Μικρά αλλά σημαντικά! Η SEAT προτείνει 7 τρόπους για εξοικονόμηση καυσίμου

Με τις τιμές των ορυκτών καυσίμων να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, όλοι μας πρέπει να βρούμε διάφορους τρόπους για να κάνουμε πιο βιώσιμη την οδήγηση των αυτοκινήτων μας με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η πιο σωστή οδήγηση (με τους πιο κάτω τρόπους) μπορεί να βελτιώσει τη κατανάλωση σας από 6% μέχρι 12%, βάσει έρευνας που πραγματοποίησε η International Energy Agency (IEA). Αυτοί είναι 7 τρόπου που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε αυτό.

SEAT UNICARS SEAT CYPRUS1. Ομαλή οδήγηση
Οι ξαφνικές αλλαγές ταχύτητας, όπως η γρήγορη επιτάχυνση ή το δυνατό φρενάρισμα, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Για αυτόν τον λόγο, «είναι σημαντικό να οδηγείτε ομαλά, να προβλέψετε τη διάταξη και να κάνετε απαλές μεταβάσεις», εξηγεί ο Ángel Suárez, μηχανικός στο Τεχνικό Κέντρο της SEAT S.A. Μείνετε σε χαμηλές σχέσεις μόνο για τα πρώτα δευτερόλεπτα οδήγησης και όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε υψηλότερες σχέσεις. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις οδηγίες του GSI (δείκτης αλλαγής ταχυτήτων) του οχήματός σας ή, αν δεν διαθέτει αυτό το σύστημα, προσπαθήστε να αλλάξετε σχέσεις πριν από τις 2.500 σ.α.λ. «Οι υψηλότερες στροφές σημαίνουν μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου», λέει ο Ángel.

2. Σβήνετε τον κινητήρα όταν σταματάτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Εάν διατηρείτε τον κινητήρα σε λειτουργία όταν το αυτοκίνητό σας δεν κινείται, ο κινητήρας υπερθερμαίνεται και η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται. Έτσι, όταν πρόκειται για μικρές στάσεις στα φανάρια, για παράδειγμα, ο κινητήρας στο ρελαντί καταναλώνει περίπου 1 λίτρο την ώρα. «Για να αυτοματοποιηθεί αυτή η διαδικασία, ολόκληρη η γκάμα της SEAT είναι εξοπλισμένη με το σύστημα Start&Stop, το οποίο σβήνει τον κινητήρα από όταν σταματάει», επισημαίνει ο Suárez.

3. Διατηρήστε σταθερή ταχύτητα
Οι αλλαγές στην ταχύτητα επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου, επομένως είναι προτιμότερο να διατηρείτε την ίδια ταχύτητα όσο το επιτρέπει η ροή της κυκλοφορίας και ο δρόμος. «Το προσαρμοζόμενο cruise control (ACC) που διατίθεται στα μοντέλα SEAT είναι η τέλεια λύση για να ρυθμίσετε την ταχύτητά σας σε επιφάνειες χωρίς σημαντική κλίση, όπως οι αυτοκινητόδρομοι», λέει ο Ángel. Από αυτή την άποψη, η IEA συνιστά να οδηγείτε 10 km/h πιο αργά ως μέτρο εξοικονόμησης. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι η επιβράδυνση στα 110 km/h μόνο στον αυτοκινητόδρομο βοηθά στην εξοικονόμηση 11% της κατανάλωσης καυσίμου.

4. Επιβραδύνεται όσο μπορείτε χωρίς φρένα
«Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να σταματήσετε απαλά αφαιρώντας το πόδι σας από το γκάζι, για να εκμεταλλευτείτε την αντίθετη πίεση που ασκεί το κιβώτιο ταχυτήτων στον κινητήρα, πριν πατήσετε το πεντάλ του φρένου» συμβουλεύει ο Ángel. Έτσι το αυτοκίνητο φρενάρει προοδευτικά χωρίς να εξαρτάται από το καύσιμο και η κατανάλωση μειώνεται. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η πρόβλεψη και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας. «Συχνά συναντάμε ανθρώπους που επιλέγουν την ουδέτερη σχέση σε κατηφορικούς δρόμους. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη, αφού εκείνη τη στιγμή ο κινητήρας αποσυνδέεται από το κιβώτιο ταχυτήτων και έχουμε κατανάλωση» λέει ο μηχανικός. «Η σωστή διαδικασία είναι να χρησιμοποιήσουμε το φρενάρισμα του κινητήρα, δηλαδή, με ενεργοποιημένη ταχύτητα, σηκώνουμε το πόδι μας από το γκάζι και, με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει κατανάλωση καυσίμου», προσθέτει.

5. Κλιματισμός ή κατεβασμένα παράθυρα;
Ο κλιματισμός είναι ένας από τους παράγοντες που καταναλώνει το περισσότερο καύσιμο, μεταξύ 4% και 10% σύμφωνα με τον IEA, ενώ το κατέβασμα των παραθύρων σε μεσαίες και υψηλές ταχύτητες δημιουργεί ένα φαινόμενο οπισθέλκουσας: ο αέρας εισέρχεται στο αυτοκίνητο και δημιουργεί αεροδυναμική αντίσταση, επιβραδύνοντας το και κάνοντας τον κινητήρα να δουλεύει πιο σκληρά για να συμβαδίσει. «Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πάντα τη λειτουργία AUTO του συστήματος AC, έτσι ώστε ο συμπιεστής να λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία χωρίς να επιβαρύνει την κατανάλωση. Από τα 80 km/h, όταν η αεροδυναμική παίζει σημαντικό ρόλο, κρατήστε τα παράθυρα πάντα κλειστά», συνιστά ο Ángel.

6. Έχετε υπόψη σας την πίεση των ελαστικών σας
Αυτή είναι μια βασική πτυχή ασφάλειας, αλλά επηρεάζει επίσης την αποτελεσματική οδήγηση. Σύμφωνα με τον IEA, οι τακτικοί έλεγχοι πίεσης των ελαστικών μπορούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 1,5% των καυσίμων. Επιπλέον, ο Ángel Suárez συμβουλεύει να «κατανείμουμε σωστά το φορτίο στο πορτμπαγκάζ για να μειώσουμε το βάρος του οχήματος, το οποίο επηρεάζει επίσης την απόδοση, και στη συνέχεια να προσαρμόσουμε την πίεση των ελαστικών» και, σε περίπτωση που χρειαστεί να ρυμουλκήσουμε βαριές αποσκευές , θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωσή μας.

7. Σχεδιάστε τη διαδρομή σας
Ένα προγραμματισμένο δρομολόγιο είναι ζωτικής σημασίας για την εξοικονόμηση χρημάτων. Τα απρόβλεπτα γεγονότα, το να χρειαστεί να σταματήσετε για μποτιλιαρίσματα ή να χαθείτε σε άγνωστους δρόμους μπορεί να κάνουν το ταξίδι σας άσκοπα μεγάλο και, κατά συνέπεια, να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμου. Για αυτόν τον λόγο, «είναι καλύτερα να σχεδιάζετε τη διαδρομή σας, να επιλέγετε ώρες της ημέρας που υπάρχει η λιγότερη κίνηση και να χρησιμοποιείτε το ίδιο ταξίδι για να κάνετε πολλά διαφορετικά πράγματα», καταλήγει ο Suárez.

top 10 - Δείτε τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα στην Κύπρο… σήμερα!

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.