Τα αυτοκίνητα με τις περισσότερες ανακλήσεις του 2022

Κάποτε η ανάκληση κάποιου μοντέλου προκαλούσε πανικό ανάμεσα στους καταναλωτές. Όμως, τα τελευταία αρκετά χρόνια αυτό έχει αλλάξει, και από αστοχία ή αποτυχία ενός εξαρτήματος για το εργοστάσιο, αυτό αναδείχθηκε ως ένα «όπλο» marketing ως προς την ευαισθητοποίηση της μάρκας απέναντι στους πελάτες της.

car burning φλεγόμενο αυτοκίνητοΤι έγινε όμως μέσα στο 2022 όσον αφορά τα μοντέλα που αναγκάστηκαν να περάσουν τη διαδικασία ανάκλησης; Η αγορά αυτοκινήτου προχώρησε συνολικά σε 207 ανακλήσεις, σύμφωνα με το σύστημα της Rapex της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές αφορούσαν 209 μοντέλα από 37 διαφορετικές μάρκες.

Τα δεδομένα προέρχονται από ανάλυση των εβδομαδιαίων εκθέσεων για επικίνδυνα (μη εδώδιμα) προϊόντα που εκδίδονται από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεντρώνονται σε μια δομημένη επισκόπηση κάθε χρόνο από τη σελίδα Car-Recalls.eu. Επικίνδυνα ελαττώματα αναφέρονται στη Rapex από τις εποπτικές αρχές των μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ και τους ίδιους τους κατασκευαστές μόλις έρθει στην αντίληψη τους.

Στα θετικά είναι το πώς σε σύγκριση με τα δυο τελευταία έτη, ο αριθμός ανακλήσεων έχει μειωθεί σημαντικά, με αρκετές μάρκες που στο παρελθόν ανέφεραν πολλαπλές ανακλήσεις, φέτος να έχουν μόνο μία ενώ άλλες δεν είχαν ούτε και μια.top 10: Δέκα SUV μέχρι 20,000 στην Κύπρο

Η πρώτη δεκάδα ανακλήσεων φέτος είδε μερικές αλλαγές με την αντίστοιχη περσινή. Η Mercedes-Benz είναι και πάλι στην κορυφή με 39 ανακλήσεις, ενώ η Peugeot είναι και πάλι στη δεύτερη θέση με 15. Η περσινή δεύτερη Volkswagen (14 ανακλήσεις) είναι στην τρίτη με την Toyota (14) να έχει περάσει από την ένατη στην τέταρτη θέση. Η Opel (12) βρίσκεται στην πέμπτη θέση, όπως και πέρυσι. Η Citroën (11) κατέλαβε την έκτη θέση για φέτος με τη θυγατρική της DS Automobiles (8) να καταγράφεται ξεχωριστά στην ένατη θέση. Η Ford (10) ανέβηκε στην έβδομη θέση από την 11η πέρυσι, ενώ η Kia(7), 21η το 2021, βρέθηκε επίσης στην πρώτη 10άδα με την BMW (8 ανακλήσεις) να βελτιώνεται από την έκτη στην όγδοη θέση.

Ο πιο κοινός λόγος ανάκλησης ενός αυτοκινήτου για αναφερόμενο ελάττωμα στη χρονιά που μας πέρασε ήταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς (144). Άλλοι λόγοι, κατά συχνότητα, ήταν: ατύχημα 83, τραυματισμός 74, κινητήρας 58, ηλεκτρονικά 40, ανάρτηση 37, φρένα 36, αερόσακος 32, αμάξωμα 28, ζώνες ασφαλείας 21, τιμόνι 14 και καθίσματα 11.

Σε 56 περιπτώσεις, ανακλήθηκαν αυτοκίνητα EV/Hybrid, αλλά ανεξάρτητα από το αν το σφάλμα είχε να κάνει με την μπαταρία ή τον ηλεκτρικό κινητήρα, δηλαδή μπορεί κάλλιστα η ανάκληση να ήταν για σφάλμα στην ανάρτηση ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του αυτοκινήτου.

top 10 - Δείτε τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα στην Κύπρο… σήμερα!

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK