων, θεωρώντας την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία υπαίτια για το σκάνδαλο που έχει συνταράξει ολόκληρο τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Ο Ghosn συνελήφθη στις 19 Νοεμβρίου με την κατηγορία ότι συνωμότησε για να δηλώσει περίπου κατά το ήμισυ χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τις πραγματικές του αποδοχές των 10 δισ. γεν (88 εκατ. δολαρίων) για διάστημα πέντε ετών από το 2010.

Ο ίδιος κρατείται έκτοτε σε φυλακή στο Τόκιο για ανάκριση, αλλά έως τώρα δεν του είχαν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες. Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν χθες ότι τον συλλαμβάνουν και με την κατηγορία ότι απέκρυπτε στοιχεία για τις αποδοχές του για τρία ακόμα χρόνια έως το Μάρτη του 2018.

Η Nissan, η οποία απέπεμψε τον Ghosn από τη θέση του προέδρου μερικές ημέρες μετά τη σύλληψή του, έχει δηλώσει ότι η παρατυπία οργανώθηκε από το κάποτε διάσημο υψηλόβαθμο στέλεχος με τη βοήθεια του πρώην εντεταλμένου διευθυντή Γκρεγκ Κέλι -το «δεξί χέρι» του Ghosn- σε βάρος του οποίου επίσης απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για πρώτη φορά σήμερα.

Η ιαπωνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι το αδίκημα τιμωρείται με πρόστιμο έως 700 εκατ. γεν (6,21 εκατ. δολάρια).

Αναλυτές και νομικοί έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τη Nissan και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χιρότο Σαϊκάουα να αποφύγει τις συνέπειες, είτε αποκαλυφθεί ότι και άλλα στελέχη είχαν γνώση των παρατυπιών του Ghosn είτε βρεθεί ότι η εταιρεία δεν έκανε τους απαραίτητους εσωτερικούς ελέγχους.

«Τώρα ξαφνικά το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου Σαϊκάουα γίνεται μεγαλύτερο. Γίνεται δύσκολο να παραβλεφθεί ο ρόλος του Σαϊκάουα σε όλο αυτό. Έχει βρεθεί τώρα στο επίκεντρο», δήλωσε ο δικηγόρος και πρώην εισαγγελέας Νομπούο Γκοχάρα.

Η Nissan έχει κλιμακώσει την επίθεσή της σε βάρος του υψηλόβαθμου στελέχους, στο οποίο κάποτε πιστώθηκε η διάσωση της εταιρείας από το χείλος της χρεοκοπίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι θέλει να παρεμποδίσει την πρόσβαση εκπροσώπων του Ghosn σε διαμέρισμα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς φοβάται ότι μπορεί να αφαιρεθούν ή να καταστραφούν αποδεικτικά στοιχεία. Η Nissan έχει επίσης κατηγορήσει τον Ghosn για μια σειρά από παραβάσεις, όπως η χρήση εταιρικών κεφαλαίων για προσωπικούς λόγους.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.