Lancia Pu+Ra HPE, το πρώτο αυτοκίνητο της «νέας» Lancia

Η Lancia με το Pu+Ra HPE αποκαλύπτει το πρώτο αυτοκίνητο της νέας εποχής της μάρκας, το οποίο αποτελεί και τη σχεδιαστική βάση, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα μελλοντικά μοντέλα παραγωγής της Lancia.

Lancia Pu+Ra HPE lancia cyprus electric carsΤο όραμα της μάρκας για την εξηλεκτρισμένη εποχή είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, με αυτονομία άνω των 700χλμ., χρόνο φόρτισης λίγο πάνω από 10 λεπτά και κατανάλωση ενέργειας μικρότερη των 10 kWh ανά 100χλμ.

Το μανιφέστο όμως του Lancia Pu+Ra HPE δεν σταματά μόνο στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης. Είναι και το πρώτο αυτοκίνητο που έχει εμπνευστεί από το χώρο των επίπλων, χάρη και στη συνεργασία με το διάσημο Ιταλικό οίκο Cassina. Παράλληλα, το Lancia Pu+Ra HPE είναι το πρώτο αυτοκίνητο που εφοδιάζεται με το σύστημα εικονικής διάδρασης S.A.L.A., το οποίο θα εφοδιάζει το νέο Ypsilon. Με το S.A.L.A., η Lancia θα αποτελεί την πρώτη μάρκα του Ομίλου Stellantis, η οποία θα αξιοποιεί τις τεχνολογίες Chameleon και TAPE (Tailored Predictive Experience), μέσω των οποίων ο χρήστης με ένα μόνο κουμπί ή με φωνητικές εντολές θα μπορεί να διαμορφώνει, γρήγορα και εύκολα, το εσωτερικό περιβάλλον του αυτοκινήτου (ήχο, κλιματισμό, φωτισμό, κτλ.).

Το Lancia Pu+Ra HPE αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του Lancia Pu+Ra Zero, του σχεδιαστικού μανιφέστου της μάρκας που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Το όνομα Pu+Ra HPE προέρχεται: από τη νέα σχεδιαστική “Pure” (καθαρή) και “Radical” (καινοτόμα) γλώσσα της μάρκας και το HPE (High Performance Electric) σηματοδοτεί ένα αυτοκίνητο που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, γεμάτο πάθος και παράλληλα τεχνολογικά προηγμένο. Η Lancia χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ακρωνύμιο HPE τη δεκαετία του 1970 με τη Lancia Beta, με τα τρία γράμμα τότε να προέρχονται από τις λέξεις High Performance Estate.Lancia Pu+Ra HPE lancia cyprus electric cars

Το Lancia Pu+Ra HPE αποτελεί την πρώτη έκφραση αυτής της φιλοσοφίας που θα την οδηγήσει στα επόμενα χρόνια, όπου σύμφωνα με το δεκαετές στρατηγικό πλάνο της μάρκας, το 70% των επιφανειών που θα ακουμπά ο χρήστης θα είναι κατασκευασμένες από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Η Lancia θα παρουσιάσει το 2024 το νέο Ypsilon σε αμιγώς ηλεκτρικές και υβριδικές εκδόσεις. Από το 2026 η μάρκα θα παρουσιάζει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα, ενώ από το 2028, χρονιά που θα παρουσιαστεί και η νέα Delta, η Lancia θα διαθέτει στην αγορά μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το Lancia Pu+Ra HPE είναι ένα πρακτικό και αεροδυναμικό αυτοκίνητο που δίνει το στίγμα του οράματος της μάρκας για την εξηλεκτρισμένη κίνηση. Η Lancia παραδοσιακά παρουσίαζε μοντέλα με καινοτόμα μηχανολογική προσέγγιση. Το Lancia Pu+Ra HPE συνεχίζει αυτή την παράδοση και αξιοποιώντας τα μηχανικά μέρη του νέου Ypsilon προσφέρει αυτονομία άνω των 700χλμ., χρόνο φόρτισης λίγο πάνω από 10 λεπτά και κατανάλωση ενέργειας  κάτω από 10 kWh ανά 100χλμ.

Lancia Pu+Ra HPE lancia cyprus electric carsΤο Lancia Pu+Ra HPE παρουσιάζει και το όραμα της μάρκας για τεχνολογικές εφαρμογές αιχμής, που όμως είναι απόλυτα πρακτικές και εύκολες στη χρήση.

Το S.A.L.A. (Sound Air Light Augmentation) αποτελεί τον πυλώνα αυτής της προσέγγισης. Πρόκειται για μια έξυπνη σχεδίαση διάδρασης που συγκεντρώνει τις λειτουργίες του ηχοσυστήματος, του κλιματισμού και του φωτισμού, έτσι ώστε ο οδηγός και οι επιβάτες να μπορούν  να τις ελέγχουν εύκολα και γρήγορα απλά πατώντας ένα κουμπί ή μέσω φωνητικών εντολών.

Δείτε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κυπριακής αγοράς (Τιμες/Εξοπλισμός) - electric cars cyprus - Σχεδίο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Petros Soutzis has spent 39 years as a motoring journalist, driven by his passion, dedication, and extensive experience in everything related to cars. As a Cypriot journalist, he is the only representative from his country in the COTY committee (Car of the year). He is also a Vice President and a founding member of the Autobest Association, which elects the European Best Buy Car of the Year. These same qualities have been the cornerstone of autokinito.com.cy, which has become the go-to site for everyone who loves cars, motorsports, or anyone simply interested in purchasing a car in Cyprus.