Seat: Από το Martorell στο φεγγάρι

Τα 397.835 οχήματα που η SEAT εξήγαγε σε ένα χρόνο από το εργοστάσιό της στο Martorell, αν τα τοποθετούσαν όλα μαζί σε ένα κατακόρυφο πύργο, θα δημιουργούσε μια στήλη που θα έφτανε σε ύψος περίπου 577 χιλιομέτρων, αρκετό για να βγει από την ατμόσφαιρα της γης.

From Martorell to the MoonΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλες τις τιμές και εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων της SEAT

Αυτός ο όγκος εξαγωγών αντιπροσωπεύει ένα ρεκόρ στις 55ετές διεθνείς πωλήσεις της ισπανικής μάρκας, ένα ταξίδι που μπορεί να συνοψιστεί με έξι περίεργα γεγονότα. Πρώτη στάση, Κολομβία: 150 μονάδες του SEAT 600 D – αυτή ήταν η πρώτη εξαγωγή της ισπανικής εταιρείας, συγκεκριμένα το 1965, και ο προορισμός της ήταν η Κολομβία. Τα επόμενα χρόνια, οι διεθνείς πωλήσεις αυξήθηκαν ταχύτατα, στέλνοντας οχήματα σε διαφορετικούς προορισμούς όπως Γερμανία, Φινλανδία και Χιλή.

ΑΕΠ σε τροχούς: Πέρυσι η SEAT εξήγαγε σχεδόν 400.000 μονάδες (μεταξύ των αυτοκινήτων της ισπανικής μάρκας και της Audi) από το εργοστάσιο στο Martorell. Ένας τόσο σημαντικός όγκος δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην εταιρεία, αλλά σε ολόκληρη την ισπανική οικονομία. Η αξία των εξαγωγών της SEAT εκτιμάται στο 3% του συνόλου της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Από το Κουρασάο στη Νέα Ζηλανδία: Το εμπορικό σήμα είναι παρόν σε 80 χώρες, με την πιο μακρινή να είναι στη Νέα Ζηλανδία. Αλλά η απόσταση δεν είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, μιας και η εταιρεία στέλνει αυτοκίνητα σε αγορές χαμηλού όγκου όπως το Κουρασάο, Δομινικανή Δημοκρατία και η Γαλλική Γουιάνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εμπειρογνώμονες της εφοδιαστικής της SEAT αξιοποιούν την συνεργασία τους με τον όμιλο Volkswagen για την ολοκλήρωση των αποστολών και την εξοικονόμηση κόστους, ακόμη και αν εμπλέκονται μόνο λίγες μονάδες. Όσον αφορά τον όγκο, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη διεθνής αγορά, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Μεξικό.

Από τη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα: Προκειμένου να παραδοθεί αυτός ο όγκος αυτοκινήτων, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλες οι πιθανές χερσαίες, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές διαδρομές. Στην περίπτωση της SEAT, το περασμένο έτος το 44% των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε με πλοίο, το 6% με τρένο και το υπόλοιπο μέσω του οδικού δικτύου. Η παγκόσμια επέκταση της εταιρείας ενίσχυσε τις αποστολές δια θαλάσσης. Για παράδειγμα, το 2008 το μερίδιο πλοίων ήταν μόλις 7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ εκθεσιακά οχήματα παραδόθηκαν με αεροπλάνο στη Χιλή, μία από τις νέες αγορές που εισήγαγε η SEAT.

Ένα τρένο μόνο για την SEAT: Ο σιδηρόδρομος διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στη διανομή από το λιμάνι της Βαρκελώνης, καθώς η SEAT διαθέτει μια αποκλειστική σιδηροδρομική γραμμή, το Autometro, που συνδέει καθημερινά το εργοστάσιο Martorell με την λιμενική υποδομή. Αυτό εγγυάται αποτελεσματικές και γρήγορες διεθνείς παραδόσεις. Οι εξαγωγές SEAT ανέρχονται στο 3% περίπου της συνολικής οικονομίας της Ισπανίας.

Ιστιοπλοΐα στην ανοικτή θάλασσα: Ο πιο συχνός προορισμός για τα πλοία που ταξιδεύουν από τη Βαρκελώνη με μοντέλα SEAT είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, με τρία λιμάνια: Sheerness, Grimsby και Tyne. Έχουν πραγματοποιηθεί θαλάσσιες αποστολές σε αυτήν τη χώρα με περίπου 3.000 οχήματα που εξέρχονται από τη Βαρκελώνη.

Στην περίπτωση των εξαγωγών προς το Μεξικό, χρησιμοποιούνται σκάφη μήκους έως 200 μέτρων τα οποία μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα από 7.600 αυτοκίνητα. Το βάρος των οχημάτων που μπορεί να μεταφέρει αυτός ο τύπος πλοίου θα ισοδυναμούσε με τη μεταφορά περίπου 1.800 ασιατικών ελεφάντων.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.