Τρέχει για συμφωνία η Τουρκία εν όψει Brexit

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας προσπαθεί να δελεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο για να υπογράψει ειδικές εμπορικές συμφωνίες για την μετα-Brexit εποχή στα τέλη του επόμενου Ιανουαρίου.

turkey brexitΟ οργανισμός αυτοκινητιστικών εξαγωγών Τουρκίας, η Uludağ Automotive Industry Exporters ’Assn. (AIA), έστειλε μια εμπορική αντιπροσωπεία για να θέσει τα θεμέλια για την πιθανή μελλοντική συνεργασία μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών των δύο χωρών. Ο AIA ξεκίνησε το πρόγραμμα Digital Sectoral Trade Delegation για το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, με 20 βρετανικές εταιρείες, ανάμεσα στις 60 που εκπροσωπήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης εκδήλωσης. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ανταλλάχθηκαν διάφορες εμπορικές ιδέες σχετικά με το θέμα Brexit, που είναι σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Τα αυτοκίνητα των οδηγών της F1

turkey brexitΟ Baran Çelik, πρόεδρος του AIA, μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, αλλά η θέση της Τουρκίας στον κλάδο ενισχύθηκε καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αναμορφώθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι τα 20 καλύτερα αυτοκίνητα της δεκαετίας

Ο Çelik συγκεκριμένα δήλωσε: «Σε τομεακή βάση, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει τις περισσότερες εξαγωγές τα τελευταία 14 χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Τουρκίας απέφεραν κέρδη κατά μέσο όρο πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Με παραγωγική ικανότητα 2 εκατομμυρίων μονάδων και ικανότητα παραγωγής οχήματος 1,5 εκατομμυρίων μονάδων, είμαστε ο 14ος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο και ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ευρώπη. Ξεκινώντας από το 2021, στόχος μας θα είναι να φτάσουμε τους αριθμούς που είχαμε πριν από την πανδημία.»

turkey brexitΟ Çelik λέει ότι η σημασία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των εξαγωγών της Τουρκίας, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αλλά προσθέτει: «Το Η.Β. είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές μας. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων μας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη το 2018. Το 2019, ήταν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις εξαγωγές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα εμπορικά οχήματα ξεχώρισαν και οι εξαγωγές της βιομηχανίας εφοδιασμού μας στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνουν τα 600 εκατομμύρια δολάρια.»

Ο Çelik αναφέρει ότι η μεγάλη ανησυχία είναι η πιθανότητα επιβολής δασμών 10% στα οχήματα και 5% στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων ως αποτέλεσμα του Brexit εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη διατήρηση των υφιστάμενων μηδενικών δασμών με την ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.