Η «καταραμένη» Porsche 500 Spyder

Porsche 500 Spyder

Porsche 500 SpyderΤο 2016, η Porsche RS 550 Spyder (1955) του Jerry Seinfeld πωλήθηκε για 5.335.000 δολάρια σε δημοπρασία. Αυτό ήταν και παγκόσμιο ρεκόρ για μια Porsche. Ωστόσο, δεν ήταν ο ιδιοκτήτης που αύξησε την τιμή σε εύρος επτά ψηφίων. Αυτό ήταν ένα μοναδικό παράδειγμα ενός Spyder που αναζητήθηκε από συλλέκτες με πολύ βαθιές τσέπες.

Το μοντέλο έχει σίγουρα την δική του, λαμπρή ιστορία. Ήταν η πρώτη Porsche που κατασκευάστηκε για αγώνες. Είχε μια επιτυχημένη καριέρα, αποκτώντας και το παρατσούκλι «δολοφόνος γιγάντων», κυριαρχώντας στην κατηγορία των 1.5L, κατατροπώνοντας τα ισχυρότερα αυτοκίνητα των Maserati, Ferrari, Jaguar και Aston Martin. Σε παραγωγή κυκλοφόρησαν μόνο 90, και μόνο το 80% τους υπάρχουν ακόμη. Η μια 500 Spyder που δεν είναι πλέον μαζί μας, είναι η νούμερο 55 (από τις 90) και είναι μέσα σε αυτή που έχασε ο James Dean τη ζωή του.

Porsche 500 SpyderΣτις 30 Σεπτεμβρίου 1955 (σημειώστε την χρονιά, και τον αριθμό του μοντέλου του), ο James Dean πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα οδηγώντας την Porsche 500 Spyder του, που είχε το παρατσούκλι «Little Bastard».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Τρία εντυπωσιακά μοντέλα στο Porsche Center Cyprus

Ο James Dean δεν ήταν τυχαίος, γνωρίζοντας πολύ καλά πώς να τρέχει σε αγώνες, για αυτό ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που πήρε στα χέρια του το ταχύτερο αυτοκίνητο που αγόρασε ποτέ. Η Spyder του με κινητήρα 1.5L, απέδιδε 112 ίππους, που είναι υπεραρκετοί για ένα όχημα 550 κιλών. Τα προβλήματα, για τον James, ξεκίνησε με το που πήρε το αυτοκίνητο, αγγίζοντας μια τελική ταχύτητα 240 χιλιομέτρων την ώρα!

Porsche 500 SpyderΟ Alec Guinness, γνωστός για τον ρόλο του Obi-Wan στα Star Wars, προειδοποίησε τον Dean για την αγορά. Ο Guinness ένοιωθε πως θα πέθαινε ο νεαρός ηθοποιός μέσα σε μια εβδομάδα αν το οδηγούσε. Ο θείος του ηθοποιού, Charlie Nolan, αισθάνθηκε επίσης ανήσυχος και του το ανέφερε. Παραδόξως, ο Dean σκοτώθηκε μέσα σε αυτό το αυτοκίνητο ακριβώς επτά ημέρες μετά τη συνομιλία του με τον Guinness ενώ δύο ώρες πριν από το ατύχημα τον σταμάτησε η αστυνομία για υπερβολική ταχύτητα.

Porsche 500 SpyderΗ συγκεκριμένη Spyder όμως, φαίνεται πως ήταν καταραμένη. Μετά το ατύχημα, το αυτοκίνητο αγόρασε ο George Barris για ανταλλακτικά. Ενώ το αυτοκίνητο μεταφερόταν σε φορτηγό, έπεσε στο πόδι ενός μηχανικού. Ο Barris ήθελε να κρύψει την Porsche, αλλά έπειτα την έδωσε σε μια έκθεση οδικής ασφάλειας. Το γκαράζ που φιλοξένησε το αυτοκίνητο κάηκε, ωστόσο η Spyder δεν είχε πάθει τίποτε. Στην έκθεση, έπεσε από την θέση της και έσπασε το ισχίο ενός επισκέπτη.

Porsche 500 SpyderΟ George Barkuis, ο οποίος τραβούσε τα συντρίμμια του Spyder σε ένα φορτηγό, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο έπεσε πάνω του. Το 1960, το αυτοκίνητο βρισκόταν στο δρόμο για ένα συνέδριο ασφαλείας στο Μαϊάμι. Μετά από αυτό, χάθηκαν τα χνάρια του…
Καλύτερα, δηλαδή, ποιος ξέρει τι άλλο θα προκαλούσε αυτή η Spyder.
Φημολογείται πως το αυτοκίνητο βρίσκεται στην κατοχή του Δρ. William F. Eschrich, που έχει όλα τα έγγραφα, αλλά δεν έδειξε το αυτοκίνητο ποτέ σε κανέναν..

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.