Ξυπνήστε με… «γεμάτες μπαταρίες»

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η δυνατότητα που δίνουν στον ιδιοκτήτη / χρήστη να ξεκινά κάθε πρωί τη μέρα του με γεμάτη μπαταρία (fully charged), έτοιμος για τη καθημερινότητα, χωρίς την ανησυχία και το χάσιμο χρόνου στο πρατήριο καυσίμων.

Electric car Charging station (Home)Και αυτό γιατί, το πρατήριο, η αντλία, η πηγή ενέργειας, είναι πλέον το σημείο φόρτισης στο χώρο στάθμευσης μας. Ένα σημείο φόρτισης (charging point), η απλά ένας φορτιστής (charger) είναι μια συσκευή, συνήθως ένα κουτί στo τοίχο μας (wallbox) το οποίο τροφοδοτεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μας (electric vehicle or plug in hybrid) με ρεύμα εναλλακτικής τάσης AC (Alternative Current).Και αυτό γίνεται από τη ηλεκτρική υποδομή της κατοικίας ή του διαμερίσματος μας. Το καλώδιο φόρτισης, το οποίο μπορεί να είναι ενσωματωμένο στο φορτιστή (tethered) ή αποσπώμενο από το φορτιστή τύπου socket, ενώνεται και προμηθεύει ρεύμα στο onboard charger του αυτοκίνητου μας. Αυτό μετατρέπει το AC ρεύμα, σε συνεχές ρεύμα DC (Direct current) το οποίο φορτίζει τη μπαταρία του αυτοκίνητου μας.top 10 - Δείτε τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα στην Κύπρο… σήμερα!

Ένα σημείο φόρτισης παρέχει ασφάλεια αλλά και προστασία στο χρήστη του αυτοκινήτου, στο ίδιο το όχημα αλλά και στη ηλεκτρική υποδομή. Τα καλώδια φόρτισης με οικιακή πρίζα που συνήθως προμηθεύονται με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει κατά κύριο λόγο να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Τα καλώδια αυτά έχουν περιορισμένη δυνατότητα φόρτισης επεκτείνοντας τον χρόνο φόρτισης κατά πολλές ώρες. Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι μια μπαταρία μέσης χωρητικότητας (50kWh) θα χρειάζονταν πέραν των 20 ωρών για μια πλήρη φόρτιση. Θα αφήνατε ποτέ το ηλεκτρικό πιστολάκι στεγνώματος μαλλιών ή ένα ηλεκτρικό βραστήρα νερού για 20 συνεχές ώρες αναμμένο; Όπως είναι αντιληπτό, ο κίνδυνος υπερθέρμανσης του καλωδίου αλλά και της ίδιας της πρίζας είναι πολύ μεγάλος.

Electric car Charging station (Home)Ένας οικιακός φορτιστής έχει την ιδιότητα να μετατρέπει την διαθέσιμη ισχύ διοχετεύοντας την στο αυτοκίνητο για πιο γρήγορη φόρτιση. Έξυπνοι φορτιστές και μια σωστή εγκατάσταση μπορούν να προσαρμόσουν το φορτίο που τροφοδοτείται στο όχημα αυξομειώνοντας το ανάλογα, δίνοντας έτσι προτεραιότητα στις υπόλοιπες συσκευές της οικίας. Το πιο πάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε οικοδομές με περιορισμένη ηλεκτρική ισχύ ή με ηλεκτρικές συσκευές με σημαντικές απαιτήσεις φορτίων.

Ευτυχώς για την Κύπρο, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, η πλειοψηφία των κατοίκων ζει σε οικίες ή διαμερίσματα με τουλάχιστο ένα χώρο στάθμευσης. Ακόμη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες αλλά και διαμερίσματα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες εδραίωσης της ηλεκτροκίνησης με σημαντικά οικονομικά οφέλη στο χρήστη αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη στη χώρα μας. Επιπρόσθετα οι σχετικά μικρές αποστάσεις αλλά και η καθημερινότητα του μέσου πολίτη ταιριάζουν απόλυτα με την ηλεκτροκίνηση.

Για κάθε τι καινούργιο υπάρχει προβληματισμός, αντίδραση αλλά και εμπόδια. Όλα αυτά με σωστή διαχείριση αλλά και γνώση μπορούν να επιλυθούν.

H εγκατάσταση φωτοβολταικων σε κατοικίες αλλά και διαμερίσματα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες εδραίωσης της ηλεκτροκίνησης με σημαντικά οικονομικά οφέλη στο χρήστη αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη στη χώρα μας.

Σπύρος K Μιχαηλίδης
Director of Operations
EVMOTION CYPRUS LTD
m: +357 99.429.500
e: [email protected]
w: www.evmotion.cy

Δείτε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κυπριακής αγοράς (Τιμες/Εξοπλισμός) - electric cars cyprus - Σχεδίο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK