Νορβηγία 2019:

Nissan-Leaf-static-dps_HEADERΣτο πρώτο εξάμηνο, το 45% όλων των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην αγορά της Νορβηγίας ήταν ηλεκτρικά (από 31% το 2018) σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το Νορβηγικό Συμβούλιο Πληροφοριών για την Οδική Κυκλοφορία (OFV).

Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν από την ένταξη στην αγορά του μοντέλου Tesla 3, το οποίο αντιπροσώπευε το 14% όλων των νέων αυτοκινήτων που είχαν ταξινομηθεί κατά τους πρώτους έξι μήνες, δήλωσε το OFV.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας των ηλεκτρικών οχημάτων στη Νορβηγία οφείλεται σε γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές από διάφορα τέλη. Η άνοδος των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων οδήγησε ακόμη και σε έλλειμμα εισπρακτέων φόρων από τα αυτοκίνητα, ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων κορόνων (335 εκατομμύρια δολάρια), στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

2020-hyundai-ioniq-electric-european-spec_100700345_hΌμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Μια δημοσίευση της Statistics Norway την περασμένη Πέμπτη, αποκάλυψε ότι η πιθανότητα αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Νορβηγία είναι σχεδόν διπλάσια εάν ανήκεις στο ευκατάστατο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας.

Με λίγα λόγια, τα προτερήματα της ιδιοκτησίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Νορβηγία – μία από τις μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο – απολαμβάνουν περισσότερο οι πλούσιοι.

 

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.