«Ηλεκτρικά… ανάποδα τιμόνια» από το BMW i4

Όταν πρόκειται για την τέλεια ισορροπία μεταξύ δυναμικής συμπεριφοράς και οδηγικής άνεσης, τα μοντέλα BMW Σειρά 3 και Σειρά 4 αποτελούν σταθερά σημείο αναφοράς στις αντίστοιχες κατηγορίες τους.

BMW i4 Prototype driftingΣε επίπεδο ηλεκτροκίνησης, το νέο BMW i4 σύντομα θα διαδραματίσει έναν αντίστοιχο ρόλο. Το πρώτο, αμιγώς 4-θυρο Gran Coupé έρχεται να προσθέσει γνήσια οδηγική απόλαυση σε μία εμπειρία μηδενικών ρύπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλες τις τιμές και εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων της BMW

BMW i4 Prototype driftingΜερικούς μήνες πριν την παγκόσμια πρεμιέρα του, το BMW i4 ολοκληρώνει την τελική φάση των δοκιμών δυναμικής συμπεριφοράς. Στόχος είναι η επίτευξη της βέλτιστης συνεργασίας όλων των εξαρτημάτων κίνησης και ανάρτησης, ώστε η άμεση απόκριση του κινητήρα να συνδυάζεται με ελεγχόμενη συμπεριφορά, συναρπαστικές επιδόσεις στις στροφές, βελτιστοποιημένη ελκτική πρόσφυση σε όλες τις καιρικές και οδικές συνθήκες και απόλυτα ισορροπημένη οδηγική άνεση.

TOP 10 Τα πέντε καλύτερα αυτοκίνητα με manual κιβώτιοΓια μια τέτοια διαδικασία βελτιστοποίησης, το BMW Group εφαρμόζει την τεχνογνωσία του στους τομείς συστημάτων κίνησης και ανάρτησης επιστρατεύοντας την πολυετή εμπειρία του. Ως αποτέλεσμα, το μοντέλο αποκτά έναν ώριμο πολυτελή χαρακτήρα και υπόσχεται μία οδηγική εμπειρία μοναδική στο περιβάλλον του ανταγωνισμού.

BMW i4 Prototype driftingΑποδίδοντας μέγιστη ισχύ έως 530 hp, ο ηλεκτροκινητήρας του BMW i4 προσφέρει εντυπωσιακή επιτάχυνση, 0-100 km/h σε μόλις 4 δευτερόλεπτα. Αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η αμεσότητα απόκρισης. Μία τεχνολογία ανάρτησης ειδική για το μοντέλο μειώνει τις διαμήκεις κλίσεις του αμαξώματος στις εκκινήσεις, ενώ το σύστημα ελέγχου ολίσθησης των τροχών ARB που αναπτύχθηκε από την BMW – με εξαιρετική ταχύτητα και ακρίβεια επέμβασης –  εγγυάται βέλτιστη ελκτική πρόσφυση και άριστη ευστάθεια σε ευθεία πορεία παντού – ακόμα και σε ολισθηρές οδικές επιφάνειες. Αυτό καθιστά την επιτάχυνση μία εμπειρία συναρπαστική μεν αλλά εξίσου ‘χαλαρή’, επειδή δεν επηρεάζεται από την ολίσθηση που θα απαιτούσε διορθώσεις πορείας.

BMW i4 Prototype driftingΩστόσο, η συναρπαστική επιτάχυνση είναι απλά ένα από τα στοιχεία των κορυφαίων επιδόσεων του BMW i4. Σε έναν άλλο τομέα, εντύπωση προκαλούν οι αυθόρμητες αντιδράσεις σε κάθε εντολή – όχι απλά του γκαζιού αλλά και του τιμονιού και του φρένου. Οι προϋποθέσεις γι’ αυτό το υψηλό επίπεδο ευελιξίας και ακρίβειας βρίσκονται στην φιλοσοφία του BMW i4, που περιλαμβάνει μακρύ μεταξόνιο, φαρδιά μετατρόχια, ειδικές γωνίες κάμπερ, μεγάλους τροχούς, υψηλή στρεπτική ακαμψία, χαμηλό κέντρο βάρους αλλά και βέλτιστη κατανομή βάρους.

Πόσο καλά ξέρεις τα M3 της BMW; QUIZΤο BMW i4 είναι επίσης αβίαστα ελεγχόμενο – ακόμα και σε πολύ δυναμικές συνθήκες οδήγησης. Εκτός από την ουδέτερη απόκριση κατευθυντικότητας και τα ισχυρά φρένα, το σύστημα διεύθυνσης είναι σημαντικός παράγοντας εδώ: ανταποκρίνεται άμεσα με υψηλό βαθμό ακρίβειας, προσφέροντας ακριβή ανατροφοδότηση στον οδηγό (feedback) ανά πάσα στιγμή, χωρίς να επηρεάζεται από τις δυνάμεις μετάδοσης, ακόμα και κατά τη διάρκεια έντονης επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης. Οι αλλαγές λωρίδων στις υψηλές ταχύτητες εκτελούνται με ευκολία, ενώ το σύστημα διεύθυνσης Servotronic με υποβοήθηση ανάλογη της ταχύτητας και το γεγονός ότι το όχημα είναι ανεπηρέαστο από τις ανωμαλίες του δρόμου διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο άνεσης σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.