Marios Constantinou McLaren

Ο Μάριος Κωνσταντίνου από την Λευκωσία είναι ένας τυχερός Κύπριος που πίνει τον πρωινό του καφέ στο τεχνολογικό κέντρο της McLaren στο Woking του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάτι που πέτυχε… όχι εύκολα αφού χρειάστηκαν αρκετά χρόνια σπουδών, σκληρής δουλειάς και, φυσικά, ένα τεράστιο πάθος από νεαρή ηλικία. Τον εντοπίσαμε στη Λευκωσία, πήγαμε για ένα 3ωρο καφεδάκι και ανακαλύψαμε πως κατάφερε να εργάζεται για μια ομάδα όπως την McLaren. Δείτε παρακάτω τι μας είπε: 

Marios Constantinou McLarenΚαταρχάς πες μας ποιος είσαι και τι κάνεις.

Ονομάζομαι Μάριος Κωνσταντίνου, είμαι 30 χρονών, σπούδασα ηλεκτρολογία στην Κύπρο, με master ηλεκτρονικής και διδακτορικό στην νανοτεχνολογία στο Surrey. Εργάζομαι στην McLaren ως Test Engineer και είμαι υπεύθυνος στον σχεδιασμό εξοπλισμού για να μπορούμε δοκιμάζουμε και να ελέγχουμε τα ηλεκτρονικά συστήματα της Φόρμουλα ένα, πριν εφαρμοστούν στο μονοθέσεο.. Συστήματα όπως,  ECU, Micro controllers, Ignition units, Injection units, και γενικά ότι χρησιμοποιείται στη Φόρμουλα και κατ’ επέκταση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Παράλληλα, μέρος της δουλειάς μου είναι να βοηθώ σε οτιδήποτε μπορεί να πάει λάθος σε ένα αγώνα και μαζί με την ομάδα μου βρίσκουμε τους λόγους που έγινε μια δυσλειτουργία αλλά και τρόπους να μην επαναληφθεί, ώστε να αυξήσουμε στο μέγιστο την αξιοπιστία μας..

Πως είναι το περιβάλλον στην McLaren;

Όταν δουλεύεις σε μια ομάδα της Φόρμουλα ένα βλέπεις πράγματα που δεν θα δεις πουθενά αλλού και ειδικά στο τομέα της τεχνολογίας. Στην McLaren, και συγκεκριμένα στο τμήμα στο οποίο εργάζομαι, δουλεύω με άτομα με πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρίας. Δηλαδή με άτομα που συνεργάζονταν με τον Ayrton Senna! Είναι πολύ προνομιακή η θέση μου για τον λόγο ότι μαθαίνω πολλά «μυστικά» από τους βετεράνους της ομάδας. Το περιβάλλον στην Mclaren, είναι πολύ φιλικό. Το πρωί θα πιούμε τον καφέ μας να χαλαρώσουμε και μετά να στρωθούμε στη δουλειά. Αυτό που πρέπει να ξέρετέ είναι ότι δουλεύουμε σαν μια… αλυσίδα. Ο ένας εξαρτάται από τον άλλο γι’ αυτό είναι πολύ βασικό να υπάρχει σωστή επικοινωνία. Είναι περισσότερο Αγγλική η κουλτούρα εκεί, αφού, λιγότερο από το 10% του ανθρωπίνου δυναμικού είμαστε ξένοι. Όμως, δεν υπάρχει ίχνος ρατσισμού και νιώθεις μια τρομερή ασφάλεια. Αυτό, φυσικά, είναι ένας από τους λόγους που είναι μια τόσο πετυχημένη ομάδα!

Τι σε εντυπωσίασε περισσότερο;

Αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το πόσο γρήγορα μπορούμε να ξεκινήσουμε και να τελειώσουμε ένα «project». Ένα «project» στην F1 διαρκεί περίπου έξι με επτά μήνες για να υλοποιηθεί. Μια αυτοκινητοβιομηχανία χρειάζεται περίπου δύο χρόνια για να υλοποίηση ένα ίδιο εγχείρημα!. Με λίγα λόγια, σε ένα χρόνο μπορούμε να παράγουμε έργο που μια αυτοκινητοβιομηχανία θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια.. Η τεχνογνωσία που έχουμε ως ομάδα είναι εξωπραγματική. Εξού και το γεγονός ότι η Φόρμουλα ένα είναι η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Πότε ήταν η στιγμή που αποφάσισες ότι θέλεις να δουλέψεις στην Φόρμουλα ένα;

Παρακολούθησα για πρώτη φορά από κοντά ένα αγώνα της Φόρμουλα ένα το 2005 στη Μόντζα. Όταν βλέπεις ένα αγώνα στην τηλεόραση νομίζεις ότι καταλαβαίνεις και γνωρίζεις τι γίνεται, αλλά μόνο όταν δεις από κοντά θα μπορέσεις να αντιληφθείς πραγματικά τι εστί Φόρμουλα ένα. Ενθουσιάστηκα όταν έζησα από κοντά την πίστα, τους οδηγούς, τον ήχο των μονοθέσιων, τις  φωνές των θεατών. Όπως καταλαβαίνετε, με το που τελείωσε ο αγώνας ήξερα βαθιά μέσα μου ότι κάποτε θα είμαι ένα κομμάτι του πάζλ αυτού του χώρου. Από τότε, ο ένας και μοναδικός μου στόχος ήταν αυτός. Δεν θα μου ήταν αρκετό να δουλέψω κάπου αλλού, παρά μόνο στην Φόρμουλα ένα!

Marios Constantinou McLarenΑυτός λοιπόν ήταν ο Μάριος Κωνσταντίνου. Ο Κύπριος που κάθε μέρα ξυπνά και μπαίνει μέσα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της McLaren στο Woking. Σήμερα (20 Νοεμβρίου), γιορτάζει τα γενέθλια του και του ευχόμαστε χρόνια πολλά και πολλά πρωταθλήματα με την αγαπημένη του ομάδα! (Και δική μου αγαπημένη ομάδα!) 

Μίλτος Σουτζιής

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.