Η αλήθεια πίσω από τις… γραμμές των muscle cars

American Muscle

CAMAROΜπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται απλά σαν λίγες γραμμές πάνω σε ένα αυτοκίνητο, αλλά ωστόσο οι πλείστοι ιδιοκτήτες αμερικανικών muscle cars δεν μπορούν να τις αποχωριστούν. Τι τις κάνει τόσο ξεχωριστές; Πολλά, κρίνοντας από την τιμή τους. Οι αγωνιστικές γραμμές δεν θα φύγουν ποτέ από την μόδα, όπως όλα δείχνουν, και ασχέτως αυτοκινήτου, μικροκαμωμένου, μεγάλου, δυνατού, με ή χωρίς spoiler πίσω, η ρίγες και η γραμμές δεν πρόκειται ποτέ να μην αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός muscle car.
Και ο λόγος που εισήχθησαν στον χώρο του αυτοκινήτου από το 1950; Απλό, και ως συνήθως με πολλά ιστορικά γεγονότα της αυτοκίνησης, η ρίζα τους βρίσκεται στις πίστες. Πριν 70 χρόνια, ήταν πολύ δύσκολο να μπορείς να ξεχωρίσεις ένα αυτοκίνητο σε ένα αγώνα, αφού το χρώμα από μόνο του, δεν ήταν ποτέ αρκετό. Και όταν λέμε να το ξεχωρίσουν, δεν εννοούμε μόνο τον κόσμο στις εξέδρες αλλά ακόμη και το ίδιο το πλήρωμα στα pits που περίμενε τον οδηγό για ανεφοδιασμό και αλλαγή ελαστικών! Δεν υπήρχαν ασύρματοι για άμεση επικοινωνία, και τα αυτοκίνητα λερώνονταν απίστευτα από λάδια και σκόνη, έτσι ο καλύτερος τρόπος για να ξεχωρίζει το αυτοκίνητο ήταν η πρόσθεση αυτών των γραμμών.

Ford MustangΣτην συνέχεια, το χαρακτηριστικό αυτό βγήκε από τις πίστες και κατέληξε στα αυτοκίνητα του δρόμου, όπου ονομάζονται racing stripes (το λέει και το όνομα) ή go faster stripes, επειδή ως γνωστόν τέτοιες γραμμές προσθέτουν 10 ίππους στο αυτοκίνητο! Φυσικά υπάρχει και η περίεργη ιστορία της Corvette Grand Sport του 1963, η οποία είχε δυο κόκκινες γραμμές πάνω από τον αριστερό (και μόνο) τροχό, σήμα κατατεθέν πλέον αυτού του μοντέλου! Ο λόγος; Ένα απλό λάθος ενός μηχανικού που ξέχασε τα αυτοκόλλητα εκεί μετά από την επιδιόρθωση της προηγούμενης μέρας!

FORD MUSTANG

Αυτό που δεν είναι ατύχημα όμως, είναι η τιμή του να βάλεις αυτές τις γραμμές πάνω στην καινούργια Ford Mustang GT500 σου σήμερα, κάτι που κοστίζει 10.000 δολάρια…

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.