Volvo – 2020:

Volvo's 90-rangeΤο εργοστάσιο της Volvo συνεχίζει τις επαναστατικές της καινοτομίες στο χώρο της ασφάλειας, δικαιώνοντας έτσι τη φήμη της σαν η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στο χώρο. Πριν λίγους μήνες είχε ανακοινώσει ότι θα περιορίσει την τελική ταχύτητα όλων των μοντέλων της στα 180 χιλιόμετρα την ώρα από το 2020. Όμως τώρα προχωρεί ακόμα ένα βήμα πάρα πέρα για τον στόχο της που δεν είναι άλλος από μηδενικούς θανάτους από τροχαία στα αυτοκίνητα της.

Πρόσφατα η Volvo ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει κάμερες παρακολούθησης του οδηγού σε όλα τα μοντέλα της από το 2020 προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα ασφάλειας που συνδέονται με τη μέθη και την απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση.

Πιο συγκεκριμένα, αριθμός από κάμερες και αισθητήρες που θα παρακολουθούν συνεχώς τον οδηγό και θα επιτρέπουν στο ίδιο το αυτοκίνητο να παρεμβαίνει αν παρατηρηθεί πως ένας μεθυσμένος οδηγός δεν ανταποκρίνεται στα προειδοποιητικά ηχητικά ή φωτεινά σήματα.

Ο Henrik Green, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Τεχνολογίας Volvo Cars, δήλωσε σχετικά: «Όταν πρόκειται για την ασφάλεια, ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε τα ατυχήματα συνολικά και όχι να περιορίσουμε τον αντίκτυπο όταν ένα ατύχημα είναι επικείμενο και αναπόφευκτο. Σε αυτή την περίπτωση, οι κάμερες θα παρακολουθούν για συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο».

Οι κάμερες θα παρακολουθούν αν ο οδηγός έχει κλειστά τα μάτια του και για πόση ώρα, αν το βλέμμα του είναι στραμμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός των αυστηρών ορίων του δρόμου ή αν αργεί να αντιδράσει σε διάφορες καταστάσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, η παρέμβαση του οχήματος θα περιλαμβάνει τον περιορισμό της ταχύτητας του αυτοκινήτου, την αποστολή προειδοποιητικού σήματος στην υπηρεσία υποστήριξης Volvo on Call της εταιρείας και την άμεση ακινητοποίηση και ασφαλή στάθμευση του οχήματος.

«Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να οδηγήσουν μετά από ένα ποτό, και ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ικανότητές τους. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα θέσουν τον εαυτό τους και άλλους σε κίνδυνο», δήλωσε ο καθηγητής οδηγικής συμπεριφοράς της Volvo Cars, Trent Victor

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της NHTSA, σχεδόν το 30% των θανάτων στις ΗΠΑ από τροχαία ατυχήματα το 2017 είχαν να κάνουν με οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η εισαγωγή καμερών σε όλα τα μοντέλα της Volvo θα ξεκινήσει από την επόμενη γενιά των μοντέλων που θα βασίζονται στο δάπεδο SPA2 της εταιρείας.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η Volvo παρουσίασε και το σύστημα Care Key, το οποίο θα επιτρέπει από το 2021 σε όλους τους ιδιοκτήτες μοντέλων της εταιρείας να θέσουν περιορισμούς στη μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου, προτού το δανείσουν σε άλλους.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.