Σε συνέντευξη τύπου που έγινε την Πέμπτη (01/3) στο νέο εκθεσιακό χώρο της Volkswagen στη Λευκωσία, δόθηκαν πληροφορίες και λεπτομέρειες για το σπουδαιότερο Road Cycling αγώνα της Κύπρου, το UCI Cyprus Gran Fondo Powered by Volkswagen, που θα διεξαχθεί μεταξύ 23-25 Μαρτίου στην Πάφο.

Πρόκειται για τη μετεξέλιξη του Volkswagen Cyprus Cycling Tour που διεξήχθη από το 2013 έως και το 2016. Από την περσινή χρονιά ο αγώνας αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας και εντάχθηκε στο καλεντάρι UCI Gran Fondo World Series, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί φέτος στο Βαρέζε της Ιταλίας.

Ο αγώνας είναι ανοικτός για ποδηλάτες όλων των επιπέδων, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν εισιτήριο για το Βαρέζε. Ο αγώνας UCI Cyprus Gran Fondo Powered by Volkswagen διοργανώνεται από την Bikin Cyprus Events με μεγάλο χορηγό τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμό και υπό την αιγίδα του Δήμου Πάφου.

Ο φετινός αγώνας είναι αφιερωμένος στην οδική ασφάλεια των ποδηλατών και προς την  κατεύθυνση αυτή θα αναπτυχθούν διάφορες δράσεις, σε συνεργασία με τον Οργανισμό REACTION.

Ο Γενικός Διευθυντής της Bikin Cyprus κ. Μιχάλης Χατζηϊωάννου, στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως «η Κύπρος θα βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της παγκόσμιας ποδηλατικής κοινότητας, αφού το Cyprus Gran Fondo Powered by Volkswagen είναι ο πρώτος αγώνας της σειράς UCI Gran Fondo για το 2018. Ενόψει των τελικών του Αυγούστου στο Βαρέζε, ο αγώνας της Κύπρου κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικός για όσους στοχεύουν να διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για τον τελικό».

Ο κ. Χατζηϊωάννου αναφέρθηκε επίσης στο πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να φιλοξενεί τέτοιου είδους αγώνες. «Το νησί μας έχει πλέον αποκτήσει ποδηλατική παιδεία και διοργανώσεις όπως το UCI Cyprus Gran Fondo Powered by Volkswagen, ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ποδηλασίας στην Κύπρο, όπως επίσης ανεβάζουν και την Κύπρο στα μάτια της παγκόσμιας ποδηλατικής κοινότητας. Πολλοί επαγγελματίες, ημιεπαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες ποδηλάτες αναγνωρίζουν πλέον την Κύπρο ένα νησί που προσφέρεται για την προετοιμασία τους, αφού τόσο οι διαδρομές όσο και ο καιρός είναι ιδανικοί για ποδηλασία»

Στον τριήμερο αγώνα  οι ποδηλάτες θα παλέψουν για μία θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χωρισμένοι σε οκτώ ηλικιακές κατηγορίες, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Κάθε αγώνας Grand Fondo περιλαμβάνει οκτώ ηλικιακές κατηγορίες, σε άνδρες και γυναίκες (19-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64 και 65+). Κάθε κατηγορία, σε κάθε ένα από τους 19 αγώνες, δίνει θέσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Gran Fondo, όσες και το 25% των ποδηλατών που θα εκκινήσουν. Για παράδειγμα, ένα μετέχουν 20 ποδηλάτες σε μια κατηγορία, οι πέντε πρώτοι θα προκριθούν για τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Οι ποδηλάτες που θα συμμετέχουν στον αγώνα θα είναι χωρισμένοι σε δύο αγωνιστικές κατηγορίες. Την Expert και ημιεπαγγελματίες ποδηλάτες και την Sportive, η οποία απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με το ποδήλατο ερασιτεχνικά.

Η Expert για την πρώτη ημέρα θα έχει ατομική χρονομέτρηση σε μία απόσταση 28.6 χιλιομέτρων, ενώ ταυτόχρονα οι Sportive θα διανύσουν 75.5 χιλιόμετρα για το πρώτο μέρος του αγώνα. Η δεύτερη ημέρα θα είναι σκληρή και για τις δύο κατηγορίες, αφού θα πρέπει να διανύσουν μία απόσταση 68.8 χιλιομέτρων ξεκινώντας από τα Κούκλια, ανεβαίνοντας τα βουνά τις περιοχής και καταλήγοντας και πάλι στα Κούκλια. Η τρίτη και τελευταία μέρα του αγώνα ξεκινάει από την Πέγεια και οι ποδηλάτες καλούνται να διανύσουν 63χλμ και 608μ ανάβασης. Ο αγώνας καταλήγει στην Τσάδα μετά από τον Κάθηκα, Κρίτου Τέρρα, Κάθηκα και πάλι και Στρουμπί.

Εγγραφές και πληροφορίες για τον αγώνα στο www.activatecyprus.com και τη σελίδα www.facebook.com/cyprusgranfondo.

 

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.