Mercedes-Benz: Το Drive Pilot Level 3 αλλάζει τα πάντα στην αυτόνομη οδήγηση

Η καινοτομία και η πρωτοπορία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με τη Mercedes-Benz. Άλλωστε, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τις επιβεβαιώνει συνεχώς με κάθε δυνατό τρόπο, μέσα από τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας, άνεσης και συνδεσιμότητας που προσφέρει στους οδηγούς.

mercedes drive pilot 3 cic mercedes cyprus autokinito.com.cyΤελευταία κατά σειρά διάκριση για τη Mercedes-Benz, ήταν η πιστοποίησή της για το Drive Pilot Level 3 στη Νεβάδα των ΗΠΑ, ούσα η μοναδική εταιρεία ανά το παγκόσμιο που το έχει καταφέρει. Μία εξέλιξη που επιτρέπει στην εταιρεία να ξεκινήσει την κυκλοφορία μοντέλων με το νέο σύστημα στη συγκεκριμένη πολιτεία, το 2024. Ανάλογη πιστοποίηση έχει λάβει η Mercedes-Benz και στη Γερμανία, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Συγκοινωνιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλες τις τιμές και εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων της MERCEDES

Αδιαμφισβήτητα, το Drive Pilot Level 3 της Mercedes-Benz, αλλάζει ριζικά τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την αυτόνομη οδήγηση. Αποτελώντας το πιο σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης, προσφέρει στον οδηγό νέες δυνατότητες, αλλά και περισσότερη ανεξαρτησία, καθώς δεν είναι πλέον απαραίτητο να προσέχει συνεχώς τον δρόμο. Ως εκ τούτου, ο οδηγός μπορεί να ασχοληθεί με άλλα σημαντικά πράγματα, χωρίς να θέτει τους γύρω του, αλλά και τον ίδιο, σε κίνδυνο. Ο Markus Schäfer, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG και Διευθυντής Τεχνολογίας, ανέφερε πως «Ο χρόνος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά και το να δίνουμε χρόνο πίσω στους πελάτες μας, αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας, με στόχο την κατασκευή των πιο επιθυμητών αυτοκινήτων στον κόσμο». Ο κ. Schäfer υπογράμμισε ακόμα πως «Το Drive Pilot της Mercedes-Benz, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η πρωτοπορία είναι μέρος του DNA μας».

Έχοντας ως πρώτιστο στόχο την ασφάλεια του οδηγού, αλλά και όσων χρησιμοποιούν καθημερινά το οδικό δίκτυο, το Drive Pilot Level 3 της Mercedes-Benz διαθέτει καινοτόμα συστήματα ασφάλειας, τα οποία ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις της λειτουργικής αξιοπιστίας. Σημείο αναφοράς του νέου συστήματος, αλλά και απαραίτητο για τα ασφαλή αυτόνομα οχήματα, αποτελεί η χρήση του lidar. Διά μέσου της τεχνολογίας αυτής, το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ, προκειμένου να ανιχνεύει αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο με τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ευκρίνειας, αποφεύγοντας συγκρούσεις και άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις. Παράλληλα, το Drive Pilot Level 3 είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, μέσω κάμερας και μικροφώνου που είναι τοποθετημένα στο πίσω μέρος του οχήματος. Επιπρόσθετα, καταγράφει και αναγνωρίζει την κατάσταση του οδοστρώματος, μέσω αισθητήρων πάνω από τους τροχούς. Ουσιώδες στοιχείο του νέου συστήματος, αποτελεί το πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού, το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από τα συμβατικά συστήματα GPS.

Το Drive Pilot, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε αυτοκινητόδρομους με πυκνή κυκλοφορία, με ταχύτητες μικρότερες των 40 μιλίων την ώρα, επιτρέποντας στον οδηγό να απεμπλακεί πλήρως από την οδήγηση. Και επειδή η ασφάλεια είναι μέγιστη προτεραιότητα για τη Mercedes-Benz, το σύστημα διαθέτει εφεδρικούς ενεργοποιητές διεύθυνσης και πέδησης, καθώς και εφεδρικό ηλεκτρικό σύστημα, προκειμένου σε περίπτωση βλάβης, ο οδηγός να έχει τη δυνατότητα πλήρους ανάκτησης του ελέγχου του οχήματος. Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, λόγω αδυναμίας του οδηγού, το σύστημα φρενάρει το όχημα ελεγχόμενα, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου. Μόλις το όχημα ακινητοποιηθεί, ενεργοποιείται το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης της Mercedes-Benz, ενώ οι πόρτες ξεκλειδώνονται για να είναι προσβάσιμο το εσωτερικό του οχήματος.

Στην παρούσα φάση, το Drive Pilot Level 3 είναι διαθέσιμο στα μοντέλα S-Class και EQS, ενώ αναμένεται πως το επόμενο διάστημα, η Mercedes-Benz θα λάβει πιστοποίηση και σε άλλες χώρες, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα την κυριαρχία της στον χώρο της αυτοκίνησης.

top 10: Δέκα SUV μέχρι 20,000 στην Κύπρο

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Petros Soutzis has spent 39 years as a motoring journalist, driven by his passion, dedication, and extensive experience in everything related to cars. As a Cypriot journalist, he is the only representative from his country in the COTY committee (Car of the year). He is also a Vice President and a founding member of the Autobest Association, which elects the European Best Buy Car of the Year. These same qualities have been the cornerstone of autokinito.com.cy, which has become the go-to site for everyone who loves cars, motorsports, or anyone simply interested in purchasing a car in Cyprus.